Další Češi míří na US Open do druhého kola, výhry v New Yorku slaví Muchová, Macháč i Menšík

Tenisté Jakub Menšík, Tomáš Macháč a Karolína Muchová postoupili na US Open do 2. kola. Osmnáctiletý Menšík vyřadil turnajovou devatenáctku Félixe Augera-Aliassimea z Kanady 6:2, 6:4, 6:2, olympijský vítěz ve smíšené čtyřhře Macháč zdolal Itala Fabia Fogniniho 7:5, 6:1, 6:3. Muchová, která obhajuje na betonových dvorcích v New Yorku loňské semifinále, porazila domácí Američanku Katie Volynetsovou 6:3, 7:5.

New York (Aktualizováno: 23:20 27. 8. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český tenista Jakub Menšík

Český tenista Jakub Menšík | Foto: David Kirouac | Zdroj: Profimedia

Skončila naopak Brenda Fruhvirtová, která duel proti Američance Varvaře Lepchenkové vzdala za stavu 1:2 v prvním setu kvůli zdravotním potížím.

Menšík, který v neděli oslaví 19. narozeniny, prošel přes úvodní fázi US Open podruhé za sebou. Vloni se probojoval do 3. kola. Semifinalistu turnaje z roku 2021 Augera-Aliassimea porazil za dvě hodiny a čtyři minuty, sebral mu šestkrát servis, sám o něj přišel jen jednou. Udělal jen 15 nevynucených chyb, Kanaďan jich měl 35. Prostějovský rodák narazí v dalším kole na Australana Tristana Schoolkatea.

O jediný servis v utkání přišel Menšík hned v úvodním gamu, poté ale soupeře třikrát brejkl a ujal se vedení. Ve druhém setu rozhodl český tenista díky brejku v 10. gamu. Ve třetí sadě utekl brzy do vedení 3:0 a duel dotáhl k postupu.

Macháč je v žebříčku o 32 míst výš než sedmatřicetiletý Fognini a pozici favorita potvrdil. Zaváhal jen v úvodním setu, kdy nechal zkušeného Itala zlikvidovat ztrátu tří her, nakonec ale zvítězil 7:5. Pak už měl zápas pod kontrolou. Proměnil šest ze sedmi brejkbolů, Fogninimu jich naopak šest ze sedmi odvrátil. Do 2. kola US Open se dostal poprvé a může v něm narazit na Sebastiana Kordu.

„Přemýšlel jsem nad tím úplně stejně, že tady to bylo jediné, kde se mi nepodařilo prolomit vítězství v hlavním kole. Jsem rád, jak jsem to zvládl, protože se mi poslední dobou tak nedařilo. Dnes jsem ale vyhrál 3:0 na sety, což je vždy parádní, než vyhrát v pěti setech. Ušetří to síly, takže dnes úplně parádní výkon,“ podotkl Macháč.

Muchová, která po loňském semifinálovém výpadku s pozdější šampionkou Coco Gauffovou nehrála takřka deset měsíců kvůli zraněnému zápěstí, postoupila do 2. kola posledního grandslamu sezony popáté v kariéře. Sedmapadesátou hráčku světa Volynetsovou přehrála v počtu vítězných míčů 30:6. Nemuselo ji mrzet ani 35 nevynucených chyb.

Svěřenkyně trenéra Emila Miškeho získala první set díky brejku ve čtvrté hře. Za stavu 4:1 se také blýskla povedeným úderem v běhu za zády. Volynetsová si před začátkem druhého setu vzala pauzu na ošetření a nechala si obvázat levé stehno.

Muchová sice ztratila vedení 3:1 a přišla třikrát o servis, soupeřku ale vždy ihned "brejkla" zpět a ve 12. gamu zakončila utkání druhým využitým mečbolem. V dalším kole se utká s čtyřnásobnou grandslamovou vítězkou Japonkou Naomi Ósakaovou.

„Na první zápas to bylo dobré. Dařil se mi servis a to mi v prvním setu hodně pomohlo. Soupeřka hrála dobře, nedělala moc chyb a musela jsem hrát svou hru. Na konci jsem měla trochu problém dotáhnout zápas do konce, ale nakonec jsem to zvládla. Každá výhra a dobrý zápas se počítají,“ uvedla Muchová.

Dvaadvacetiletá Volynetsová vypadla na grandslamu potřetí za sebou s českou hráčkou. Ve Wimbledonu prohrála ve 2. kole s pozdější šampionkou Barborou Krejčíkovou, na Roland Garros nestačila ve stejné fázi na Markétu Vondroušovou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme