‚Voda je výborná.‘ Pařížská starostka Hidalgová se vykoupala v Seině, kde budou závodit olympionici

Starostka Paříže Anne Hidalgová a šéf organizačního výboru olympijských her Tony Estanguet se společně koupali v Seině, aby dokázali její čistotu. Řeka protékající metropolí bude místem zahajovacího ceremoniálu i dějištěm soutěží v triatlonu a dálkovém plavání.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Starostka Paříže Anne Hidalgová se vykoupala v řece Seině

Starostka Paříže Anne Hidalgová se vykoupala v řece Seině | Foto: Joel Saget | Zdroj: Reuters

Pařížská starostka Anne Hidalgová  se vykoupala v řece Seině. Chtěla tak ukázat, že voda není závadná, a že se v ní můžou koupat sportovci. Už příští týden začnou v Paříži olympijské hry a v Seině mají závodit triatlonisté. „Voda je výborná, možná trochu studená, ale ne zas tak moc. Je to radost. O tomhle jsme snili desítky let,“ uvedla Hidalgová, když vystupovala z vody.

Seina je čistá na koupání, zní z Paříže. Kvalita vody v řece by mohla ovlivnit olympijské sporty

Číst článek

Pařížská starostka Anne Hidalgová připomněla, že koupání v Seině sliboval už koncem 80. let tehdejší starosta a pozdější prezident Jacques Chirac.

V Seině se vykoupal i předseda organizačního výboru olympijských her Tony Estanguet, který potvrdil, že olympionici budou moct závodit v Seině. Úřady investovaly do vyčištění Seiny přes 35,5 miliardy korun. Od příštího roku se budou moct v řece na některých místech vykoupat i obyvatelé hlavního města.

Už o víkendu se v Seině vykoupala i francouzská ministryně sportu Amélie Oudéaová-Castéraová, aby rovněž demonstrovala čistotu řeky. Denní testy kvality vody na začátku června ukazovaly nebezpečnou úroveň bakterií E. coli, po nichž následovalo nedávné zlepšení.

Martin Balucha, rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme