Seina je čistá na koupání, zní z Paříže. Kvalita vody v řece by mohla ovlivnit olympijské sporty

Voda v Seině, která protéká Paříží, byla na konci června několik dní po sobě dost čistá na koupání. Na základě pravidelných bakteriologických analýz to ve čtvrtek oznámila radnice francouzské metropole. Podařilo se to poprvé po několika týdnech měření, napsala na svých stránkách stanice BFM TV.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pařížská Seina

Pařížská Seina | Foto: Jana Stuláková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Čistá Seina je jedním ze slibů francouzských politiků v souvislosti s olympijskými hrami, které Paříž hostí od 26. července. Řeka má být místem zahajovacího ceremoniálu i dějištěm některých sportovních klání, včetně triatlonu nebo plavání na deset kilometrů.

Triatlon na olympiádě ohrožuje kvalita vody v řece Seině, disciplína by se mohla přesunout do města Nice

Číst článek

Radnice a prefektura uvedly, že dobré výsledky souvisejí s několika slunnými a teplými dny. Testy vyšly dobře navzdory tomu, že v řece je podle úřadů čtyřikrát až šestkrát vyšší průtok, než jaký je pro letní měsíce obvyklý.

Nevládní organizace Surfrider Foundation začátkem dubna varovala, že kvalita vody v řece je odstrašující. Svá tvrzení podložila záznamy o šesti měsících měření.

Ze 14 odběrů mezi zářím 2023 a letošním březnem bylo 13 vzorků závadných, některé výrazně překračovaly povolené limity stanovené pro koupání.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme