Nemocnice chtějí kompenzace vysokých cen nafty

Průměrné ceny pohonných hmot stále stoupají a dostaly se už na rekordní úroveň. Jak benzín, tak nafta zdražily během minulého týdne v průměru o tři koruny od počátku roku. Dražší pohonné hmoty znamenají problém i pro zdravotnická zařízení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ambulance

ambulance | Foto: Jan Rosenauer

Nejsou to jen vyšší náklady na jízdy sanitek a rozvoz jídla a lůžkovin. Mnohá zařízení používají naftu do záložních zdrojů, které musí být neustále k dispozici pro případ, kdyby vypadl elektrický proud. To vše se poslední dva měsíce prodražuje.

Ministerstvo zdravotnictví o potížích s vyššími náklady ví. Nemůže však pomoci, protože nemá potřebné finanční zdroje, říká mluvčí Aneta Kupková a dodává, že si provozovatelé musí pomocí sami. "Otázky vlivu ceny pohonných hmot na převoz pacientů sanitními vozy kdy není ohrožen jejich život ani zdraví neumíme posoudit. Je však nutní říci, že v některých případech je tato služba zbytná," uvedla mluvčí.

Šetřit se snaží například také vinohradská fakultní nemocnice v Praze. Pohonné hmoty kupují u těch čerpacích stanic, kde je nejlevněji. "Přemýšlíme o tom, že budeme žádat asociaci fakultních nemocnic o to, zda by se zdravotními pojišťovnami bylo vyvoláno jednání o nějaké finanční kompenzaci tohoto navýšení," dodává zástupce ředitelky Leoš Kabát.

Jak by se k takovému jednání postavila Všeobecná zdravotní pojišťovna, řekl Radiožurnálu mluvčí VZP Jiří Suttner. "Promítání těchto cen v průběhu roku do úhrad zdravotních pojišťoven v podstatě nezasahuje. Není tedy možné, jestliže se na nějakou dobu přechodně zvýší cena ropy, najednou zvýšit úhrady zdravotních pojišťoven, stejně tak je nesnižujeme, jako když se během roku cena ropy snižuje."

Všichni oslovení jsou přesto přesvědčeni, že dražší pohonné hmoty neohrozí poskytování včasné lékařské péče a že sanitky budou dál jezdit tak, jak je potřeba.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme