Senát zamítne daňové návrhy o investičních fondech a dividendách

Klíčové zákony, kvůli kterým chtěla ODS rozpustit sněmovnu až v září, Senát podle svého šéfa Milana Štěcha z ČSSD schválí. Až na jeden - senátoři zamítnou daňový balíček, jehož součástí jsou i návrhy o zdanění investičních fondů a nulové dani z dividend. Ten souvisí s občanským zákoníkem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senát (ilustrační foto)

Senát (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Kvůli neschválení daňového balíku by mohly být od ledna problémy s uplatňováním občanského zákoníku v praxi. Předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD si toho je vědom, horní komora Parlamentu prý ale nemůže postupovat jinak.

„Přes investiční fondy je tunel na státní kasu. Podle mě už žádné alternativní řešení není,“ tvrdí Štěch.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co by to znamenalo, kdyby Senát opravdu zamítl balík zákonů, jehož součástí jsou i návrhy zákonů o zdanění dividend a investičních fondů, zjišťovala redaktorka Jitka Hanžlová

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 si za zdaněním dividend stojí, chystané zamítnutí normy v Senátu rozhodně nevítá. Podle něj zrušení balíčku bude znamenat snížení příjmů rozpočtu o necelou miliardu korun. V současnosti je totiž jeden příjem daněn dvakrát. Dividendy jsou vypláceny už ze zdaněného zisku, plus se i z nich platí daně.

„Samozřejmě že to není dobře a samozřejmě že jim nejde o občanský zákoník, ale je to populistický výkřik před volbami,“ říká Kalousek.

Zákony teď jde upravit jen formou zákonného opatření, protože sněmovna je rozpuštěná. Opatření může navrhnout pouze vláda. Premiér v demisi Jiří Rusnok už dříve řekl, že o tom uvažuje v případě zdanění investičních fondů, ne ale u dividend.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu na zdanění investičních fondů a nulové dani z dividend mluvil Jiří Schwarz z VŠE

Takové řešení si dokáže představit i prezident Komory daňových poradců Jiří Nekovář. Pokud by totiž byl kompletní balíček zamítnut, varuje před nejistotou u daňových subjektů a rájem pro daňové poradce:

„V celém balíčku je tolik věcí, které je v souvislosti s občanským zákoníkem nezbytné přijmout, že si nedokážu představit, že by mohl být zamítnut. Pokud jde o investiční fondy, tak tam se to dá zhojit opatřením Senátu.“

Zrušit zdanění dividend původně navrhovala ekonomická rada vlády jako prostředek k oživení ekonomiky a přilákání investorů. A také proto, aby se zastavil odliv kapitálu a odcházení podniků.

Jitka Hanžlová, Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme