Tlapa: Situace v eurozóně ohrožuje pozici českého exportu

Evropě hrozí, že její ekonomická pozice ve světě v následujících několika desetiletích výrazně oslabí a většina evropských zemí do roku 2050 vypadne z první desítky největších ekonomik světa. Na konferenci Žofínské fórum to dnes v Praze řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa. Do popředí se naopak podle něj dostanou asijské země nebo státy Latinské Ameriky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žofínské fórum na téma: Energetická koncepce ČR a úloha zemního plynu v jejím naplňování

Žofínské fórum na téma: Energetická koncepce ČR a úloha zemního plynu v jejím naplňování | Foto: Filip Jandourek

„Je to krize se vším všudy, která bude nějakou dobu trvat. Z hlediska obchodu musíme počítat se zpomalením poptávky po našem zboží z eurozóny, protože ekonomiky půjdou dolů, to znamená, hrozí nám méně zakázek pro naše vývozce,“ říká Tlapa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy musíme počítat se zpomalením poptávky po zboží z eurozóny

Jediným řešením, jak uchránit české exportéry, je, najít pro ně odbytiště mimo evropskou sedmadvacítku.To by ale podle generálního ředitele České agentury na podporu obchodu CzechTrade Ivana Jukla bylo potřeba i bez nynějších problémů eurozóny:

„Dovedu si představit, a o tom už vlastně mluví i strategie konkurenceschopnosti, že potřebujeme udělat všechno proto, aby se, když už export neporoste, začala alespoň měnit jeho struktura, aby se v té struktuře objevovaly obory nové, které jsou schopny svým způsobem působit proti ekonomickým cyklům.“

Vláda podle Martina Tlapy nedávno schválila strategii konkurenceschopnosti České republiky na roky 2012 až 2020. Materiál má zařadit Česko do dvacítky nejvíce konkurenceschopných zemí světa.

V předchozích letech se pozice ČR zhoršovala a loni se na světovém žebříčku konkurenceschopnosti propadla o pět pozic na 36. místo. Letos se zařadila na 38. příčku.

Barbora Kreuzerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme