Češi za lázně utratí 4x méně než cizinci, nový indikační seznam to možná změní

Čechům se nechce připlácet si na lázně ze svého. Ročně za tyto služby utratí na půl miliardy korun. To je asi čtyřikrát méně, než v českých lázních nechají všichni cizinci dohromady. Možná to od prvního října změní nový indikační seznam, kvůli kterému řada pacientů přijde o lázně hrazené zdravotní pojišťovnou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolonáda, Karlovy Vary

Kolonáda, Karlovy Vary | Foto: Filip Jandourek

Celkem si pobyt v lázních zaplatí na 120 tisíc Čechů, průměrně zůstávají ale jen týden. Delších pobytů samoplátců je stále málo.

Podle prezidenta Svazu léčebných lázní Eduarda Bláhy tak přinesou více peněz do rozpočtu cizinci.

„Co se týká průměrné útraty za pobyt, tak ta bude nejvyšší u Arabů, kteří tu zůstávají nejdéle. Co se týče průměrné nejvyšší ceny na den, co se utratí jak v lázeňských zařízeních, tak v obchodech, tak to budou určitě Rusové. V Karlových Varech bude částka obzvlášť asi hodně vysoká,“ domnívá se prezident Svazu léčebných lázní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v českých lázních zjišťovala reportérka ČRo Lenka Jansová

Možná situaci od prvního října změní nový indikační seznam, kvůli kterému řada pacientů přijde o lázně hrazené zdravotní pojišťovnou. I dnes se ale najdou lidé, kteří si lázně hradí ze svého.

„Velmi často jezdí na léčebné pobyty i pacienti, kteří mají nárok na hrazený léčebný pobyt, ale ne v té frekvenci, jak často by ho potřebovali. Já mám zkušenost s bechtěreviky a astmatiky, to jsou lidé, kteří si ke svému tří až čtyřtýdennímu léčebnému pobytu dokoupí po půl roce týdenní, nebo desetidenní pobyt. Říkají, že to není plnohodnotný léčebný, ale spíš jakýsi udržovací pobyt,“ vysvětluje Eduard Bláha.

Lidem se ale připlácet na lázně ze svého zatím moc nechce. Podle Jitky Bednářové z třeboňských lázní jezdí navíc samoplátci spíše na kratší relaxační pobyty.

„Srovnáme-li poslední čtvrtletí letošního roku s rokem předchozím, tak tam došlo k nárůstu zhruba o deset procent samoplátců. Hovoříme ale zároveň o tom, že samoplátci jsou většinou lidé, kteří si objednávají relaxační pobyty. Samoplátců, kteří by si hradili léčebné pobyty, totiž nepřibývá,“ popisuje Jitka Bednářová.

Lázně budou muset zájem svých samoplátců stále více podporovat, myslí si Dalibor Chrastina z luhačovických lázní.

„Trend u hrazených pobytů přes pojišťovny je mírně klesající, proto budeme dlouhodobě podporovat tuto samoplátcovskou klientelu. Je to nezbytná podmínka pro to, abychom zachovali provoz na úrovni, ve které se v současnosti nachází,“ říká pan Chrastina.

Lenka Militká, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme