Vláda se dosud neshodla na snížení schodku státního rozpočtu

Schodek státního rozpočtu vláda oznámí až v pondělí. Mimořádné noční zasedání kabinetu tedy nerozhodlo, o kolik se sníží z původně předpokládaných 157 miliard korun deficit státních financí v příštím roce. Do pondělka se o tom podle ministra financí Bohuslava Sobotky bude intenzívně jednat. Sejdou se kvůli tomu v neděli i špičky všech tří vládních stran.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad vlády ČR

Úřad vlády ČR | Foto: Jan Rosenauer

Schodek ale bude zřejmě nižší než původně předpokládaných 157 miliard. Ministr financí Bohuslav Sobotka navrhl určité škrty ve výdajích ministerstev, ale rozhodující podle něj bude, kolik uhradí stát v příštím roce ze ztráty Konsolidační agentury.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Schodek rozpočtu

O návrhu státního rozpočtu na příští rok má ještě v pátek jednat i předsednictvo ČSSD. Oznámil to místopředseda sociální demokracie Zdeňek Škromach.

Kabinet na večerním jednání naopak schválil návrhy rozpočtů Státního fondu rozvoje bydlení a Státního fondu dopravní infrastruktury na příští rok.

Fond bydlení podle vládní mluvčí Anny Stárkové počítá, že v příštím roce vydá na dotace výstavby nájemních bytů 3 miliardy 700 miliónů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Stárková: Fond bydlení

Pro program Panel, což jsou úrokové dotace pro obnovu panelových domů se zvyšují výdaje na 800 miliónů korun oproti letošnímu roku, úvěry obcím a občanům na výstavbu či pořízení bytu po povodních se zvyšují na 2 miliardy 500 miliónů korun. Úvěry obcím na opravy a modernizaci bytů se zvyšují na miliardu a půl korun, připomněla Stárková.

Fond dopravy má rozpočet plánovaný jako vyrovnaný s výdaji 45,4 miliardy korun, zatímco letos hospodařil s částkou zhruba 41 miliard. Do odstraňování povodňových škod na dopravní infrastruktuře hodlá fond v příštím roce investovat 2,8 miliardy korun.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme