SOUTĚŽ: Posmrtná léčba ze závislosti na životě. Vyhrajte novelu oceňovaného vlámského autora

Tento týden hrajeme v pravidelné soutěži webu iROZHLAS.cz o novou knihu vlámského spisovatele a básníka Dimitriho Verhulsta. Začíná všudypřítomnou cedulkou na dveřích: „Život je nejčastější příčinou smrti.“

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Posmrtná léčebna závislostí Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Srdečně ho přivítají a vzápětí mu položí otázku, kterou slýchá každý jako první, když tu ke svému překvapení skončí. Otázka zní: ‚A jak jsi exnul ty?‘ Ne že by na to zapomněl, spíš na to zapomenout chce, ale kdyby mu to ti tři chlapi nepřipomněli, tak by si Malodot nevzpomněl, že před chvílí umřel.“

Nová kniha vlámského spisovatele a básníka Dimitriho Verhulsta | Zdroj: Nakladatelství Odeon

Malodot se po autonehodě ocitne na klinice, kde se musí nejprve zbavit závislosti na životě, aby mohl být úplně mrtvý. Pokud se mu to nepodaří, musí projít celou svou existencí znovu, od začátku do konce, s úplně stejným průběhem.

S pestrou skupinou spolupacientů absolvuje skupinové terapie a individuální rozhovory se záhadným vrchním terapeutem, který se ho snaží přimět, aby se zřekl té hnusné závislosti na životě.

Dimitri Verhulst je považován ze jednoho z nejlepších autorů své generace. Česky se zatím představil novelami Úprdelný dny na úprdelný planetě a Opozdilec.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Podle románu Smolaři, kterého se v Nizozemí prodalo 200 tisíc výtisků, byl natočen i stejnojmenný film. Adaptace se dočkal také jeho Problemski Hotel. Kvůli tématům svých románu a výrokům v novinách byl Verhulst už dvakrát souzen.

Knihu Mít a být vydalo nakladatelství Odeon v českém překladu Veroniky ter Harmsel Havlíkové.

UKÁZKA Z KNIHY

Pokud to dokáže odhadnout, poněvadž tomu ještě ani zdaleka nerozumí, leží teď někde na bezvýznamné D315 v autě, ze kterého stoupá dým, s hlavou na volantu. Možná tam jsou okolostojící, která se ho snaží vytáhnout z vozu. A možná taky ne.

Není vyloučeno, že se ho právě teď někdo snaží oživovat umělým dýcháním, že mu stlačuje hrudník v rytmu Stayin‘ Alive od Bee Gees, přesně jak se to učí v kurzech první pomoci, a že Lauralouisa v pangejtu hystericky ječí, ať neztrácí vědomí, ať to nevzdává, ať bojuje, že záchranka je na cestě, ať vydrží, kvůli nim, kvůli jejich pejskům, kvůli splacení hypotéky, kvůli všemu, pro co má aspoň nějaký smysl zůstat naživu. Tahle možnost existuje.

Ač se snaží zaslechnout nějaký hlas zdáli, nikdo ho úpěnlivě neprosí, aby dál žil.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 5 knih Mít a být, napište nám až do tohoto pátku 27. září do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Kdo režíroval film Problemski Hotel?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme