Sedmnáct ruských a běloruských sportovců může přijít o olympiádu. Měli porušit pravidla o neutralitě

Deset ruských a sedm běloruských sportovců, kteří mají startovat na olympiádě v Paříži, porušilo podle organizace specializující se na humanitární právo pravidlo neutrality definované Mezinárodním olympijským výborem (MOV). Informovala o tom agentura Reuters.

Haag/Minsk/Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské kruhy na pařížském nádraží Gare de Lyon

Olympijské kruhy na pařížském nádraží Gare de Lyon | Foto: Benoit Tessier | Zdroj: Reuters

Organizace Global Rights Compliance, která sleduje porušování mezinárodního humanitárního práva ve válečných konfliktech, uvedla, že MOV předložila důkazy, podle kterých uvedení ruští a běloruští sportovci porušili pravidlo o neutralitě, když podporovali ruskou invazi na Ukrajině.

Organizace Global Rights Compliance rovněž uvádí, že předložila Mezinárodnímu olympijskému výboru důkazy, které tato tvrzení dokládají, ale výbor její zjištění ignoroval.

3:34

Olympijská cyklistka Miculyčová má první svěřenkyni. Doma v Kostelci trénuje šestiletou Anežku

Číst článek

Dotyční sportovci patří mezi 15 Rusů a 16 Bělorusů, kterým bylo umožněno na olympijských hrách v Paříži startovat. Organizace Global Rights Compliance vyzvala MOV, aby rozhodnutí o prověření sportovců urychleně přehodnotil a „v souladu se svými vlastními pravidly těmto sportovcům zakázal účast na olympijských hrách“, které se konají od 26. července do 11. srpna.

„Tyto olympijské hry by měly být pro MOV příležitostí, aby potvrdil a prokázal dodržování své vlastní politiky v oblasti lidských práv,“ uvedl prezident organizace Global Rights Compliance Wayne Jordash.

Mluvčí MOV uvedl, že nemůže komentovat jednotlivé případy ani rozhodnutí revizní komise, která sportovce posuzovala podle dohodnutých pokynů. MOV nemá, co by k tomu dodal, uvedl mluvčí. Ruský ani běloruský olympijský výbor na žádosti o komentář bezprostředně nereagovaly.

Mezinárodní olympijský výbor odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu v roce 2022, pro kterou Moskva využila i běloruské území. Olympijský orgán rozhodl, že ruští a běloruští sportovci mohou v Paříži soutěžit pouze pod neutrální vlajkou, bez svých národních barev a hymny.

MOV rovněž zřídil kontrolní komisi, aby vyloučila ruské a běloruské sportovce, kteří veřejně podporovali válku nebo byli smluvně vázáni s vojenskými či národními bezpečnostními ať už ruskými nebo běloruskými agenturami.

Organizace Global Rights Compliance uvedla, že na základě šetření z otevřených zdrojů zjistila, že deset Rusů a sedm Bělorusů dostalo povolení soutěžit, přestože tato kritéria porušili.

Prozrazeni ‚lajky‘

Zpráva uvádí konkrétní jména. Například ruská tenistka Jelena Vesninová na sociálních sítích „lajkovala“ příspěvky o „vojenských výkonech“ ruských vojáků zabíjejících Ukrajince a příspěvky zobrazující ruský pro-válečný symbol „Z“.

Mezi jmenovanými byla i ruská cyklistka Aljona Ivančenková, která podle organizace na sociálních sítích „lajkovala“ řadu pro-válečných příspěvků, včetně příspěvků zpochybňujících právo Ukrajiny na existenci nebo podporujících ruskou anexi ukrajinských území Doněcka a Luhanska.

Ruský kanoista Alexej Korovaškov byl ve zprávě označen za člena sportovní instituce s vazbami na národní bezpečnostní agentury. Agentura Reuters dále zjistila, že v letech 2023 a 2024 zveřejnil a následně smazal příspěvky na sociálních sítích, v nichž používal hrubě urážlivé výrazy na adresu Ukrajinců, a to i v chatu, jehož název odkazoval na válku.

Organizace Global Rights Compliance uvedla, že od ruské invaze v únoru 2022 bylo ve válce zabito více než 450 špičkových ukrajinských sportovců.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme