Archiv | zprávy ze dne 16. března 2017

| ČTK |Zprávy ze světa

Žádné odposlechy v Trump Tower nebyly, uvedl výbor. Prezident i tak trvá na Obamově vině

Výbor pro zpravodajské služby amerického Senátu ve čtvrtek oznámil, že nenašel důkazy o instalování odposlechů v newyorské Trump Tower během loňské prezidentské kampaně. Z nařízení takového odposlouchávání Trump počátkem března obvinil svého předchůdce Baracka Obamu. Absenci jakýchkoli důkazů ve středu popřel i stejný výbor ve Sněmovně reprezentantů, dolní komoře Kongresu USA. Trump ale na svém tvrzení trvá.

| ČTK |Zprávy ze světa

Fillon má další problém. Vyšetřují ho kvůli darovaným oblekům za 1,3 milionu korun

Vyšetřování francouzského prezidentského kandidáta Françoise Fillona se rozšířilo o kauzu darovaných luxusních obleků. S odvoláním na zdroje z vyšetřování to uvedly agentury AFP a Reuters. Fillona už v úterý francouzská justice obvinila v rámci zkoumání údajně neoprávněných příjmů jeho manželky a dětí jako parlamentních asistentů ze zpronevěry veřejných financí.

| ČTK, moš |Zprávy ze světa

Dopis s výbušninou na pobočku MMF zřejmě odeslali anarchisté z Řecka, stejná zásilka šla do Německa

Do pobočky Mezinárodního měnového fondu v Paříži dorazil dopis s výbušninou. Při jeho otevření ve čtvrtek utrpěla lehké zranění jedna ze sekretářek v ředitelství. Z místa incidentu bylo z preventivních důvodů několik osob evakuováno. Událost již úřady intenzivně vyšetřují. Dopis podle řeckého ministra veřejného pořádku odeslala z Řecka zřejmě stejná anarchistická skupina, která tento týden poslala dopis s výbušninou i na německé ministerstvo financí.

|Eva Rejlichová, Renáta Vosecká |Zprávy z domova

Zelený zákal postihuje děti i seniory. Onemocnění je neléčitelné, důležitá je prevence

Nitrooční tlak si ve čtvrtek nechávali lidé změřit přímo v budově Českého rozhlasu na Vinohradské ulici v Praze. Akce měla upozornit na prevenci vzniku zeleného zákalu. Tuto nemoc většinou neprovází jiné potíže se zrakem nebo bolest, proto pacienti často přijdou pozdě. Bezplatné měření pořádal Český rozhlas Dvojka a pražská Všeobecná fakultní nemocnice jako součást Světového týdne glaukomu.

|Pavel Polák |Zprávy ze světa

V Evropě sílí pravicový populismus. Hledají obětní beránky, na které převádějí agresi, říká politolog

Západní Evropu čeká letos řada důležitých voleb, které napoví, kterým směrem se bude Evropská unie ubírat. V mnoha evropských zemích sílí v posledních několika letech euroskeptické hlasy, volání po suverénních národních státech nachází stále více stoupenců. Podle německého profesora politologie Hajo Funkeho mají tyto odstředivé politické síly jednoho společného jmenovatele. Pravicový populismus.

|Michael Rozsypal |Zprávy z domova

Mynář: Neúčast prezidenta v debatách je pro vyzyvatele výhoda, jasně by je porazil

Miloš Zeman bude znovu kandidovat na funkci prezidenta. Oznámil to s tím, že nepovede žádnou kampaň a nebude se ani účastnit televizních a rozhlasových předvolebních debat. "Je to výhoda pro protikandidáty," řekl v Interview Plus hradní kancléř Vratislav Mynář. Jako problém nevnímá ani to, že hlava státu objíždí regiony a několika médiím poskytuje pravidelné rozhovory. "Objíždění krajů je plnění slibu pana prezidenta jeho voličům a občanům České republiky."

| ČTK |nepouzivat - Kultura

OBRAZEM: Do Národní galerie v Praze připlul Wej-wejův člun s uprchlíky

Uprchlíky vnímané jako nelidskou hmotu bez vlastní identity, jména a životního příběhu ukazuje nejnovější dílo čínského umělce Aj Wej-weje. Vytvořil je speciálně pro Národní galerii v Praze (NG). Jmenuje se Zákon cesty a sestává z naddimenzovaného nafukovacího člunu a panáků bez tváře symbolizujících dnešní migranty. Aj Wej-wej kritizuje západní politiky za jejich odmítavý postoj k uprchlíkům.

|Kristýna Guryčová |Zprávy z domova

Chybné majetkové přiznání Babiše budou řešit poslanci. 'Já to snesu, jsem otrlý,' vzkazuje ministr

O majetkovém přiznání vicepremiéra Andreje Babiše z hnutí ANO bude jednat sněmovní mandátový a imunitní výbor. Sejde se kvůli tomu začátkem dubna, a to z podnětu předsedy kontrolního výboru Vladimíra Koníčka (KSČM). Příjmy, které šéf státní kasy přiznal v dokumentech pro sněmovnu, totiž nesedí s příjmy, které uvedl v „auditu“, jak upozornil Zpravodajský web Českého rozhlasu. Podle Babiše jde o chybu účetní, krok komunistického poslance označil za součást kampaně proti jeho osobě. Za nepřesné či nepravdivé oznámení o majetku mu hrozí pokuta až 50 000 korun.

| ČTK |Zprávy z domova

Agrofert odmítá podezření z daňových optimalizací. 'Jsme rukojmí politického boje'

Představenstvo holdingu Agrofert odmítá podezření, že se koncern v minulosti dopouštěl daňových optimalizací. V tiskovém prohlášení obhajuje nákupy firem od svého někdejšího vlastníka Andreje Babiše (ANO), které podle představenstva měly obchodní logiku. Emise korunových dluhopisů v roce 2012 byla podle vedení holdingu rovněž potřebná. Vicepremiér Babiš čelí kvůli obchodům s Agrofertem a kvůli nákupu jeho obligací kritice, sněmovna ho vyzvala, aby do konce dubna záležitost vysvětlil.

| mls |Zprávy ze světa

Střelba na škole ve Francii: vyzbrojený student spustil palbu, 8 zraněných včetně ředitele

Čtvrteční střelecký útok na půdě střední školy v jihofrancouzském Grasse si vyžádal osm lehce zraněných včetně ředitele školy. Podle úřadů střílel sedmnáctiletý student vyzbrojený několika zbraněmi. Na místě jej zatkla policie. S největší pravděpodobností není za atentátem terorismus a nejnovější informace naznačují, že útočník jednal sám. Sám student postřelil tři lidi, dalších pět se zranilo v panikou vyvolané tlačenici.

| ČTK |Zprávy z domova

Přibývá stížností hendikepovaných. Chybí pracovní místa i tlumočníci pro neslyšící

Za posledních pět let vzrostl zhruba dvojnásobně počet hendikepovaných, kteří si u ombudsmanky stěžují na diskriminaci. Týká se to hlavně hledání práce a bydlení nebo nedostatku parkovacích míst. Novinářům to ve čtvrtek řekla veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. Loni se na ni obrátilo 104 lidí, kteří si stěžovali na diskriminaci kvůli svému zdravotnímu postižení.

| ČTK |Ekonomika

Agrární komora má nového prezidenta. Tomana střídá ředitel masokombinátu Jandejsek

Novým prezidentem Agrární komory ČR byl dnes zvolen Zdeněk Jandejsek, ředitel firmy Rabbit Trhový Štěpánov. V čele komory nahradil Miroslava Tomana, který už nekandidoval. Dvaašedesátiletý Jandejsek, který je zároveň předsedou Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků, mezi své priority řadí například omezení zahraničních dovozů potravin za dumpingové ceny a vyšší podporu státu intenzivní živočišné výrobě a citlivým komoditám.

| ČTK |Ekonomika

Reorganizace kladenské Poldovky pokračuje, rozhodli věřitelé. Brzy uhradí část dluhů

Věřitelé ve čtvrtek u pražského krajského soudu odhlasovali pokračování reorganizace kladenské huti Poldi. Společnosti hrozil konkurz kvůli dluhům. Soud ještě bude zkoumat, zda dlužník doloží, že zaplatí část dluhů a uzavřel dohody, které předpokládá v reorganizačním plánu. "Jakmile soud získá tyto informace, tak můžeme neprodleně přistoupit ke schválení reorganizace," uvedla soudkyně Jitka Sobková. Insolvenční správce i dlužník mají zprávu podat do dvou týdnů.

| ph |Zprávy z domova

Usnesení poslanců nelze bagatelizovat, píše Sobotka Babišovi. Zeman si šéfa ANO pozval na Hrad

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) čeká, že ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO) do konce dubna vysvětlí své obchodní transakce, jak ho vyzvala Poslanecká sněmovna. Podle premiéra nelze bagatelizovat usnesení poslanců. Babiš ve středu sněmovní usnesení odmítl s tím, že diskusi poslanců považuje za manipulaci a lži a že nebude nic zdůvodňovat. Ve čtvrtek Babiš ale řekl, že transakce a Agrofertem ve Sněmovně vysvětlí. Prezident Miloš Zeman si ho na odpoledne pozval na Hrad.

| dp |Zprávy ze světa

Dánská ministryně sklidila kritiku za fotku s dortem. Slavila předpisy omezující přistěhovalce

Není to tak dávno, co se Dánsko chlubilo svým humánním postojem, přívětivým přístupem k cizincům a velkorysým rozpočtem vyhrazeným pro zahraniční pomoc. Časy se ale změnily. Třeba dánská ministryně pro integraci Inger Støjbergová v úterý rozdmýchala v zemi vášnivou debatu tím, že oslavovala 50. regulaci týkající se imigrace a na sociální síti zveřejnila fotografii, kde ho s úsměvem drží v rukách. Někteří ji za gesto kritizují, jiní zase obdivují, píše americký server The New York Times.

|Hana Mazancová |Zprávy z domova

Zbourat Transgas? Tragédie, kolega Loos by se upil žalem, říká architekt Aulický

ROZHOVOR. Kus života se stává bezcenným. Tak podle Václava Aulického prožívá architekt období, kdy dochází k demolici jeho stavby. U něj je to aktuálně budova telefonní ústředny v Dejvicích či Transgas na Vinohradské třídě. V případě bývalého plynárenského dispečinku je posledním žijícím autorem. „Kolega (Ivo) Loos by se žalem upil k smrti,“ říká v rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu Aulický.

| ČTK |Zprávy ze světa

Rozpočet podle Trumpa: více na armádu, bezpečnost a dopravu. Méně na vše ostatní

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek předloží Kongresu návrh masivních rozpočtových škrtů, které se dotknou prakticky každého federálního úřadu. Výjimkou budou podle agentury Bloomberg jen výdaje na armádu, bezpečnost a dopravu. Největší škrty čekají agenturu pro ochranu životního prostředí a ministerstvo zahraničí, s čímž šéf diplomacie Rex Tillerson souhlasí. Na obranu chce Trump podle Reuters v nadcházejícím fiskálním roce přidat 54 miliard dolarů (zhruba 1,4 bilionu korun), což je o deset procent více, než má armáda k dispozici nyní. Podle listu The Wall Street Journal je jisté, že Trumpův návrh narazí v Kongresu na ostrý odpor.

|Michael Rozsypal |Zprávy z domova

Majetkový striptýz? Jako správný hospodář se musím ještě někde zeptat, hodnotí rozsudek Mynář

"Jsem ve schizofrenní situaci," prohlásil hradní kancléř Vratislav Mynář. Ačkoliv soud nedávno konstatoval, že Kancelář prezidenta republiky "je evidenčním orgánem a musí zajišťovat podle zákona o střetu zájmů zpřístupnění" registru oznámení jeho majetku, Mynář prý počká až na výsledek kasační stížnost. "Já se takhle jako správný hospodář musím ptát," uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

|Hana Mazancová |Zprávy z domova

Obviněný zbrojař Rudolf skladoval semtex v kravíně. Případ žene k Nejvyššímu správnímu soudu

Déle než rok se s úřady přel o rekolaudaci skladů. V objektech, které byly schválené jako kravín a zemědělské objekty, totiž zbrojař Martin Rudolf podle policie skladoval mimo jiné semtex a perunit. Když úřad rozhodl, že areál ve Slatině musí být vyklizen, podal odvolání. Narazil s ním ale nejen na krajském úřadě, ale následně i u soudu. A nyní se rozhodl, že věc požene až k Nejvyššímu správnímu soudu. Podle jeho názoru totiž úřady chybovaly.

|Gita Zbavitelová |Zprávy ze světa

V Makedonii se rozhořel etnický spor. Vadí používání albánštiny

Politická krize, která už dva roky ochromuje Makedonii, se mění v etnický spor. Do ulic vycházejí nacionalisté a protestují proti požadavkům Albánců, píše evropský server EurActiv. Přitom se zdálo, že tento problém se vyřešil už před šestnácti lety, kdy po sedmiměsíčním povstání tamních Albánců, při kterém zahynulo na sto lidí, byla podepsána mírová smlouva, která dala této menšině větší práva. Albánci tvoří asi čtvrtinu ze dvou milionů obyvatel Makedonie. Po prosincových předčasných volbách se však národnostní otázka znovu vynořila.

|Tereza Chlubná, ph |Zprávy z domova

Andor Šándor radí s bezpečností metra. Za 2500 na hodinu a bez výběrového řízení

Bývalý šéf vojenské tajné služby Andor Šándor radí s bezpečností pražského metra. Podle deníku Právo mu za to Pražský dopravní podnik platí 2500 korun na hodinu. Smlouvu s ním podepsal bez jakéhokoliv výběrového řízení a i přesto, že má vlastní rozsáhlý bezpečnostní úsek. Šándor za své rady od roku 2014 inkasoval 3,5 milionu korun bez DPH.

| ČTK, Filip Nerad, dp |Zprávy ze světa

Nizozemské volby vyhráli liberálové premiéra Rutteho, populista Wilders uznal porážku

Středeční parlamentní volby v Nizozemsku jasně vyhrála Lidová strana pro svobodu a demokracii premiéra Marka Rutteho. Ve 150členném parlamentu bude mít 33 křesel. Po sečtení zhruba 95 procent volebních okrsků je jasné, že na druhém místě s 20 mandáty skončila nacionalistická Strana pro svobodu Geerta Wilderse, která za lidovci oproti očekáváním výrazně zaostala. Wilders již Rutteho vítězství uznal.

| ČTK |Ostatní sporty

Česko bude hostit největší pokerový turnaj mimo Las Vegas. Vítěz si odnese 100 milionů

Pokerové kasino v Rozvadově bude na podzim hostit největší turnaj v historii této karetní hry mimo americké Las Vegas. Akce potrvá měsíc a půl a podle očekávání organizátora na ni přijede přes 20 000 hostů, kteří budou hrát o 600 milionů korun. Kromě špičkových profesionálních hráčů pokeru, jako je Američan Phil Ivey, má přijet i bývalý tenista Boris Becker.

|Lída Křesťanová |Regiony

Zakázané segwaye nahrazují v Praze elektrické koloběžky. Turisté s nimi jezdí po chodnících

Vozítka segway by v letošní turistické sezoně mohl v centru Prahy nahradit nový prostředek - elektrické koloběžky. V ulicích města už se v posledních týdnech objevují, ale velký zájem by mohl podle odhadů půjčoven přijít na jaře, až se oteplí. Problémem je, že někteří turisté jezdí s koloběžkami po chodnících, což podle zákona nesmí.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru