Začít v Česku s ekologickým zemědělstvím nedává ekonomicky smysl, zjišťuje výzkum Tomáše Uhnáka

V Česku trvale ubývá lidí v zemědělství a jedno procento společnosti obstarává potraviny pro zbytek. Umělec a doktorand na České zemědělské univerzitě Tomáš Uhnák spolu s dalšími umělci oslovil řadu ekologických českých pěstitelů, výsledky svého výzkumu teď prezentuje na bienále Ve věci umění ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze. „Z půdy se stává komodita, kterou už často nedává ekonomicky smysl si pořizovat,“ říká pro Radio Wave.

VLNA Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Uhnák

Tomáš Uhnák | Foto: Jan Jaskmanický | Zdroj: Český rozhlas

„Některé výzkumy říkají, že nikdy v dějinách lidstva nebylo tolik rolníků jako dnes, ty počty se odhadují na 2,2 miliardy lidí. Ti produkují cca 70 až 80 procent potravy,“ porovnává Uhnák situaci u nás a v ostatních zemích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Která práva z deklarace OSN nejvíc rezonují mezi českým ekologickými rolníky, zjistíte ve Vlně Terezy Havlínkové

„Zároveň čelí různým typům násilí, vykořisťování a záborům půdy. Tomu rolnictvo u nás nečelí, ale jsou témata, která jsou společná, jako třeba přístup k ekologickým osivům, právo na půdu nebo přístup na trh,“ dodává umělec.

Čísla ekologického zemědělství u nás sice stoupají, ale o naplnění potenciálu se podle Uhnáka stále bavit nemůžeme. „V rámci Evropské unie jsme na šestnácti procentech zemědělské půdy ekologického zemědělství. Z nadpoloviční většiny ekologické potraviny dovážíme z jiných zemí,“ dodává.

Kolik procent české společnosti jsou samozásobitelé? Poslechněte si podcast Vlna.

Tereza Havlínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme