Černobílý film opět ožívá. Tipy na tři filmy o životě v bývalém sovětském bloku očima současných autorů

Současný film se kvůli stylizaci, dobové patině nebo například napodobení konkrétních dobových reálií anebo fotografií často natáčí černobíle. A s velkým úspěchem. Například filmy Roma, Bílá stuha anebo Ida získaly v posledních letech Oscary. Přinášíme vám tipy na tři černobílé filmy – na polský, ruský a slovensko-český snímek, které jsou všechny dostupné online.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ze snímku Služebníci

Ze snímku Služebníci | Zdroj: Aerofilms

Služebníci (2020)

Služebníci, nový film slovenského režiséra Ivana Ostrochovského, vyprávějí příběh z teologického semináře v totalitním Československu 80. let. A tím pádem vyprávějí i o vztahu církve, totalitní moci a jednotlivce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si tipy na tři aktuální černobílé snímky

Učitelé v semináři se obávají, že by režim mohl jejich školu zrušit, a nabádají žáky, aby se chovali způsobem, který je pro vládnoucí komunistickou stranu uspokojivý. Mladí seminaristi proto stojí před zásadními i životními volbami.

Film měl světovou premiérou na Berlinale a od té doby s mnoha odklady čeká na svou kinopremiéru v Česku. Do 15. dubna máme možnost Služebníky streamovat na serveru Aerovod.cz.  

Léto (2018)

Léto od ruského divadelního a filmového režiséra Kirilla Serebrennikova, perzekvovaného ruským režimem, je černobílý hudební film. Je prosycený bezstarostnou letní atmosférou, ale nepostrádá silné nadčasové téma a vtipný filmový jazyk.

Vypráví o přátelství dvou muzikantů – hudebním porozumění a lásce dvou mužů k jedné ženě. Odehrává se v prostředí undergroundu v Leningradě jinak spoutaném sovětskou totalitou. Film o svobodě dýchat doprovází hitový soundtrack.

Studená válka (2018)

Studená válka, který natočil Pavel Pawlikowski, je příběhem o nešťastné lásce zpěvačky Zuly a skladatele Viktora. Odehrává se, jak napovídá název, na pozadí poválečných dějin komunistického Polska a celé Evropy.

Film byl na festivalu v Cannes odměněn cenou za nejlepší režii. Studenou válku, stejně jako Služebníky a Léto, můžete vidět na Aerovodu.

Pavel Sladký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme