Inflace zůstala v srpnu na 2,2 procenta. Méně stojí pohonné hmoty, pomaleji však zlevňují potraviny

Meziroční inflace v Česku je oproti červenci stabilní, růst spotřebitelských cen se drží na 2,2 procenta. Pohonné hmoty jsou zhruba o čtyři procenta levnější oproti loňskému srpnu. Zpomalilo naopak zlevňování potravin a zdražilo bydlení. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ). Meziměsíčně byly ceny vyšší o 0,3 procenta. Analytici předpokládali zvolnění meziroční inflace ke dvěma procentům.

Aktualizujeme Praha (Aktualizováno: 10:00 10. 9. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

supermarket Lidl, ilustrační foto

Spotřebitelské ceny vzrostly o 0,3 procenta, uvedl Český statistický úřad (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Srpnový meziroční vývoj spotřebitelských cen významně ovlivnily ceny potravin a pohonných hmot, jejichž oboustranné pohyby se však vzájemně vykompenzovaly. Ceny pohonných hmot byly oproti loňskému srpnu nižší o zhruba čtyři procenta,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Potraviny

Ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje oproti loňskému srpnu klesly o 1,8 procenta, uvádí úřad. Většina sledovaných položek svůj meziroční pokles zmírnila. Například mouka zlevnila o téměř 11 procent, přičemž v červenci to bylo o víc než 15 procent. Ceny uzenin zpomalily pokles na 2,8 z červencových 4,4 procenta. Mléko, sýry, vejce v srpnu úhrnem zlevnily o 3,7 procenta, v červenci statistici evidovali pokles o 7,1 procenta.

Česko má nejdražší bydlení v Evropě. Na pořízení nového bytu je v průměru potřeba 13,3 roční mzdy

Číst článek

Dále meziročně zlevnily ovoce a zelenina. Naopak máslo zdražilo o víc než pětinu, čokoládové výrobky o téměř pětinu a nealkoholické nápoje zhruba o čtyři procenta. Meziročně zdražily lihoviny, pivo a tabákové výrobky, naopak víno mírně zlevnilo. Dražší byly ceny dovolených s komplexními službami.

Služby a bydlení

„Na meziroční růst cenové hladiny měly v srpnu nadále největší vliv ceny v oddíle bydlení,“ uvedl ČSÚ. Ceny nájemného z bytu stouply o 6,6 procenta, výrobků a služeb pro běžnou údržbu bytu o 4,7 procenta, vodného o 10,9 procenta, stočného o 13,4 procenta, elektřiny o 8,2 procenta a tepla a teplé vody o 5,8 procenta. Naopak ceny zemního plynu meziročně klesly o 7,2 procenta a tuhých paliv o 2,5 procenta.

Meziročně zdražilo i stravování a ubytování, ceny stravovacích služeb stouply o 6,8 procenta a ubytovacích služeb o 8,5 procenta.

Meziročně v srpnu ceny zboží úhrnem vzrostly o půl procenta a ceny služeb o pět procent.

Zahraniční obchod

První prázdninový měsíc se vývozní ceny meziměsíčně zvýšily o 1,7 procenta, meziročně rostly o pět procent. Ceny dovozu ve srovnání s červnem stouply o 1,8 procenta, meziročně se zvýšily o 4,7 procenta.

„V červenci byly ceny zahraničního obchodu se zbožím výrazně ovlivněny oslabením koruny vůči euru a dolaru,“ uvedl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme