Paříž před olympiádou zavřela okolí Seiny. Lidé bez povolení se nedostanou ani k Eiffelově věži

Paříž před olympiádou omezuje vstup do okolí řeky Seiny. Příští týden tam totiž začne zahajovací ceremoniál her a Francouzi tak chtějí zajistit bezpečnost pro víc než 300 tisíc lidí, kteří se slavnostního obřadu zúčastní.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní čluny na řece Seině pod Eiffelovou věží

Policejní čluny na řece Seině pod Eiffelovou věží | Foto: Sarah Meyssonnier | Zdroj: Reuters

Od čtvrtka Paříž zavedla v oblasti od Slavkovského nádraží po Eiffelovu věž bezpečnostní a protiteroristickou zónu přezdívanou SILT. Právě tudy totiž poplují desítky lodí s tisícovkami sportovců během zahajovacího ceremoniálu olympijských her. Pod Eiffelovou věží pak proběhne slavnostní nástup olympijských delegací.

Doporučení pro fanoušky cestující na Hry do Paříže: Auto nechte doma a na soutěže vždy s předstihem

Číst článek

Do oblasti je až do zahajovacího ceremoniálu omezený vstup. Hranici zóny hlídají policisté, kteří kontrolují povolení ke vstupu a prohledávají tašky a batohy.

Kontrolou procházejí nejen turisté, ale i lidé, kteří v zóně bydlí, pracují nebo podnikají. Používají speciální QR kód, který předloží policistům. Opatření se však projevila na turistickém ruchu. Francouzská metropole má před olympijskými hrami méně turistů, než je v letních měsících zvyklá.

Do zóny totiž spadají nejznámější pařížské památky, kromě zmiňované Eiffelovy věže nebo katedrály Notre Dame třeba galerie Louvre.

Konání olympijských her v centru Paříže si vybírá svou daň i na dopravě. Hlavní město Francie je již několik dní před začátkem olympiády plná uzavírek, zavřené jsou i některé mosty nebo stanice metra, což se Pařížanům nelíbí.

Ulice hlídají policisté i vojáci

Na bezpečnost olympijských her bude dohlížet přes 45 tisíc policistů z více než 40 zemí. Zahraniční policisté nemají žádné pravomoci, chodí proto v kombinovaných hlídkách s francouzskými kolegy. Výpomoc policejních sborů z celého světa je při olympijských hrách běžnou věcí, přijet mají psovodi z Polska nebo kolegové z Německa.

Věřím, že se sehrajeme, říká o spojení se Siniakovou Krejčíková. Před odletem je čeká ještě pražský turnaj

Číst článek

Pořádek v ulicích budou zajišťovat také vojáci. Stejně jako u policie se budou v Paříži pohybovat vojáci z více zemí, například Maroka nebo Indie. Pro Francouze však není přítomnost armády v Paříži neobvyklá, ta se v metropoli pravidelně pohybuje od roku 2015, kdy proběhl teroristický útok na redakci časopisu Charlie Hebdo.

Vojáci budou ubytováni ve vojenském ležení na východě Paříže. Během olympijských her tam budou přechodně žít přes čtyři tisíce vojáků.

Přímo pod Eiffelovou věží budou za pár dní závodit i čeští sportovci. Na dočasném Eiffel Tower Stadium se představí čeští beachvolejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner, o kousek dál v aréně v parku Cham de Mars bude zápasit judista Lukáš Krpálek.

Martin Balucha, Lukáš Barták Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme