Pražský hrad bude poprvé součástí Signal Festivalu, který představí 22 instalací

Pražský Hrad bude poprvé součástí Signal Festivalu, který představí díla digitální a kreativní kultury. Hradčany povede jedna ze dvou tras 12. ročníku festivalu, který se uskuteční od 10. do 13. října. Druhá trasa ukáže návštěvníkům tvorbu renomovaných českých i zahraničních umělkyň a umělců v centru Prahy. Letošní Signal Festival nabídne 22 instalací, sedm z nich bude exkluzivně za branami Galerijní zóny, to znamená v uzavřených prostorech.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský hrad

Pražský hrad | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Letošní ročník je pro nás výjimečný tím, kam jsme se dostali, lokalitou i programově. Poprvé v historii se Signal Festival dostává do areálu Pražského hradu a jeho okolí. Pokračujeme v naší misi objevovat městské části skrze vizuální umění. Jedna z tras bude v okolí Hradu a druhá v centru,“ řekl ředitel a zakladatel festivalu Martin Pošta.

Festivalovou sezonu hodnotí letos organizátoři pozitivně. Čísla se ale nevrátila do doby před covidem

Číst článek

Kulturní a programová ředitelka kanceláře prezidenta Veronika Wolf řekla, že když nastupovala na Hrad, vytyčila si s kolegy několik cílů a jedním z nich bylo přinést na Hrad moderní umění. „Spolupráce se Signal Festivalem je přirozeným vyústěním těchto snah,“ řekla. Hrad se podle ní má stát součástí města a nebýt uzavřen sám pro sebe. Na Hradě a v jeho okolí bude šest instalací.

Z 22 instalací bude 15 volně přístupných. Jednou z vizí festivalu je podle Pošty přinášet nejmodernější umění co nejširšímu publiku. „Věříme, že umění by mělo být přístupné všem bez ohledu na jejich finanční situaci,“ uvedl.

Hradčanská trasa začne v Jízdárně Pražského hradu a povede přes paláce na Hradčanském náměstí a Jižními zahradami, které budou otevřeny i ve večerních hodinách, a skončí v galerii Kunsthalle Praha. Ve Šternberském paláci se například návštěvníci setkají s tvorbou Jiřího Příhody, 3D umělec a grafik Filip Hodas vytvořil videomapping na Arcibiskupský palác. Významné londýnské studio United Visual Artist (UVA) pro Signal Festival a Kunsthalle Praha připravilo projekt Strange Attractions kombinující kinetická kyvadla a multimediální instalace.

Druhá trasa propojí zastávky digitální a kreativní kultury na Starém Městě a v centru Prahy. Připravena je například instalace na Staroměstském náměstí a v jeho okolí. Fasádu Městské knihovny na Mariánském náměstí promění v hlubiny oceánu videomapping The Rhythm of the Ocean. Abstraktní rej je dílem španělsko-dánského vizuálního dua Desilence. Ve skrytém Barokním refektáři dominikánského kláštera překvapí zvuková instalace Silent Echoes od průkopníka zvukového umění Billa Fontany. Trasu centrem uzavírá zastávka v Centru architektury a městského plánování (CAMP) v Institutu plánování a rozvoje (IPR).

Kromě českých umělců se festivalu zúčastní také sedm zahraničních umělců, a to například ze Španělska, USA, Číny nebo Jižní Koreje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme