‚Povodně nám vzaly přívod plynu.‘ Kvůli úklidu bahna nebo vypouštění vody lidem rostou účty za energie

Tisíce lidí na severu Moravy po povodních čistí bahnem zanesené domy a pak je vysouší. To ale taky znamená, že jim stoupnou účty u vodáren a dodavatelů elektřiny. Peníze by ale teď potřebovali využít jinak než na placení záloh. A ještě víc se obávají toho, kam až se pak účty vyšplhají. Zajímají se proto, jestli jim vodárny a energetické společnosti neodloží aspoň část plateb.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ze zatopených prostor je potřeba dostat ven vodu a bahno. Kobylá nad Vidnavkou

Tisíce lidí na severu Moravy po povodních čistí bahnem zanesené domy a pak je vysouší (archivní foto z Kobylé nad Vidnavkou) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Vladimír Matouš ze Zátoru na Bruntálsku dává po povodních dohromady dům s byty pro osm nájemníků. Jakmile jim zapnuli proud, spustil čtyři vysoušeče. To ale zároveň znamená, že výrazně stoupne i odběr elektřiny a s tím i účty za energie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidé z oblastí postižených povodněmi se snaží co nejrychleji vysoušet domy a čistit vnitřní prostory od nánosů bahna. To všechno je velmi náročné na spotřebu elektřiny a začínají se tak obávat vysokých účtů

Jak vysoké budou, se obává i Radim Koláček z jedné z nejpostiženějších obcí, České Vsi, i když z trochu jiného důvodu: „Povodně nám vzaly přívod plynu, takže musíme řešit na zimu, jak budeme topit. Asi to vypadá tak, že jelikož nám zapnuli elektřinu, budeme topit přímotopy,“ řekl Českému rozhlasu.

V podobné situaci jsou na severu Moravy tisíce domácností. Čím dál tím více z nich se tak začíná zajímat, zda jim v této mimořádné situaci energetické společnosti neodpustí alespoň část plateb nebo případně neodloží jejich splatnost.

Například společnost ČEZ Prodej se pro takový krok rozhodla. Lidem zasaženým povodněmi umožní odložit až dvě zálohové platby.

„Zákazníkovi stačí doložit potvrzení od kraje či obce. Zároveň zákazníky v postižených oblastech, kteří u nás mají nějakou pohledávku, do odvolání neupomínáme a neodpojujeme je. A zákazníkům, kteří to budou potřebovat, jsme připraveni poskytnout individuální bezúročné splátkové kalendáře,“ potvrzuje mluvčí Alice Horáková.

3:57

Zaplavené dokumenty nebo fotografie je potřeba urychleně zmrazit, pak teprve sušit, radí expertka

Číst článek

Řešení pro své klienty nabízí podle mluvčího Lubomíra Budného i společnost E.ON. „S našimi zákazníky se snažíme vždy najít individuální řešení, které odpovídá jejich konkrétní situaci,“ vysvětluje.

Řešit individuálně případné platební potíže svých zákazníků je připravená i společnost Veolia ČR, uvedl pro Český rozhlas finanční ředitel skupiny Maxime Marsault.

Zdokumentování škod

Advokát Vladimír Rajf, který bezplatně pomáhá v Krnově s likvidací škod, zároveň nabádá, aby se lidé nejprve podívali, co všechno obsahuje jejich pojistná smlouva.

„Do těchto nákladů může náležet celá řada vynaložených nákladů, ať už finančních prostředků na různý materiál, na zajištění těžké techniky, kontejnerů a tak dále. Ale samozřejmě můžou pod tyto náklady být podřazeny třeba i zvýšené náklady na spotřebované energie. Například z důvodu vysoušení, případně náklady na vyšší odběr vody,“ říká Rajf.

2:44

Po povodních se lidé potýkají s velkým množstvím odpadu. V Opavě zřídili skládku v kasárnách

Číst článek

Advokát připomíná, že je nezbytné, aby lidé podrobně zdokumentovali, jak při odstraňování škod postupovali a jaké náklady s tím měli. Likvidátorům pojišťoven totiž může trvat i několik týdnů, než se na místo dostanou. Na druhou stranu ani to, že někomu neteče voda nebo nefunguje elektřina, neznamená, že nemusí hradit zálohy.

„Spotřebitelé však mohou požádat o výjimku, aby mohli platit za toto období zálohy nižší či žádné. Avšak dodavatel energií není povinen vyhovět, neboť spotřebitelům smlouva ukládá povinnost zálohy hradit,“ upozornil Martin Pitron z právního oddělení společnosti D-Test.

Pokud si lidé z povodňových oblastí nebudou vědět s čímkoliv rady, mohou se obrátit na advokáty, kteří se přihlásili na výzvu České advokátní komory a poskytují své služby bezplatně. Jejich seznam k dispozici na stránkách komory.

Monika Ginterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme