Finanční analytický úřad eviduje případy obcházení protiruských sankcí, firmám zmrazil účty

Finanční analytický úřad (FAÚ) řeší několik případů obcházení sankcí, které byly uvaleny na ruské firmy a osoby v souvislosti s válkou na Ukrajině. Některé firmy se snažily přesunout desítky milionů korun. FAÚ účty zmrazil a podal trestní oznámení. Případy řeší policie, uvedlo ministerstvo financí. Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej potvrdil, že jeho útvar jedno trestní oznámení přijal.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

Finanční analytický úřad ministerstva financí eviduje případy obcházení protiruských sankcí | Foto: Filip Jandourek

„V obecné rovině mohu uvést, že jsme jedno oznámení od FAÚ přijali, ale podrobnosti uvádět zatím nebudeme,“ sdělil Ibehej.

Unijní země se za téměř čtyři týdny od začátku ruské vojenské invaze na Ukrajinu shodly na čtyřech balících bezprecedentních sankcí, které dopadají na ruskou ekonomiku. Zatím však nezasáhly vývoz energetických zdrojů, z něhož má Rusko klíčové příjmy.

Ministři zahraničí zemí Evropské unie se v pondělí neshodli na podobě pátého balíku sankcí, rozsah by měli ve čtvrtek vytyčit unijní lídři na summitu v Bruselu.

.FAÚ řeší několik případů obcházení sankcí🇪🇺uvalených na RU subjekty v souvislosti s agresí 🇷🇺 na 🇺🇦. Tyto firmy chtěly z 🇨🇿 vyvádět peníze v celkovém objemu několika desítek miliónů Kč.FAÚ tak zmrazil jejich účty a podal trestní oznámení.Připady jsou nyní v rukou @Policie ČR

13:36 – 23. 03. 2022

23 349

Čeští vládní politici v minulých dnech prohlašovali, že země zvažuje vytvoření vlastního sankčního seznamu i požadavku, aby potenciální ruští a běloruští příjemci dotací odsoudili válečné zločiny ruského prezidenta Vladimira Putina.

Evropská komise: Firmy z EU zasažené protiruskými sankcemi budou moct čerpat až 400 tisíc eur

Číst článek

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) kromě toho požádal Evropskou komisi, aby v dalším balíčku sankcí bylo vydáno evropské nařízení, které ruským a běloruským oligarchům zamezí přístup k dotacím a zakázkám.

Podle provizorního sankčního seznamu, který v úterý zveřejnila firma Datlab, v případě 17 firem v Česku existuje riziko, že jsou napojené na osoby ze sankčních seznamů evropských zemí proti Rusku. U dalších 66 firem je vazba na sankční seznamy Spojených států.

Na seznamu, který Datlab označuje za nezávazný, se nacházejí například firma Strabag s podílem ruského oligarchy Olega Děripasky či společnosti ČKD Blansko a Škoda JS. Seznam není úplný, protože řada majitelů firem zůstává skrytá. Firma Datlab ho tak označuje za provizorní.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme