SOUTĚŽ: Předpovídej počasí. Vyhrajte novou ilustrovanou publikaci o meteorologii

Jaký je rozdíl mezi teplou a studenou frontou? Podle čeho dostávají svá jména tlakové útvary? A jak poznat, že bude pršet, jen podle chování hmyzu nebo ptáků? Na to a mnohé další odpovídá nová kniha Předpovídej počasí. Tento týden si o ni můžete zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Knižní soutěž Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha Předpovídej počasí

Kniha Předpovídej počasí | Zdroj: Nakladatelství Paseka

„Fotbalu a počasí v Česku rozumí každý,“ píše ve slovu úvodem Dagmar Honsová. „Na počasí – fenomén dnešní doby – narazíme totiž všude: v rozhlase, televizi, novinách, internetových portálech a tak dále. Rozhovory s přáteli a známými se točí kolem počasí. Ovlivňuje naše každodenní plány, aktivity a v neposlední řadě i naši psychickou a fyzickou pohodu.“

Meteorologové nejen vyhodnocují data a porovnávají výstupy jednotlivých numerických modelů, na jejichž základě se předpovědi sestavují, ale také předpovědi počasí interpretují tak, aby jí každý uživatel správně porozuměl a mohl ji využít ke svým účelům.

Ukázka z knihy Předpovídej počasí | Zdroj: Nakladatelství Paseka

Přesně k tomu by měla posloužit také barevná publikace, která je společným dílem  Honsové (její jméno můžete znát z různých zpravodajských médií, pro která pravidelně komentuje a vysvětluje předpovědi počasí), Martiny Součkové z Českého hydrometeorologického ústavu a ilustrátorky Marie Štumpfové.

Kromě toho, že objasňuje jednotlivé meteorologické pojmy a termíny, tak dává možnost nahlédnout pod ruce meteorologovi při sestavování každodenní předpovědi počasí.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Detailně znázorňuje třeba to, jak vypadá standardní meteorologická stanice, jak fungují meteorologické radary i jakou roli hraje družice v předpovědi počasí.

Ve druhé části knihy najdou čtenáři praktická cvičení ve formě fyzikálních pokusů, které jim osvětlí základní principy a rovnice nejen v atmosféře. Autoři jim poradí třeba to, jak si doma sestavit vlastní psychrometr pro měření vlhkosti vzduchu nebo jak si zasimulovat duhu, blesk a hrom či oblaka.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Předpovídej počasí, napište nám až do tohoto pátku 12. června do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Která teplotní stupnice je starší: Fahrenheitova, nebo Celsiova?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme