Dvě medaile pro české lukostřelkyně. Pultar Musilová obhájila paralympijské stříbro, Brandtlová slaví bronz

Lukostřelkyně Šárka Pultar Musilová získala v Paříži stejně jako na předchozích hrách v Tokiu stříbrnou paralympijskou medaili. Třiatřicetiletá vozíčkářka, jež vyhrála čtvrteční kvalifikaci ve světovém rekordu, po třech letech opět nestačila ve finále na čínskou světovou jedničku Čchen Min-i. Český úspěch v kategorii W1 podtrhla ziskem bronzu Tereza Brandtlová.

Paříž (Aktualizováno: 13:16 31. 8. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šárka Pultar Musilová a Tereza Brandtlová

Tereza Brandtlová a Šárka Pultar Musilová | Foto: Carlos Garcia Rawlins | Zdroj: Reuters

Obě české reprezentantky vyhrály ve vyřazovací části dva souboje. V semifinále se utkaly spolu a Pultar Musilová zvítězila 135:131. Její výkon byl nakonec druhý nejlepší v soutěži, až v souboji o zlato a repríze tokijského finále proti ní Čchen Min-i nastřílela 136 bodů. Pultar Musilová, jež bude v Paříži obhajovat stříbro i v soutěži smíšených dvojic s Davidem Drahonínským, od počátku jen dotahovala ztrátu a prohrála o pět bodů.

„Získat stříbro je skvělý pocit, pro mě je to potvrzení, že tříletá práce fungovala, je to pro mě hezká satisfakce,“ pochvalovala si Pultar Musilová. „Škoda že nedopadlo zlato, ale Číňanka střílela výborně, vyhrála po zásluze. Mně navíc trošku došlo štěstíčko, devítky byly do centimetru od desítky. Ale to se tak někdy stane, vůbec mi to nevadí,“ dodala nyní již čtyřnásobná paralympijská medailistka.

Horkou chvilku přitom prožila už v prvním vyřazovacím kole. Čtvrtfinálový souboj s tureckou soupeřkou Nil Misirovou rozhodla úplně posledním šípem. V duelu prohrávala až o pět bodů, před závěrečnou sadou tří šípů byla pozadu o tři a ještě před finální ranou o dva. Turkyně ale zakončila duel sedmičkou, zatímco česká reprezentantka trefila střed a zvítězila 126:125.

2:49

Byl jsem úplně bez nervozity, užíval jsem si aplaus diváků. Je to splněný sen, popisuje zlatý Kratochvíl

Číst článek

Osmatřicetiletá Brandtlová jako čtvrtá žena kvalifikace potvrdila ve čtvrtfinále roli favoritky v souboji s Italkou Dailou Damenovou a po prohraném českém souboji porazila reprezentantku korejské lukostřelecké velmoci Kim Ok-kum 127:122. Získala premiérovou paralympijskou medaili, v Tokiu byla devátá.

„Je to fakt neskutečné. Mám pocit, že se mi chce pořád jen brečet, je to skvělý," rozplývala se bronzová medailistka. „Byla jsem (v souboji o bronz) strašně nervózní. Zezačátku míň, vedla jsem, ale pak to na mě paradoxně přišlo, navíc začal foukat vítr. Ale naštěstí jsem se dokázala nahodit zpátky,“ uvedla.

Česká sbírka v Paříži je nyní spolu s pátečním zlatem nevidomého plavce Davida Kratochvíla kompletní. Šestnáctiletý talent po triumfu na kraulařské čtyřstovce dnes bude útočit na další cenný kov v kategorii S11. Z dopoledních rozplaveb na 50 metrů kraul postoupil do večerního finále jako nejrychlejší v novém českém rekordu 26,04 sekundy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme