Symfonický orchestr pomůže seniorům, které zasáhly povodně. Zahajovací koncert uvede báseň Continuo

Symfonický orchestr na konci září zahájí sezonu Koncertem pro severní Moravu. Peníze ze vstupenek podpoří domovy seniorů, které zasáhli letošní rozsáhlé povodně. Symfonický orchestr se tak pod záštitou Národního fondu Českého rozhlasu zapojí do sbírky Pomáhejte s námi. Letošní ročník Roku české hudby otevře Dvořákův Houslový koncert či premiéra symfonické básně Continuo Jana Klusáka.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Symfonický orchestr Českého rozhlasu | Foto: Petr Horník | Zdroj: Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Zahajovací koncert s podtitulem Koncert pro severní Moravu představí rozhlasoví symfonici v pondělí 30. září. Domovy důchodců, které poškodily povodně, ale nepodpoří jen prodejem vstupenek na tuto akci. Na dobročinné účely použijí také vstupné z dvou již uskutečněných koncertů v Betlémské kapli (19.9.) a v Rudolfinu (Tristan a Izolda ze 7. 10.).

Program Zahajovacího koncertu

Jan Klusák (1934) – Continuo, symfonická báseň č. 4, světová premiéra

Antonín Dvořák (1841–1904) – Koncert pro housle a orchestr a moll, op. 53

Dmitrij Šostakovič (1906–1975) – Symfonie č. 5 d moll, op. 47 44 min.

Petr Popelka – dirigent
Isabelle Faust – housle

Program Zahajovacího koncertu otevře světová premiéra symfonické básně Jana Klusáka Continuo. Žánr volné symfonické básně považuje autor za protipól pevné formy svých invencí a za odpočinek od přísné práce. Continuo navazuje na dosavadní tři skladby Klusáka v tomto formátu.

V navazujícím Koncertu pro housle a orchestr a moll Antonína Dvořák vystoupí přední německá umělkyně Isabelle Faust. Dílo českého skladatele zaznělo poprvé 14. října roku 1883, tedy necelý rok a půl před oficiálním otevřením Rudolfina.

Celý koncert povede šéfdirigent Petr Popelka, který po přestávce představí Symfonii číslo 5 d moll Dmitriho Šostakoviče. Ta vznikla mezi dubnem a červencem 1937 a v podání Leningradské filharmonie a Jevgenije Mravinského měla úspěšnou premiéru hned toho roku na podzim.

Josef Beneda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme