‚Do toho, starouši!‘ Čtyřiaosmdesátiletému důchodci se splnil sen, běžel štafetu s olympijským ohněm

Už za čtyři dny začne v Paříži letní olympiáda. Přípravy spějí do finále a k cíli už míří i olympijská štafeta. Čtyřiaosmdesátiletý důchodce Jean-Claude Gauvin už má svůj úsek odběhnutý. „Byl jsem příliš rychlý. Na 200 metrů máte ve štafetě čtyři minuty a já jsem to na stadionu zaběhl podstatně rychleji,“ vyprávěl. Neskrývá ale nadšení. Pro Radiožurnál přiznává, že se mu splnil dětský sen. Přinášíme první díl olympijského seriálu.

olympijský seriál Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtyřiaosmdesátiletý důchodce Jean-Claude Gauvin s olympijskou pochodní

Čtyřiaosmdesátiletý důchodce Jean-Claude Gauvin s olympijskou pochodní | Foto: Martin Balucha | Zdroj: Český rozhlas

Jean-Claude běžel s olympijskou pochodní ve městečku Argenteuil na předměstí Paříže. Pochodeň držel v pravé ruce, měl na sobě bílé olympijské triko s olympijskými kruhy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si první díl olympijského seriálu

„Ani nevím, kde to vlastně jsem. V hlavě se mi toho tolik honí. Jsem šťastný a zároveň poctěný, že mě vybrali. Jsem jako na obláčku, ze kterého se mi nechce scházet dolů na zem,“ popisuje.

Jean-Claudův výkon sledovaly desítky lidí. Při běhu se stihl přivítat i se svou rodinou, s vnuky i s manželkou Michel.

„Samozřejmě jsem na něj hrdá. Už o tom mluvil dlouho, že chce běžet s olympijskou pochodní. Všichni to věděli. Novináři chodili i k nám domů. Pak už jsme mu řekla, že už to stačilo, že už je u nás nechci. Takže když něco natáčí, tak je bere na stadion Domont,“ vypráví jeho žena.

Obrázky na podporu

Jean-Claudovi fandili i členové jeho atletického klubu. „Je to naše hvězda, ale tou už byl dříve. Je to nejstarší člen našeho klubu a jsme na něj pyšní,“ říká Thierry z atletického klubu v Domont na předměstí Paříže.

Členové atletického stadionu Domont, kteří Jeana-Clauda podporovali u trasy olympijské štafety | Foto: Martin Balucha | Zdroj: Český rozhlas

Právě na tamním oválu jsme se s Jeanem-Claudem před rokem poznali. Tehdy ještě nevěděl, jestli jeho kandidatura uspěje a bude vybraný do olympijské štafety. Konkurence totiž byla velká – celkem se do štafety zapojuje přes 10 tisíc lidí. Vše nakonec vyšlo a Jean-Claudovi se splnil sen.

„Je to tak 10 možná 15 let. Běžel jsem tehdy na předměstí Paříže v Saint-Denis. Po deseti kilometrech už jsem toho měl dost. Pak jsme ale vběhli na stadion, kde běhávali slavní sportovci a dodalo mi to energii. Od té doby jsem si říkal, jaké by to asi bylo běžet s olympijskou pochodní. Chvilku jsem pochyboval, jestli na to mám. Přece jen se na vás dívá celý svět. Pak jsem si ale řekl, do toho starouši!“

Jean-Claude Gauvin

Jean-Claudovu kandidaturu do olympijské štafety podpořilo přes 500 lidí. Mezi nimi i děti z několika škol, které mu poslaly desítky výkresů a vzkazů. „Dodnes si jeden z těch výkresů pamatuji. Byl tam pán s olympijskou pochodní a pod ním vzkaz: Jean-Claude si chce splnit dětský sen, tak ho prosím vyberte,“ líčí.

olypijský seriál

Český rozhlas spouští olympijský seriál, ve kterém se můžete těšit na reportáže přímo z francouzského hlavního města. Vypravíme se například k řece Seině, kde bude zahajovací ceremoniál letních olympijských her, ale také odvyprávíme příběhy sportovců a olympioniků.

Čtyři minuty slávy

Jean-Claude se na běh s olympijskou pochodní pečlivě připravoval. Zatímco většina sportovců se snaží běžet co nejrychleji, on se musel naučit trochu zpomalit.

„Byl jsem příliš rychlý. Musel jsem zpomalit a to byl problém. Na 200 metrů máte ve štafetě čtyři minuty a já jsem to na stadionu zaběhl podstatně rychleji,“ upozorňuje.

Jean-Claude oslavil svůj olympijský výkon slavnostním obědem se svou rodinou. Olympijská štafeta zakončí dva půl měsíce dlouhé putování v pátek v Paříži.

V úterním díle olympijského seriálu se podíváme k řece Seině. Dozvíte se, co všechno Francouzi udělali, aby ji před olympijskými hrami vyčistili, a uslyšíte taky Pařížany, kteří se v řece v uplynulých dnech vykoupali.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme