Ekonomické informace 26. 11. 2001

Česká republika vykazuje aktivní obchodní saldo s trhem Evropské unie. Za deset měsíců roku tam vyvezla zboží v hodnotě 733 miliardy korun. O majiteli Škody Mnichovo Hradiště rozhodne dnešní dražba s vyvolávací cenou 50 miliónů korun. Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC chtějí od začátku příštího roku snížit svoji produkci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Česká republika vykazuje aktivní obchodní saldo s trhem Evropské unie. Za deset měsíců roku tam vyvezla zboží v hodnotě 733 miliardy korun. Bylo to o téměř 100 miliard více než loni. Export táhla silniční vozidla, elektrická zařízení a spotřebiče. Ze zemí unie k nám přišlo zboží za 720 miliard korun. Údaje vycházejí z celních statistik.

O majiteli Škody Mnichovo Hradiště rozhodne dnešní dražba s vyvolávací cenou 50 miliónů korun. Firma je od března letošního roku v konkursu kvůli předlužení. Do konce července přihlásilo na 850 věřitelů pohledávky za více než miliardu korun. Správci konkursní podstaty se postupně podařilo obnovit výrobu, a to především náhradních dílů.

Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC chtějí od začátku příštího roku snížit svoji produkci. Podmínkou bylo, že se k této jejich aktivitě připojí i země stojící mimo ropný kartel. V závěru týdne oznámily záměr snížit těžbu Norsko a Rusko. Podle Jiřího Šťastného ze společnosti Colosseum ale nelze v současné době očekávat, že by se snížení těžby mělo promítnout do růstu cen pohonných hmot.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šťastný: Ceny pohonných hmot

Zájem o privatizaci Unipetrolu potvrzuje britská Britská společnost Rotch, jedna ze čtyř, kterou vybrala vláda. Důrazně však odmítá spekulace o arabském původu svého kapitálu.Podle zástupce společnosti Jiřího Šmída je v současné mezinárodní situaci považuje za snahu o svou diskreditaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šmíd: Privatizace Unipetrolu

Železárny a drátovny Bohumín předají Třineckým železárnám za část svých dluhů provoz univerzální válcovací tratě v hodnotě 200 milionů korun. Předseda představenstva ŽDB Pavel Rampír předpokládá, že k podpisu smlouvy dojde ještě v prosinci.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Rampír: ŽDB Bohumín předají válcovací tratě

Převzetí válcovací tratě a také všech 150 zaměstnanců k 1. lednu roku 2002 v případě podpisu smlouvy potvrdil i mluvčí Třineckých železáren Ivo Pullman.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Pullman: Třinecké železárny převezmou zaměstnance ŽDB

Regionální letiště v Ostravě-Mošnově by mělo v příštím roce přejít do vlastnictví Moravskoslezského kraje. Hejtman Mravskoslezského kraje Evžen Tošenovský je přesvědčen, že chystaný převod usnadní kraji i Ostravě vyjednávání s potenciálními investory. Původním záměrem bylo převést letiště do správy Sdružení obcí a měst v regionu, které by se o jeho provoz staraly společně. To však podle hejtmana Tošenovského není možné.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Tošenovský: Letiště Ostrava-Mošnov

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme