Centrální banka opět snížila základní sazby

Česká národní banka snížila základní úrokové repo sazby o čtvrt procentního bodu. Současně klesly i další sazby - diskontní a lombardní. Pokles sazeb by mohl přispět k dalšímu zlevnění úvěrů, včetně hypoték. Klesne však také úročení vkladů. Centrální banka zároveň snížila odhad růstu hrubého domácího produktu pro letošní rok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna a euro

koruna a euro | Foto: Jan Rosenauer

Česká národní banka snížila podle očekávání základní úrokovou repo sazbu o čtvrt procentního bodu na 2,75. Reposazba je úroková sazba centrální banky, za kterou si u ní naše komerční banky ukládají přebytečnou hotovost a to na dva týdny. Jak tvrdí mluvčí ČNB Pavel Zúbek, její výše je klíčová pro tvorbu ostatních úrokových sazeb na našem trhu. Pokles tak nejspíš přispěje k dalšímu zlevnění úvěrů, včetně hypoték. Klesne však rovněž už tak nízké úročení vkladů.

"Česká národní banka, bankovní rada dnes na jednání snížila všechny úrokové sazby o čtvrt procentního bodu, to znamená jak dvoutýdenní reposazbu, tak lombardní sazbu i diskontní sazbu. Dvoutýdenní reposazba je nyní na úrovni 2,75 procenta."

Centrální banka zároveň snížila odhad růstu hrubého domácího produktu pro letošní rok na 1,8 až 2,3 procenta z dosavadních 2,0 až 2,7 procenta. Podle guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy by pak domácí ekonomika v příštím roce měla růst o 1,1 až 2,6 oproti nynějšímu odhadu 2,1 až 3,8 procenta.

Markéta Kaclová, Marika Táborská, Petra Steinerová, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme