„Krajina opravdu není dobře připravená na výzvy, které ji čekají v budoucnosti, na dopady změny klimatu,“ varuje ekolog Jakub Zelený v rozhovoru pro Radiožurnál.
„V rámci Evropské unie jsme na šestnácti procentech zemědělské půdy ekologického zemědělství. Z nadpoloviční většiny ekologické potraviny dovážíme z jiných zemí,“ říká umělec a vědec Tomáš Uhnák.
Mezirezortní komise zhodnotila, jak se Česku daří plnit opatření proti suchu. Téma pro Mf Dnes. Železniční nákladní doprava loni v Česku meziročně opět vzrostla. Věnuje se tomu server zdopravy.cz.
V pátek se dočtete, že Čechům chybí vitamin D, píše Deník. Zavádění dronů do zemědělství v Česku brzdí legislativa, píšou Hospodářské noviny. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.
V listopadu uplyne deset let od schválení církevních restitucí. Ačkoliv k šetrnému zemědělství vyzývá i papež František, většina římskokatolických diecézí hospodaří konvenčně.
Budoucí zedníci se učí řemeslu ve virtuální realitě – to je téma pro středeční Mladou frontu Dnes. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.
Každá domácnost vložila do farmy 2000 eur (asi 52 000 Kč) na nákup dvacítky hektarů zemědělské půdy kolem statku. Dnes se zde chovají krávy i slepice, je tu ovocný sad a pole i skleníky.
Kompot nenajdete jen ve sklenici. Za graficky modifikovaným názvem (KomPot) se skrývá i občanské sdružení, které se stará o rozlehlou zahradu v obci Nové Středokluky. Funguje vlastně jako družstvo, za finanční vklad mají jeho členové čerstvou zeleninu podle sezony a také pocit, že mají tak vlastní zahradu.
Do Karlovarského kraje se vrací prestižní soutěž o nejlepší regionální potravinu. Klání místních hospodářů se opět odehraje v několika kategoriích. Komise bude hodnotit masné, mléčné, pekařské a jiné výrobky včetně alkoholických a nealkoholických nápojů. Těm nejkvalitnějším se značka uděluje na čtyři roky.
O desítky milionů korun ročně přicházejí čeští producenti bio ovoce. O evropské peníze je připravují jejich kolegové, kteří produkují v bio kvalitě méně nebo dokonce vůbec. Podle Ovocnářské unie je i proto v českých obchodech méně českého bio ovoce.
Ekologické zemědělství je moderní obor, který má řadu zastánců jak mezi samotnými zemědělci, tak i mezi spotřebiteli. V Česku je v současné době kolem 3800 biofarmářů, kteří hospodaří na více než 11 procentech z celkové výměry zemědělské půdy.
Vláda se dnes bude zabývat návrhem novely zákona o ekologickém zemědělství. Předpis by měl sladit národní legislativu se směrnicemi Evropské unie. Přestože návrh zemědělce osvobozuje od správního poplatku za registraci, zavádí nový poplatek za výjimku z pravidel ekologického hospodaření.
Biopotraviny už bezpečně zakotvily na jídelníčku mnoha českých spotřebitelů, ačkoli jsou stále k dostání mnohdy za mnohem vyšší ceny než jejich ekvivalenty z řad obyčejných potravin. Dnes na akci České agrární komory vystoupili tuzemští výrobci biopotravin, kteří se už dlouho snaží prosadit se na českém potravinářském trhu.
Podíl ekologického zemědělství má do roku 2015 vzrůst ze současných deseti na 15 procent zemědělské půdy. Počítá s tím akční plán pro rozvoj ekologického zemědělství v letech 2011 až 2015. Ministr zemědělství Ivan Fuksa jej předkládá na dnešním zasedání vlády.
Vláda dnes bude rozhodovat o změnách dotací pro sadaře. Je to součástí materiálu o agroenvironmentálních opatřeních, který kabinetu předkládá ke schválení ministerstvo zemědělství.
Většina chovů prasat v Evropské unii nerespektuje podle ekologických aktivistů zákony. Poukazuje na to průzkum provedený dvěma mezinárodními organizacemi bojujícími za práva hospodářských zvířat.
V České republice startuje tříletá kampaň na podporu biopotravin. Stát na ni vydá 28 milionů korun, částku napůl uhradí Státní zemědělský intervenční fond a Evropská unie. Hlavním cílem akce je seznámit spotřebitele s přednostmi a dostupností biopotravin, a tím po nich zvýšit poptávku.
Prezident si na výstavu Země živitelka odskočil z návštěvy Rakouska. Při zahájení Národních dožínek na českobudějovickém výstavišti hovořil například o konkurenceschopnosti českých potravin v Evropské unii a prohlédl si několik pavilonů, kde ochutnal pivo, vína a sýry.