Seinu, ve které budou soutěžit olympionici, se podařilo vyčistit. Pomohla obří podzemní nádrž

Nadcházející olympijské hry v Paříži si lze jen těžko představit bez řeky Seiny. Přímo na ní se totiž bude v pátek odehrávat zahajovací ceremoniál her se stovkou lodí a s více než deseti tisíci sportovci. V jejich vodách navíc mají závodit olympionici. Francouzi proto museli řeku vyčistit, což stálo miliardy korun. Podle francouzských úřadů se to ale podařilo, takže ještě před olympioniky se v řece vykoupali někteří Pařížané a také politici.

OLYMPIJSKÝ SERIÁL Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Byla studená, ale ne zas tak moc. Voda vypadá opravdu čistě. Hodně se to zlepšilo, do řeky se vrátily i ryby. Je ale hodně prudká, měli jsme co dělat, když jsme vylézali ven,“ říká Laurent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si druhý díl olympijského seriálu

Má na sobě bílou koupací čepici s nápisem Les Ourcq polaires. V překladu to znamená „Polární medvědi“. Tihle medvědi se pravidelně i přes zákaz koupají v kanálu de l’Ourcq na severovýchodě Paříže. V zimě před pár lety jsem se k nim přidal.

Seina je teď podstatně příjemnější, její teplota se pohybuje kolem 20 stupňů. Do Seiny v posledních dnech nejdřív doslova sklouzla ministryně sportu Amélie Oudéa-Castéraová a pak se v ní v triatlonové kombinéze vykoupala také pařížská starostka Anne Hidalgová.

„Je to radost. Víte, o tomhle jsme snili dlouhé roky a tvrdě jsme na tom pracovali. A teď najednou jdete k vodě a můžete se v ní vykoupat. Všechno vám to připadá tak přirozené a jednoduché,“ říká starostka.

Laurent Sitbon z plavecké skupiny Les Ourcq polaires | Foto: Martin Balucha | Zdroj: Český rozhlas

Jednoduché to ale nebylo. Seina byla dlouhé roky špinavá a ještě květnová měření ukazovala nadlimitní hodnoty bakterie e-coli. Pak ale zafungovala kombinace několika faktorů – teplejší a slunečnější počasí i dlouholeté úsilí. Francouzi připojili ke kanalizaci hausbóty kotvící na Seině. A postavili také obří podzemní nádrž u Slavkovského nádraží, která zachytává odpadní i dešťovou vodu, aby se nevylévala do Seiny.

„Nádrž měří v průměru 50 metrů a je 30 metrů hluboká. Její kapacita je 50 tisíc metrů krychlových. Nádrž má dole trubku, která zachytává vodu z kanalizace. Jde o směs dešťové a odpadní vody – tzn. vody ze sprchy, z umyvadla i ze záchodu,“ vysvětluje Samuel Colin-Canivez z pařížské radnice, který měl stavbu velké nádrže na starosti. I díky této nádrži organizátoři her věří, že v Seině už za pár dní budou moct soutěžit olympionici.

Pohled na dno podzemní nádrže | Foto: Martin Balucha | Zdroj: Český rozhlas

„Seina je vhodná ke koupání a můžou se v ní tedy odehrávat olympijské závody v triatlonu a v dálkovém plavání. Máme velmi účinný systém. V případě vydatných dešťů a zhoršené kvality vody se dokážeme velmi rychle vrátit k normálním hodnotám. V nejhorším případě bychom závody akorát o pár dnů odložili,“ popsal šéf organizačního výboru olympijských her Tony Estanguet.

Čistá Seina je jedním z největších odkazů pařížské olympiády. Koupání v ní sliboval už koncem 80 let tehdejší starosta a pozdější prezident Jacques Chirac. Současné vedení radnice chce Pařížanům řeku zpřístupnit na několika místech od příštího roku.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme