Fotbalisté Slavie prohráli úvodní zápas na půdě Lille 0:2, sen o Lize mistrů se Pražanům vzdaluje

Fotbalisté Slavie v úvodním venkovním utkání posledního 4. předkola Ligy mistrů prohráli s Lille 0:2. Pražané utrpěli první porážku v sezoně a před domácí odvetou příští středu se jim vzdálil postup do hlavní fáze soutěže.

Valenciennes (Francie) (Aktualizováno: 23:44 20. 8. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Slavie hrají proti Lille

Fotbalisté Slavie hrají proti Lille | Zdroj: ČTK

Slavia v závěrečném play off usiluje o třetí postup do hlavní fáze Ligy mistrů, kterou si dosud zahrála v letech 2007 a 2019. Pokud by dvojzápas s Lille dokázala zvrátit, získala by jen za účast v základní části bonus 18,62 milionu eur (470 milionů korun).

V případě neúspěchu by přešla do hlavní fáze Evropské ligy, s níž je spojena prémie 4,14 milionu eur (104 milionů korun).

Trenér Slavie Trpišovský nasadil očekávanou základní sestavu, na hrotu útoku naskočil Chorý, který dvěma brankami pomohl v minulém předkole k domácímu vítězství 3:1 nad Saint-Gilloise.

Utkání Lille - Slavia Praha jsme sledovali ONLINE

Číst článek

K 50. utkání v pohárech nastoupil jeden z kapitánů Pražanů Holeš, 200. soutěžní zápas za červenobílé si připsal Masopust. Soupeř postrádal záložníka Gomese, jedna z opor se nedokázala uzdravit po zranění hlavy z víkendového úvodního kola domácí soutěže.

Favorit stejně jako ve 3. předkole proti Fenerbahce Istanbul našel domácí azyl ve Valenciennes, stadion v Lille se ještě nestihl připravit po nedávných olympijských hrách. Pětadvacetitisícová kapacita nebyla ani zdaleka naplněna.

Čtvrtý celek uplynulé sezony francouzské ligy v prvním poločase diktoval tempo a Slavii několikrát podržel Kinský. Gólman Pražanů poprvé musel zasahovat v osmé minutě, kdy ho z úhlu po průniku po levé straně nepropálil Gudmundsson.

Po necelé půlhodině útočník David technickým pokusem minul. Kanadský reprezentant přestřelil i o chvíli později poté, co předtím Kinský vyrazil nepovedený pokus Zhegrovy po jeho průniku do vápna.

Úřadující český vicemistr poprvé výrazněji zahrozil až v nastavení úvodního dějství, kdy po centru do vápna poslal odražený balon v nadějné pozici o kousek vedle Chorý.

Druhý poločas

Sedm minut po pauze už domácí proměnili svou trvalou převahu ve vedení. Haraldsson vysunul šajtlí Davida, kanadský reprezentant se natlačil před Holeše a otevřel skóre. Hosté v tu chvíli hráli v deseti bez Masopusta, jenž byl ošetřován a musel střídat.

V 64. minutě dotlačil zblízka balon za gólmana Ogbu, ale Pražané se z vyrovnání radovat nemohli, neboť Diouf předtím zahrál rukou. O 13 minut později francouzský šampion z roku 2021 zvýšil. Agilní Zhegrova se protáhl do vápna a pokusem na zadní tyč překonal Kinského. Slavia inkasovala dvakrát v jednom soutěžním utkání poprvé od dubna.

V 80. minutě dostal balon do sítě střídající Chytil, ale Pražané se opět radovat nemohli, tentokrát kvůli ofsajdu. Hosté už snížit nedokázali a v součtu s letní přípravou prohráli poprvé od dubna po 19 zápasech. Slávisté utrpěli porážku i ve třetím pohárovém duelu s Lille, naopak francouzský celek také v pátém utkání proti českému mužstvu v soutěžích UEFA zvítězil.

Úvodní utkání 4. předkola fotbalové Ligy mistrů (hráno ve Valenciennes):

LOSC Lille - Slavia Praha 2:0 (0:0)

Branky: 52. David, 77. Zhegrova. Rozhodčí: Marciniak - Siejka, Kupsik - Kwiatkowski (video, všichni Pol.). ŽK: Meunier, Diakité - Masopust, Oscar.

Sestavy:

Lille: Chevalier - Meunier, Diakité, Alexsandro - Santos, André, Haraldsson (90.+1 Mukau), Gudmundsson (90.+1 Ismaily) - Zhegrova, Cabella (90.+4 Sahraoui) - David (90.+1 Ilič). Trenér: Genesio.

Slavia: Kinský - Holeš, Ogbu, Zima - Masopust (53. Bořil), Oscar, Zafeiris (75. Prebsl), Diouf - Schranz (75. Jurásek), Provod - Chorý (75. Chytil). Trenér: Trpišovský.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme