Španělé zvítězili nad Gruzií 4:1. Postupují do čtvrtfinále Eura, kde vyzvou Německo

Fotbalisté Španělska porazili v osmifinále mistrovství Evropy Gruzii 4:1. Nováček šampionátu, který ve skupině předstihl českou reprezentaci, vedl po vlastním gólu Robina Le Normanda. Favorit však měl trvalou převahu a o jeho góly se pak postarali Rodri, Fabián Ruiz, Nico Williams a Dani Olmo. Španělé se v atraktivním čtvrtfinále utkají 5. července ve Stuttgartu s domácím Německem.

Aktualizováno Kolín nad Rýnem (Aktualizováno: 23:22 30. 6. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gruzínští hráči Guram Kashia a Giorgi Mamardashvili v akci se Španělem Alvarem Moratou 30. června 2024

Gruzínští hráči Guram Kashia a Giorgi Mamardashvili v akci se Španělem Alvarem Moratou 30. června 2024 | Foto: Thilo Schmuelgen | Zdroj: Reuters

Oba soupeři si zopakovali vzájemné souboje z kvalifikace, v níž Španělé doma zvítězili 3:1 a venku dokonce 7:1. „La Roja“ navázali na první fázi šampionátu, v níž jako jediní neztratili ani bod a ani jednou neinkasovali.

Další rekord překonal Lamine Yamal. Ve věku 16 let a 353 dní se stal nejmladším hráčem, který se objevil ve vyřazovacím zápase Eura. Překonal zápis Angličana Judea Bellinghama (18 let a 4 dny na minulém ME). Mladík z Barcelony se pak stal teprve druhým hráčem do 18 let ve vyřazovací fázi velkého turnaje po sedmnáctiletém Pelém na MS 1958 ve Švédsku.

„Mám velkou radost. Vyhráli jsme, postoupili a já dal gól. Hlavně jsme znovu ukázali, že jsme silný tým,“ řekl Williams, který se ve věku 21 let a 354 dní stal druhým nejmladším španělským střelcem ve vyřazovací části Eura po Ferranu Torresovi (21 let a 119 dní proti Chorvatsku na ME 2020).

‚Španělé byli lepší‘

Největší hvězda Gruzie Chviča Kvaracchelija poukázal, že jeho tým si splnil sen už postupem ze skupiny. „V prvním poločase jsme měli i trochu smůly, pak by zápas mohl vypadat trochu jinak. Musíme však uznat, že Španělé byli lepší,“ uvedl.

Favorit začal velkým náporem, po úvodních minutách bylo držení míče v poměru 90:10 procent a brankář Giorgi Mamardašvili si začal připisovat první zákroky. Jenže hned první nebezpečná akce na druhé straně skončila gólem. Otar Kakabadze si v 18. minutě naběhl po pravé straně a centroval před branku na Chviča Kvaracchelija. Toho bránil Le Normand a srazil si míč do vlastní sítě.

Španělé dál útočili, Nico Williams donutil Mamardašviliho k dalšímu výbornému zákroku. Ještě o přestávky však gruzínský gólman přece jen inkasoval. Do branky zapadla střela Rodriho zpoza šestnáctky. V ofsajdové pozici stál Álvaro Morata a videorozhodčí přezkoumával, zda španělský útočník nestínil brankáři ve výhledu, branka však platila.

Hned po přestávce se Chviča Kvaracchelija pokusil zaskočit gólmana Unaie Simóna, sotva překročil půlící čáru, branku však dalekonosnou střelou asi o metr a půl minul. Mamardašvili pak bravurně vyrazil přímý kop Lamina Yamala. Míč se ale dostal zpátky ke Španělům a Yamalův centr hlavou využil Fabián Ruiz.

Favorit už měl zápas plně ve své moci, na střely vyhrál 34:4 a přidal ještě další dva góly. Ruizovu přihrávku využil Williams, na závěr našel Mikel Oyarzabal před pokutovým územím Daniho Olma, který se trefil přesně k tyči.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme