Inflace v eurozóně klesla na 2,5 procenta. Nejlépe si vede Finsko a Itálie, průměr naopak kazí Belgie

Míra inflace v eurozóně v červnu zpomalila na 2,5 procenta z květnových 2,6 procenta, uvedl ve svém rychlém odhadu Eurostat. Údaje za celou Evropskou unii tento odhad neobsahuje, nejsou v něm tedy ani data za Českou republiku.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

eurobankovky, ilustrační foto

Inflace v eurozóně klesla na 2,5 procenta, uvádí Eurostat (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Nejvyšší inflaci měla v červnu Belgie, a to 5,5 procenta, nad třemi procenty je i Španělsko (3,5 procenta), Chorvatsko (3,4 procenta), Nizozemsko (3,4 procenta), Rakousko (3,2 procenta), Portugalsko (3,1 procenta) a Kypr (3,1 procenta). Naopak nejnižší inflaci Eurostat registroval ve Finsku (0,6 procenta) a v Itálii (0,9 procenta).

Míra inflace v Evropské unii v květnu zrychlila na 2,7 procenta, v Česku byla mírně vyšší

Číst článek

Eurostat očekává, že služby k celkové meziroční inflaci v červnu přispěly 4,1 procenty, což je stejná hodnota jako v květnu. Na inflaci tak budou mít největší vliv. Další je kategorie potraviny, alkohol a tabák, jejichž příspěvek k inflaci je 2,5 procenta ve srovnání s květnovými 2,6 procenta. Příspěvek energií k inflaci činí 0,2 procenta, v květnu byl 0,3 procenta.

Inflace v eurozóně tak stále zůstává nad dvouprocentním cílem Evropské centrální banky (ECB). Ta předloni v červenci zahájila zvyšování úrokových sazeb s cílem dostat inflaci pod kontrolu, loni v říjnu nicméně zvyšování úroků přerušila.

Od té doby držela svou základní úrokovou sazbu na 4,50 procenta, až nyní na začátku června se Rada guvernéru podle očekávání rozhodla snížit úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Základní sazba tak klesla na 4,25 procenta.

Ke snížení úroků přikročila ECB poprvé od roku 2019. Banka poukázala na pokrok v boji s vysokou inflací, připustila však, že tento boj ještě není u konce. Šéfka ECB Christine Lagardeová zdůraznila, že banka se při dalším snižování úroků nebude držet žádného předem stanoveného scénáře a bude se rozhodovat na základě nejnovějších ekonomických údajů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme