Vlny a skutečnost. ‚Přece nejste politický začátečník.‘ Rozhovor se soudruhem Zárubou se odehrál jinak

Co je skutečnost a co je filmová licence ve snímku Vlny Jiřího Mádla? Tento díl se zaměří na jednu konkrétní scénu, která je téměř doslovným přepisem historické skutečnosti. Jedná se o rozhovor novináře a také šéfa tehdejší Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu Milana Weinera, který vedl s komunistickým funkcionářem Josefem Zárubou.

Film vs realita Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Weiner, průkaz zaměstnance

Milan Weiner, průkaz zaměstnance | Zdroj: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

„Mnozí lidé teď chodí za dělníky a říkají, že pokus o lepší socialismus je pokusem o obnovu kapitalismu. To zní hrozivě.“ Autentických záznamů hlasu skutečného Milana Weinera, šéfa rozhlasové Redakce mezinárodního života, máme v archivu velice málo.

Jen dva zahraničněpolitické komentáře a pak obsáhlý rozhovor, který na základě jednoho z těchto komentářů vznikl. V reakci na Weinerova slova volá do rozhlasu rozhořčený posluchač Josef Záruba.

Přehrát

00:00 / 00:00

„Jste jako agent imperialismu.“ Weiner musel ve svém novinářském majstrštyku odrážet marxisticko-leninské fráze

Film Vlny situaci otevírá takto: „Volal nějaký rozzuřený posluchač. Chce s vámi mluvit, abyste si prý nemyslel, že máte jenom samé podporovatele.“ Poválečný novinář a dlouholetý redaktor ČTK a také její někdejší zpravodaj v Číně Milan Weiner se o reakci soudruha Záruby ve filmu dozvídá od sekretářky. „Říkal, že jste imperialistický agent a chtěl mluvit do rozhlasu. Ale to jsem mu samozřejmě řekla, že nejde.“

Ve skutečnosti telefonát zaznamenal sám Weiner. „To, jak jste dneska vystoupil, tak jste jako agent imperialismu,“ rozčiluje se v autentickém záznamu Josef Záruba. Načež ho redaktor vyzývá, aby svůj názor přišel vyslovit do studia.

Nejste politický začátečník

4:15

Vlny a skutečnost. Redakce mezinárodního života patřila ke špičce tehdejšího rozhlasu

Číst článek

A tak zve Milan Weiner soudruha Zárubu k mikrofonu. Ve filmu jejich výměna vypadá takto: „Měli všichni možnost vyjádřit svůj souhlas nebo nesouhlas ve volbách tak, jak byly organizovány?“ ptá se Weiner. „To já zase nemůžu mluvit,“ zní odpověď Záruby. „Ale soudruhu Zárubo, přece nejste žádný politický začátečník.“

A jaká byla skutečnost? „Já zase říkám… Já nemůžu mluvit,“ říká nervózně Záruba. „Ale víte, vždyť nejste jaksi politický začátečník. Byly všude tajné volby?“ ptá se ho v záznamu redaktor. „Já přiznávám a myslím, že jsme v určitém období vykonávali takový psychologický nátlak na lidi, když jsme je nutili nechodit za plenty a tak dále,“ odpovídá soudruh Záruba. O falšování voleb podle něj ovšem nešlo.

Záznam se upravoval

Nahrávku 12. března 1968 pořídil zvukový technik Zdeněk Tichý. „Zrovna v té době mě dispečink přidělil na nahrávání do studia, do čtyřky, kde se obvykle vysílaly zprávy.“ To bylo přímo naproti sídlu Redakce mezinárodního života.

30:41

Unavený člověk v kanclu proti tunám železa, líčí námět Vln Mádl. ‚Recitovaly se verše,‘ říká novinářka

Číst článek

„Přišel tam Milan Weiner a další redaktoři a přivedli s sebou toho pana Zárubu,“ popisuje Tichý. „Takto dokola se tam posadili další redaktoři, já jsem to natáčel a byla tam i k tomu přítomná televize,“ říká. Mádlův film událost zobrazuje jako živé vysílání, ve skutečnosti se ale záznam upravoval. Střihu se přitom účastnil také sám Milan Weiner.

O co mu při střihu šlo? „Aby ten pan Záruba nevypadal tak rozpačitě. Protože on vlastně předváděl všechny ty fráze marxismu-leninismu,“ vysvětluje zvukový technik.

Milanu Weinerovi v této chvíli zbývá jedenáct měsíců života a Československu pět měsíců do okupace vojsky Varšavské smlouvy. Její rozhlasovou podobu zachycenou reportážním mikrofonem Slávy Volného přímo v pražských ulicích ráno 21. srpna si připomeneme ve středu.

Tomáš Černý, krt Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme