SOUTĚŽ: Žít hořkosladce jako v blues. Vyhrajte audioknižní verzi Škvoreckého Prima sezóny

S podtitulem Text o nejdůležitějších věcech života vyšla k letošnímu 100. výročí narození spisovatele Josefa Škvoreckého audioverze jeho Prima sezóna. Role autorova alter ega Dannyho Smiřického se ujal herec Jan Meduna. O audioknihu si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži webu iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Kostelec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tento týden hrajeme v pravidelné soutěži o audioknihu Prima sezóna od Josefa Škvoreckého

Tento týden hrajeme v pravidelné soutěži o audioknihu Prima sezóna od Josefa Škvoreckého | Foto: Dan Materna | Zdroj: Koláž iROZHLAS, Profimedia, One Hot Book

„Vzpomínky na domov, jež Škvoreckému pomáhaly vyrovnat se s nastávajícím životem v exilu, našly v tomto povídkovém pásmu vhodnou metodu. Přestože téma téměř výhradně utváří Dannyho milostné prožitky, zachovává (autor) velmi ‚staromódní‘ postoj, jelikož všechny potenciálně milostné scény zůstanou v cudné poloze,napsaly o Prima sezóně Literární noviny v roce 1991.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ukázka z audioknihy Prima sezóna od Josefa Škvoreckého v režii Markéty Jahodové

Šestice milostných trampot sympaťáka s pověstí proutníka, kterou si nezaslouženě vydobyl zájmem o 23 kosteleckých krásek, vytváří smolnou knihu jeho sexuálního loudění.

Pravda, v citech je septimán Danny Smiřický spíš přelétavý čmelák, jenže vedle panických starostí má i dar improvizace. A pech. Osud ho pokaždé oblafne, případně mu rande škodolibě zhatí naléhavě protistátním úkolem.

Jan Meduna ve své interpretaci Prima sezóny zachycuje Dannyho krasosmutnění i Škvoreckého nostalgii a stesk po rodném Náchodě v době, kdy už spisovatel žil v Kanadě. Meduna se přitom soustředil na pocity, kdy Škvorecký hledí do minulosti, v níž by zas rád viděl známé slečny i své město, ale přes oceán a propast času mu to není dopřáno. 

„Dívčí zdráhání a ponoukání čtete lehkým, trochu výš posazeným hlasem, a jakmile takhle střídáte řádek co řádek, rozbolí vás z toho vkrku,“ prozrazuje Meduna, jak odlišuje klukovské a dívčí role. 

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Ke kvalitnímu podání Prima sezóny přispěl také Medunův profesionální zájem o hudbu. Kromě herectví se totiž věnuje i hře na trubku. „Škvorecký často popisuje skladby velmi detailně, jako by se ve vzpomínkách dostal do jazzového rauše, a na takových místech se mi muzikantská praxe hodila,“ říká Meduna.

„Když píše, že Danny zmáčknul tu a tu klapku na saxofonu, že hraje sordinovaně nebo že nasadil vava (což je dusítko), může laik tápat. Dobrý interpret by měl posluchače přesvědčit, že ví, o čem je řeč. A to co možná nejpřirozeněji.“ 

Audioknihu Prima sezóna v režii Markéty Jahodové vydalo vydavatelství OneHotBook. Doprovází ji původní hudba saxofonisty a zpěváka Petra Kroutila, který je mimo jiné známý jako představitel Dannyho Smiřického z televizního seriálu Prima sezóna. 

Poslechněte si také pořad Akcent věnovaný výročí spisovatele Josefa Škvoreckého:

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 5 audioknih Prima sezóna, napište nám až do tohoto pátku 4. října do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Na náměstí kterého českého města stojí lavička Josefa Škvoreckého?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme