Investice do komodit se podle Barclay's loni propadly nejníže za 9 let

Pšenice, oves, maso nebo bavlna - ještě před rokem mohli investoři obchodníkům s komoditami „utrhat ruce“. Pak ale zájem ochladl. Nové investice do komodit se podle banky Barclay‘s v porovnání s předchozím rokem propadly loni o bezmála 78 procent na nejnižší úroveň za posledních devět let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bavlna

Bavlna | Foto: Agricultural Research Service

V letech 2005 až 2010 příliv nových peněz na komoditní trhy rostl explozivním tempem a ceny potravin a energií kvůli tomu skokově rostly. Loni bouře na trzích pokračovaly, přesto zájem o komodity oslabil.

„Byli jsme svědky vysoké volatility na všech finančních trzích.Ceny komodit navíc klesaly a nejistota na trhu byla velmi vysoká. Navíc také přestala fungovat řada investičních strategií, které používají hedge fondy při obchodování s komoditami,“ vysvětluje Petr Čermák, analytik společnosti Colosseum.

Kombinace těchto faktorů byla podle Čermáka právě onou příčinou, proč jsme byli loni svědky menšího zájmu o komodity oproti minulosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Světě o druhé na Rádiu Česko mluvil o propadu investic do komodit v loňském roce analytik společnosti Colosseum Petr Čermák

Podle Čermáka je bezpečným přístavem z komodit tradičně pouze zlato. „Zbytek komodit patří do kategorie rizikových investic, a těm se v průběhu minulého roku vůbec nedařilo. Investoři v nich redukovali své pozice, raději volili bezpečnější investice,“ říká.

Čermák do určité míry souhlasí s tím, že propad celkového objemu nových investic ze 140 miliard v roce 2010 na loňských 15 miliard dolarů může být svým způsobem pobídkou k nákupu. „Po špatných obdobích přicházejí velmi často zase dobrá období. Neříkám, že tomu tak musí být nutně tento rok,“ míní.

Podle Čermáka dlouhodobý růstový trend v rámci všech komodit nemusí být ještě u konce. „Pokud se budeme bavit o jednotlivých komoditách, tak tady si myslím, že je prostor pro posilování obzvláště v případě zlata. A také je tady příležitost v oblasti ropy,“ odhaduje.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme