Podvýživa pacientů prý připravuje české zdravotnictví až o 60 miliard korun ročně
Až třetina pacientů v českých nemocnicích trpí podvýživou. Tvrdí to Asociace výrobců klinické výživy. Podle ní tak kvůli tomu přichází české zdravotnictví o šedesát miliard korun ročně. Nekvalitní jídlo nebo jeho nedostatek může pacientům způsobit dokonce zápal plic, proleženiny, ztrátu svalů i demenci.
Podle předsedy Asociace výrobců klinické výživy profesora Luboše Sobotky je to největší problém u pacientů, kteří jsou starší a kteří už mají malé rezervy.
„Onemocnění je o ty rezervy připraví a oni třeba doma nejsou schopni vůbec chodit a dojít si na záchod. Tito pacienti pak končí v různých zařízeních typu následné péče, léčebně dlouhodobě nemocných (LDN), kde se ten stav velmi obtížně daří zlepšit. Pak se pohybují mezi nemocnicí, LDN a domovem důchodců, a je to všechno příšerně drahé. Měsíc v LDN stojí 45 tisíc korun,“ potvrzuje Sobotka.