Archiv | zprávy ze dne 21. března 2017

| ČTK |Ekonomika

EU, Čína a další země zakázaly dovážet 'podplacené' závadné maso z Brazílie

Evropská unie, Čína, Jižní Korea a Chile v pondělí zcela nebo částečně zakázaly dovoz masa z Brazílie. Reagovaly tak na zprávu, že úřady této jihoamerické země obvinily největší brazilské zpracovatele a vývozce masa, že léta prodávali zkažené hovězí a drůbeží maso a upláceli kvůli tomu místní hygieniky i politiky. K restrikcím na dovoz brazilského masa se v úterý připojily také Švýcarsko a Hongkong, Jižní Korea svůj zákaz naopak zrušila. Čeští veterináři potvrdili, že dozor nad masem z Brazílie, které se do Česka dováží, zpřísnili.

| ČTK |Tenis

Nevím, kdy se vrátím, ale mám obrovskou motivaci, napsala Kvitová ve vzkazu pro fanoušky

Tenistka Petra Kvitová sice ani tři měsíce od přepadení a vážného zranění levé ruky neví, kdy se bude moci vrátit k hraní, na sociálních sítích ale fanouškům vzkázala, že ve svou tenisovou budoucnost stále věří. Dvojnásobná wimbledonská vítězka přiznala, že během nucené pauzy změnila pohled na život a chce získat druhou šanci na kurtech.

|Dominika Píhová |Zprávy ze světa

Negativní dopad syrských sankcí na léčbu dětí s rakovinou. Nemocnicím chybí léky a finance

FOTOPŘÍBĚH. Lékaři na onkologickém oddělení v dětské nemocnici v Damašku dlouhodobě bojují s kritickým nedostatkem specializovaných léků pro jejich mladé pacienty. Není to však jen kvůli všeobecnému chaosu, který v zemi způsobila šest let trvající občanská válka, upozorňuje v reportáži agentura Reuters. Světová zdravotnická organizace (WHO) z toho viní také západní sankce, které silně omezují dovoz léků, ačkoliv u většiny podobných opatření ze strany Spojených států nebo Evrospké unie existuje pro zdravotní materiál výjimka.

| ČTK |Zprávy ze světa

Pokračování dieselgate? Francouzská prokuratura kvůli emisím vyšetřuje Fiat

Francouzská prokuratura zahájila vyšetřování italsko-americké automobilové skupiny Fiat Chrysler Automobiles (FCA), důvodem je obvinění z podvodů při testech emisí naftových vozů. Agentuře Reuters to v úterý řekl zdroj ze soudních kruhů. Mluvčí FCA sdělil, že firma zahájení vyšetřování zaregistrovala a bude pokračovat ve spolupráci s úřady. Dodal, že FCA nadále zastává názor, že její naftové vozy jsou zcela v souladu s emisními předpisy. To podle něj potvrdilo rovněž italské ministerstvo dopravy.

| ZW ČRo |Zprávy ze světa

Mladíci v sirných dolech riskují životy za 250 korun denně. Umírají před třicítkou

FOTO V ČLÁNKU. Den co den sestupují do aktivních vulkánů plných jedovatých plynů, aby odsud na zádech nosili jedovatou síru pro další zpracování nadnárodních společností. Průměrný věk, ve kterém horníci pracující v kráterech aktivní sopky v indonéské východní Jávě umírají, je 29 let. Zhruba 200 odvážlivců tam pracuje až 12 hodin denně, za směnu si vydělají přitom pouhých 250 korun. Po celou dobu dýchají toxické výpary. Důl, který se nachází v kráteru jezera indonéské sopky Kawah Ijen, je ale životně důležitým příjmem pro lidi v jejím okolí.

| ČTK |Zprávy ze světa

Ministr vnitra Francie rezignoval, během prázdnin údajně zaměstnával své dcery za desítky tisíc eur

Francouzský ministr vnitra Bruno Le Roux v úterý odstoupil. Učinil tak poté, co finanční prokuratura začala vyšetřovat obvinění, jež se objevilo v médiích, že ještě jako řadový poslanec zaměstnával své dcery během letních prázdnin jako parlamentní asistentky. Novým ministrem byl už jmenován Matthias Fekl, oznámil podle médií prezidentský palác.

|Jakub Knoll |Hokej

Hokejová Tampa podepsala smlouvu s dalším Čechem. Obránce Hájek získal nováčkovský kontrakt

Hokejový obránce Libor Hájek je o krok blíž tomu, aby si poprvé v kariéře zahrál v NHL. Generální manažer Tampy Bay Lightning Steve Yzerman totiž v úterý oznámil, že floridský celek podepsal s českým hokejistou tříletý nováčkovský kontrakt, jehož detaily zatím nebyly zveřejněny. Na start v NHL si však musí Hájek ještě počkat, jelikož byl krátce po podepsání smlouvy poslán na farmu v Syracuse.

|Monika Červená |Zprávy z domova

'Karlovarská losovačka': město opět neuspělo s žalobou o půl miliardy, musí zaplatit soudní výlohy

Karlovy Vary znovu neuspěly se žalobou o půl miliardy korun za stavbu KV Areny. Peníze chtěly po konsorciu firem Baustav, Syner a Metrostav, které před lety multifunkční halu stavěly. Podle města byla stavba předražená a Karlovy Vary za ni zaplatily o 565 milionů korun víc, než jaká je její tržní cena. Soudní spor se táhne šest let.

| ČTK |Zprávy z domova

Sněmovna mě obviňuje bez důkazů, píše Babiš. Chtějí mě soudit, je to lynč

DOPIS V ČLÁNKU. Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš tvrdí, že ho Poslanecká sněmovna bez důkazů obviňuje z daňových podvodů. Chce ho prý i soudit, takové jednání pak označuje za lynč. Vicepremiér to napsal v dopisu, kterým odpovídá premiérovi a šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi na výzvu k vysvětlení svých příjmů a finančních transakcí. Sobotku zároveň vyzval, aby se od jednání sněmovny distancoval.

| ČTK |Zprávy ze světa

Londýn odvádí Skoty z EU proti jejich vůli, řekla premiérka. Parlament řeší nové referendum

Skotská regionální premiérka Nicola Sturgeonová požádala v úterý skotské poslance, aby zahájili kroky k vypsání nového referenda o nezávislosti na Velké Británii. Zdůvodnila to tím, že Londýn odvádí Skoty z Evropské unie proti jejich vůli. Zahájila tak dvoudenní debatu, kterou skotský parlament završí hlasováním ve středu odpoledne. S právně závazným plebiscitem a jeho načasováním musí ale vyslovit souhlas ústřední britský parlament v Londýně.

| ČTK |Ekonomika

Babiš už neodmítá, aby krachující OKD koupil stát. Nabídka od investorů nepřišla

Soukromí investoři nepředložili takovou nabídku, která by umožňovala reálně předpokládat schválení reorganizačního plánu a úspěšnou reorganizaci společnosti OKD, která je v úpadku. Tvrdí to ministerstvo financí na základě dopisu, který státní společnosti Prisko zaslalo během minulého týdne vedení těžební firmy. OKD podle resortu připustilo, že jednou z variant by mohl být i konkurz společnosti.

| ČTK |Zprávy z domova

Chovanec dal pokyn k prošetření anonymního e-mailu, tvrdí Zimola. Inspekce to ale odmítla

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) pověřil policejního ředitele a Generální inspekci bezpečnostních sborů prošetřením anonymního e-mailu, který směřuje na jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD). Novinářům to v úterý řekl sám Zimola. Generální inspekce ale uvedla, že zákony, kterými se řídí, takové pověření neumožňují. Podle udání z e-mailu mimo jiné hejtman dostával od policie informace o předem chystaných zásazích. Zimola toto tvrzení odmítl.

|Mirko Vasić |Fotbal

Ligové zápasy bez hostujících fanoušků. I tak se budou řešit nepokoje na fotbalových stadionech

Fotbalová ligová asociace se snaží vylepšit bezpečnost při utkáních profesionálních soutěží. Řídící organizace první a druhé ligy se teď stala součástí nové dohody o spolupráci s policií. A čerstvý příklad z druholigového zápasu mezi Opavou a Ostravou ukazuje, že zvýšená komunikace bude v některých rizikových případech potřeba.

| ČTK |Zprávy z domova

Ukradenou vzácnou bankovku objevili policisté po letech v online aukci, dražila se za miliony

Olomoučtí policisté našli vzácnou československou bankovku, pětitisícikorunu z roku 1919, takzvanou státovku. Objevila se minulý týden na jednom z aukčních internetových portálů. Její dražba končila na částce téměř dva miliony korun. S největší pravděpodobností jde o bankovku, která byla před víc než deseti lety ukradena z Vlastivědného muzea v Olomouci. Její cenu odborníci odhadují v řádu až milionů korun. Policisté dosud v případu nikoho neobvinili.

|Kristýna Guryčová |Zprávy z domova

10 nejdražších log měst. Radnice za unikátní vizuály platí statisíce

Nový vizuální styl Liberce za 315 000 korun, který místní radnice představila před necelými dvěma týdny, vyvolal rozporuplné reakce mezi laickou i odbornou veřejností. Rozruch vzbudilo hlavně logo města, kterému dominuje malá stříška u písmene L. Především na sociálních sítích odpůrci diskutovali o vysoké ceně i jednoduchosti návrhu. Zpravodajský web Českého rozhlasu proto připravil přehled 10 nejdražších městských vizuálů. Liberec v něm na přední příčky zdaleka nedosáhl. Uvedené ceny jsou za jednotný vizuální styl měst – včetně loga, grafického manuálu a licenčního užívání.

| ČTK, Ondřej Golis |Zprávy z domova

Exsoudce Jelínek půjde na 2,5 roku do vězení. Za úplatky sliboval ovlivňování soudních řízení

Bývalý litoměřický soudce Ladislav Jelínek si odpyká 2,5 roku vězení. Zaplatit má také peněžitý trest 90 tisíc korun. Pokud by nezaplatil ve stanovené lhůtě, stráví ve vězení ještě o osm měsíců déle. Rozhodl o tom v úterý Krajský soud v Praze, který mu o rok snížil původní trest. Jelínek sliboval za úplatky ovlivnění některých soudních řízení. Rozsudek je pravomocný. Proti rozhodnutí lze podat mimořádný opravný prostředek, a to dovolání k Nejvyššímu soudu.

| ČTK |Zprávy z domova

Šéf Akademie věd Drahoš vážně uvažuje o kandidatuře na Hrad. Podporují ho Štěch i Gazdík

Končící předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš se ještě definitivně nerozhodl, zda se bude ucházet o funkci prezidenta. Během sněmu Akademie věd ale v úterý řekl, že o kandidatuře seriózně uvažuje. Příjemně ho překvapila podpora od předsedy Senátu Milana Štěcha z ČSSD, který na sněmu řekl, že by si přál, aby se Drahoš ujal nějaké veřejné funkce.

|David Jakš |Zprávy ze světa

Největší armáda světa bude šetřit, Čína plánuje propustit z ozbrojených sil statisíce lidí

Největší armáda světa bude šetřit. Čínské vojsko totiž čeká propouštění, ale také modernizace. Ta povede k větší akceschopnosti a také efektivnějšímu nasazení třeba v rámci mírových sil OSN. Mluvilo se o ní na nedávném výročním zasedání čínského parlamentu a určitě bude i jedním z témat chystané návštěvy čínského prezidenta ve Spojených státech.

| ČTK |Zprávy ze světa

Tusk se tajně dohodl s Putinem, tvrdí polský ministr obrany a podává trestní oznámení

Antoni Macierewicz, polský ministr obrany, podal na prokuratuře trestní oznámení na bývalého polského premiéra a nynějšího předsedu Evropské rady Donalda Tuska kvůli podezření, že se v souvislosti s katastrofou polského vládního letounu v dubnu 2010 u ruského Smolenska dopustil "diplomatické zrady". Oznámila to v úterý televize TVN 24 s odvoláním na mluvčí prokuratury.

|Pavlína Nečásková, Eva Mošpanová |Zprávy ze světa

Hlasování o Mečiarových amnestiích se odkládá. Případ nemůžeme považovat za promlčený, žádá opozice

Slovenský parlament v úterý odložil hlasování o sporných Mečiarových amnestiích. Opozice totiž chce změnu několika bodů ve vládním návrhu. Žádá, aby skutky, které amnestie omilostnily, nemohly být po jejich zrušení prohlášeny za promlčené nebo aby byl účastníkem konání před ústavním soudem i prezident a vláda.

| mls |Technologie

Zlodějům toaletního papíru skončily žně. Čínské veřejné záchodky se brání čtečkou obličejů

Slavný Chrám nebes v Pekingu udělal čáru přes rozpočet zlodějům, kteří si přilepšovali toaletním papírem z jeho veřejných záchodků. Zásoby papíru teď střeží biometrická čtečka a její distribuční pravidla jsou nekompromisní: jeden člověk – jeden 60 centimetrů dlouhý útržek. Někteří návštěvníci experiment vítají, jiné však frustruje natolik, že se nesmlouvavému přístroji mstí pěstmi, popsaly v pondělí New York Times.

|Eva Mošpanová |Technologie

Let do vesmíru může být na hranici Hawkingových zdravotních možností, míní expert

Slavný kosmolog Stephen Hawking se možná konečně podívá na objekt svého zkoumání zblízka. Miliardář Richard Branson mu totiž nabídl let do vesmíru na své raketě, která by už za pár let měla nad planetu vynášet první turisty. Hawking nabídku přijal a může se tak stát důkazem, že ke hvězdám lze letět v jakémkoliv věku a do jisté míry možná i zdravotním stavu. Podle Michala Václavíka z České kosmické kanceláře jsou totiž lety na hranici kosmu jednodušší než se může zdát.

|Jitka Hanžlová |Ekonomika

ČEZu klesly loni zisky téměř o třetinu, navrhl snížit dividendy

Polostátní energetický gigant ČEZ oznámil své hospodářské výsledky za loňský rok. Jeho čistý zisk klesl o 29 procent na 14,5 miliardy korun. To se odrazí i na výši dividendy. ČEZ navrhuje vyplatit 33 korun na akcii, zatímco loni to bylo 40 korun. Nižší dividendu pocítí ve svých příjmech i stát, který je hlavním akcionářem společnosti. Drží v ní zhruba sedmdesátiprocentní podíl.

|Evelyna Kulíšková |Zprávy z domova

Účastníci pohřbu kardinála Vlka nebudou muset stát frontu spolu s turisty, dohodlo se arcibiskupství s Hradem

Účastníci sobotního pohřbu kardinála Vlka nebudou muset čekat dlouhé fronty na bezpečnostní prohlídky. Pražské arcibiskupství se dohodlo s Hradem, že od 9 hodin dopoledne otevře pro smuteční hosty speciální kontrolní stanoviště. Do svatovítské katedrály jimi budou lidé moct přicházet do tři čtvrtě na jedenáct.

|Jaroslav Plašil |Tenis

Sestry Plíškovy slaví 25. narozeniny. Karolína atakuje post světové jedničky, žebříčkem stoupá i Kristýna

Kristýna i Karolína Plíškovy rády rybařily, ale ještě radši než prutem švihaly raketou do míčků. I proto teď patří ke světové špičce a jsou nejúspěšnějšími tenisovými sestrami hned po Američankách Williamsových. Začínaly společně v rodných Lounech a nedalekém Litvínově, teď pokračují mezi profesionálkami na ženském okruhu WTA a mají také důvod ke společné oslavě. Známým dvojčatům je totiž právě 25 let.

|David Koubek |Zprávy ze světa

Britské banky praly roky špinavé peníze z Ruska. Zapletený je i Putinův bratranec, píše Guardian

Britské banky podle úterního vydání deníku The Guardian praly špinavé peníze z Ruska. A to ve velkých sumách, celkem to mělo být na české koruny nejméně 500 miliard. Peníze měli údajně prát lidé s vazbami na ruskou vládu i na někdejší tajnou službu KGB a na otázky vyšetřovatelů musejí odpovídat i známé britské banky.

| ČTK |Zprávy ze světa

Vzdejte se řidičáku, dostanete slevu na pohřeb, nabízí firma starším Japoncům

V japonské prefektuře Aiči začala společnost, která vlastní 89 pohřebních ústavů, starším řidičům nabízet levnější pohřeb, pokud se dobrovolně vzdají řidičského průkazu. Japonské úřady se již delší dobu snaží zamezit haváriím, které způsobují starší občané, návrh pohřební společnosti by tak k tomuto úsilí měl přispět, napsal zpravodajský web BBC.

|Kateřina Svátková |Divadlo

'Olze by se to líbilo.' Cenu divadelní kritiky získala za ztvárnění někdejší první dámy herečka Štorková

Jména nejlepších českých herců a nejlepších divadel jsou známá. V pondělí večer se rozdaly Ceny divadelní kritiky za loňský rok. Tu nejvýznamnější kategorii inscenaci roku ovládl režisér David Radok s operou „Modrovousův hrad/Očekávání". Divadlem roku se už podruhé stala Komorní scéna Aréna Ostrava. Ceny se nepředávaly na červeném koberci, ale překvapivě v opuštěném karlínském domě.

|Radek Kříž, Vítek Svoboda |Výtvarné umění

Polské poválečné kostely připomínají vesmírné lodě i stany. Můžete je vidět v DOXu

Materiál kradli, nestarali se ani o stavební povolení, stejně by ho nedostali. Polští věřící svépomocí postavili od roku 1945 do roku 1989 tisíce kostelů. Polsko se tak stalo za vlády komunistů největší světovou laboratoří takzvané „bottom-up architektury”, tedy architektury budované zdola. V pátek se pro návštěvníky otevřela výstava mapující polskou sakrální architekturu v pražském Centru současného umění DOX.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru