Průměrná mzda se zvedla o tisíc korun

Každý Čech si měsíčně v průměru vydělá 14 tisíc 400 korun. Je to o tisíc korun více než vloni. Podle statistického úřadu se průměrná hrubá měsíční mzda u nás ve třetím čtvrtletí zvýšila o 8,9 procenta. Protože spotřebitelské ceny vzrostly o 5,4 procenta, reálná mzda tak stoupla o 3,3 procenta. Mzdy rostly rychleji v nepodnikatelské sféře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

operace

operace | Foto: Armáda ČR

Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu, podle kterého se hrubá mzda zvýšila skoro o 9 procent. Rozdíly mezi jednotlivými profesemi Radiožurnálu nastínila mluvčí úřadu Jana Bondyová. "K těm vysoce růstovým odvětvím patřilo i nadále peněžnictví, pojišťovnictví a zpracování dat. Naopak zase k těm nejnižším tam to bylo u odvětví textilního průmyslu, oděvního průmyslu, zpracování kožešin a u dřevařského průmyslu."

Z čísel vyplývá, že hrubá mzda vzrostla skoro o 9 procent. Místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch vítá, že se zlepšila pozice nepodnikatelské sféry. "V předchozích letech došlo k poměrně velkému propadu platů v rozpočtové a přídavkové sféře a je potřeba ten velký rozdíl vyrovnat a přesto stejně ty platy v podnikatelské sféře mají poměrně vysoký náskok oproti sféře nepodnikatelské a musíme si uvědomit, že jsou tam tak vysoce kvalifikované profese jako jsou lékaři, učitelé, vědečtí pracovníci a proto si myslím, že je dobře, že se ty platy jim zvýšily více."

Víc si polepšili lidé v nepodnikatelském sektoru, celkově ale vydělávají stále více ti, kdo pracují v podnikatelské sféře. Podle viceguvernéra České národní banky Luďka Niedermayera to odpovídá možnostem naší ekonomiky. Jak řekl Radiožurnálu, zvlášť pozitivní je, že roste produktivita práce. "Produktivita práce opravdu roste podle statistických čísel. Jenom trošku problém je to, že to jsou čísla jsou makroekonomická, zprůměrovaná a ne nutně vypovídají o tom, že produktivita práce roste v jednom každém podniku, což samozřejmě je důležité pro konkrétní rozhodování konkrétních vedoucí podniků o tom, jaký je únosný růst mezd."

Markéta Kaclová, Dušan Valenta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme