Velká města přijdou o stovky milionů ročně, menším vláda přidá

Vláda přidá peníze menším městům a obcím. Koaliční strany se dohodly na novém zákonu o rozpočtovém určení daní. Čtyři velká města ale přijdou zkrátka: Praha, Brno, Ostrava a Plzeň ztratí ročně dohromady víc než miliardu korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze. Ilustrační foto

Finance, peníze. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Tato čtyři statutární města zatím dostávají z rozpočtu až 4 a půl krát víc než malé obce. TOP 09 původně požadovala, aby čtveřice největších měst ročně přišla až o 5 miliard korun. Proti ale byla ODS, která má nejvíc primátorů a starostů ve velkých městech.

Vláda bude o návrhu jednat už tuto středu. Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a šéfa hnutí Starostové a nezávislí Petra Gazdíka je současný stav neobhajitelný.

„Ta čtyři velká města nedokážou příliš vysvětlit, proč roky dostávala takové prostředky z rozpočtového určení daní, když třeba Plzeň plní naprosto stejné samosprávné funkce jako České Budějovic, Liberec nebo Hradec Králové. A přitom Plzeň získávala na jednoho občana kolem 17 tisíc ročně, zatímco České Budějovice nějakých 9800,“ uvedl Gazdík v Ozvěnách dne a pokračoval:

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém rozpočtovém určení daní diskutovali v Ozvěnách dne šéf poslaneckého klubu TOP 09 a předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík a primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD)

„To je skutečně nesystémové a vůči obyvatelům Českých Budějovic a dalších větších měst velmi diskriminační. A to se nebavím o obyvatelích těch nejmenších obcí a měst mezi 1000 a 5000 obyvateli,“ doplnil předseda hnutí Starostové a nezávislí.

„Není to tak, že by velká města měla ty peníze neoprávněně,“ oponoval Gazdíkovi primátor Ostravy za ČSSD Petr Kajnar. Ostrava by podle neoficiálních informací po změně pravidel mohla přijít asi o 160 milionů korun.

„Už za komunismu to byla statutární města a nebyly tam okresní výbory, ale městské. A když se rušily okresy, tak na nás převedli třeba velké divadlo a filharmonii včetně financování. A když potom vznikaly kraje, tak nám domovy důchodců, divadlo, filharmonii nechali a nechali nám i financování. A jinak všechno z těch okresů převedli na kraj včetně financování,“ konstatoval Kajnar.

„Takže dneska, když říkají, že to používáme neoprávněně, tak to není pravda. Protože ty peníze historicky mají nějaký původ na financování majetku, který třeba mohl být převeden na kraje a spolu s ním i ty peníze,“ vysvětlil primátor Ostravy.

TK k představení reformních návrhů ČSSD pro boj s korupcí, Petr Kajnar | Foto: Filip Jandourek

Pokud nové rozpočtové určení daní koalice prosadí, bude se moravskoslezská metropole podle primátora bránit.

„Existuje řada způsobů, kterými si lze říct o peníze třeba právě kraji, který doposud rozděloval dopravní obslužnost a městu nedával. A vlastně městskou dopravu, stejně jako domovy důchodců a divadla zhruba ze 30 procent využívají obyvatelé ostatních krajů.“

„Čili my budeme muset směřovat ke krokům, abychom to vybrali právě od obyvatel ostatních obcí. A to si myslím, že je naprosto nešťastné,“ uzavřel ostravský primátor.

Kromě čtyř statutárních měst si má pohoršit i 380 nejmenších obcí, které podle Petra Gazdíka mají neoprávněně velké příjmy z rozlohy katastru.

Veronika Sedláčková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme