První paralympijská medaile pro Česko. 16letý plavec Kratochvíl vyhrál závod v evropském rekordu

Šestnáctiletý plavec David Kratochvíl se stal paralympijským vítězem na trati 400 metrů volný způsob. O první medaili pro českou výpravu v Paříži se zrakově postižený sportovec postaral suverénním způsobem, závod kategorie S11 vyhrál v evropském rekordu 4:26,34 minuty přesně s pětisekundovým náskokem.

Aktualizováno Paříž (Aktualizováno: 19:42 30. 8. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šestnáctiletý plavec David Kratochvíl se stal paralympijským vítězem na trati 400 metrů volný způsob

Šestnáctiletý plavec David Kratochvíl se stal paralympijským vítězem na trati 400 metrů volný způsob | Foto: Jeremy Lee | Zdroj: Reuters

Kratochvíl triumfem při paralympijském debutu navázal na titul mistra světa, který na stejné trati vybojoval loni v Manchesteru. Na letošním mistrovství Evropy ve Funchalu získal na kraulařské čtyřstovce stříbro za Nizozemcem Rogierem Dorsmanem, kterému díky drtivému finiši na závěrečné stovce porážku s přehledem oplatil.

1:54

Je to můj sen od devíti let, těší se na paralympiádu v Paříži šestnáctiletý nevidomý plavec Kratochvíl

Číst článek

Na předposlední obrátce byl Kratochvíl ještě o dvě desetiny druhý, ale pak se poprvé v závodě ujal vedení a závěrečný bazén zvládl o více než tři sekundy rychleji než nizozemský soupeř. Třetí skončil Japonec Uču Tomita se ztrátou 5,99 sekundy na českého vítěze.

Kratochvíl, jenž v šesti letech přišel kvůli nemoci oční sítnice o zrak, má v Paříži před sebou ještě pět startů. Bude se pokoušet napodobit medailové tažení z letošního ME, kde sedm závodů proměnil v pět cenných kovů včetně zlata ze znakařské stovky.

Finále v Paříži plavala i Agáta Koupilová a v závodě na 100 metrů volný způsob kategorie S5 obsadila čtyřiadvacetiletá vozíčkářka sedmé místo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme