Archiv | zprávy ze dne 24. března 2003

|Pavla Jazairiová, Markéta Kaclová, Kateřina Pospíšilová, Milan Kocourek, Jaromír Janev |Zprávy ze světa

Bombardování pokračuje - nálety na Bagdád, Basru, Násiríju, Kirkúk

Pátý den války v Iráku přinesl boje především na jihu země. Koaliční vojáci se střetli s Iráčany u města Násiríje - klíčovém bodu pro postup z jihu na Bagdád, k šarvátkám ale došlo i na dalších místech. Velitel spojeneckých sil americký generál Tommy Franks hovoří o výrazném pokroku, irácký odpor označil za sporadický. Americké jednoty odpoledne znovu zaútočily na Násiríji. Městem projel lehce obrněný prapor americké námořní pěchoty, který tak otevřel už druhou trasu na sever na Bagdád. Iráckou metropoli spojenecké síly dále bombardují. Podle nejnovějších informací jsou jednotky pod americkým velením 60 mil, tedy zhruba 90 kilometrů jižně od Bagdádu.

|Tomáš Lörincz |Sport

Pardubice vzaly Třinci vítr z plachet

Hokejisté Třince si po druhém utkání semifinále play-off České pojišťovny věřili - v Pardubicích vyhráli 4:3, srovnali stav série na 1:1 a těšili se na zápasy v domácím prostředí. Jenže hned ten první se jim nepovedl - Východočeši byli aktivnější a zaslouženě uspěli.

|Markéta Kaclová, Kateřina Pospíšilová, Jaromír Janev |Zprávy ze světa

Saddám promluvil k národu: Vítězství je blízko

Poprvé od svého čtvrtečního projevu těsně po začátku útoku na Irák se na televizních obrazovkách znovu objevil irácký prezident Saddám Husajn. Ve svém vystoupení, které přenášela i tevize CNN, slíbil Iráčanům rychlé vítězství nad spojeneckými silami. Zároveň je vyzval, aby ve svém boji pokračovali. "Iráčané a Iráčanky, hrdinové v našich ozbrojených silách, dnes jste v pozici, která potěší vaše přátele a rozzlobí nepřátele a všechny nevěřící. Ale vy nad svými nepřáteli zvítězíte a přivodíte jim utrpení."

|Marika Táborská, František Lutonský |Zprávy ze světa

Chemici v Kuvajtu jsou v pořádku a naštěstí "bez práce"

Nad severní Kuvajt se po dvou dnech vrátily irácké rakety. Naši a slovenští vojáci tam dnes zažili další tři letecké poplachy. Celkem už mají za sebou patnáct náletů iráckých raket, které mířily na oblast základny. Podle velitele československé protichemické jednotky Dušana Lupuljeva jsou všichni vojáci v pořádku a bez zranění.

|Markéta Kaclová, Marika Táborská, Adam Fritscher |Zprávy z domova

Nad Olomouckým krajem visí hrozba pumových útoků

Policejní manévry připomíná od rána situace v olomouckém regionu. Stovky policistů i záchranáři jsou v pohotovosti, protože hrozí, že neznámý pachatel, který vydírá stát, uskuteční svou hrozbu a nechá odpálit nálože. Policisté vyjížděli nejméně k patnácti případům, kdy lidé nahlásili podezřelý předmět. Kvůli anonymní hrozbě bombovým útokem museli před polednem vyklidit i vojenskou nemocnici Klášterní Hradisko, žádnou nálož ale neobjevili. Stejným výsledkem skončilo i dalších 11 oznámení na olomouckou policejní linku.

|Naděžda Hávová, Marika Táborská |Zprávy z domova

Praha vyhostila iráckého chargé d'affaires

České ministerstvo zahraničí dnes vyhostilo vedoucího iráckého zastupitelského úřadu v Praze. Česko považuje iráckého chargé d'affaires za nežádoucí osobu, a ministerstvo ho vyzvalo k opuštění země do 48 hodin. Minulý týden naše země označila za nežádoucí čtyři jiné irácké diplomaty.

|Markéta Kaclová, Jitka Hanžlová |Ekonomika

Výplata klientů KTP Quantum se odsouvá

Výplata klientů zkrachovalé makléřské firmy KTP Quantum začne o čtvrt roku později, než se čekalo. Komise pro cenné papíry povolila posun termínu na 21. červen. O odklad požádal Garanční fond obchodníků s cennými papíry. Fond nemá dostatek prostředků, protože příjmy z poplatků obchodníků byly nízké a návratnou finanční výpomoc zatím vláda neschválila.

|Marika Táborská, David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

Zranění američtí vojáci byli přepraveni do Německa

Z Perského zálivu se vracejí první američtí vojáci, kteří v irácké válce utrpěli zranění. Dnes dopoledne přistálo sanitní letadlo americké armády také na vojenském letišti Ramsteinu v německém Porýní. Přivezlo 12 zraněných vojáků.

|Jana Zemanová, Marika Táborská |Zprávy z domova

V bývalé Poldovce hoří sklad benzinu

V areálu bývalé Poldi Kladno bojují desítky hasičů s požárem ve skladu technického benzinu. Jeden člověk byl zraněn. Podle operačního důstojníka středočeských hasičů Milana Nováka se podařilo dostat plameny pod kontrolu.

|Markéta Kaclová, Miroslav Konvalina |Zprávy ze světa

Hlavní Oscary získala Nicole Kidman, Adrian Brody a muzikál Chicago

Nicole Kidman a Adrian Brody si odnášejí z letošního předávání filmových Oskarů sošky jako nejlepší herci v hlavní roli. Ocenění za vedlejší role získali Chris Cooper a Catherine Zeta-Jonesová. Zlatou sošku za nejlepší režii si odnesl americký režisér polského původu Roman Polanski za film Pianista. Nejlepším filmem se stala muzikálová komedie Chicago. Oskara za nejlepší zahraničí film dostal německý snímek Nikde v Africe režisérky Caroliny Linkové. Cenu za celoživotní dílo pak převzal britský herec Peter O'Toole. Slavnostní cereminiál se nesl v silně protiválečném duchu. Řada umělců jej využila k vyslovení svého názoru na iráckou operaci.

|Markéta Kaclová, Jaromír Janev, Marika Táborská, Martin Hromádka, Denisa Novotná, Vít Pohanka |Zprávy ze světa

Američané objevili u Nadžafu podezřelou skrýš

Severoirácký Mosul se ráno stal terčem dvou vln spojeneckého bombardování. Katarská televize Al-Jazeera vysílala záběry z města po prvním náletu - byl na nich vidět sloup dýmu a zaznělo asi 10 explozí. Irácká protivzdušná obrana zřejmě na útok nezareagovala. K národu promluvil sám Saddám a řekl, že vítězství jeho lidu je blízko. Novináři v oblasti soudí, že se na obrazovce opravdu objevil irácký vůdce, a ne jeho dvojník. Po skončení projevu se v Baghdádu ozvaly další výbuchy. Spojené státy také možná mají konečně důkaz, že Saddámův režim vlastní zakázané zbraně. Americká armáda totiž s největší pravděpodobností odhalila rozsáhlou skrýš iráckých chemických zbraní nedaleko města Nadžaf.

|Lenka Buriánková |Sport

Radek Dvořák asistoval u rozhodujícího gólu

Hokejista Radek Dvořák pomohl dvěma asistencemi k výhře Edmontonu nad Nashvillem 3:2 v prodloužení v utkání zámořské NHL. Cenná byla hlavně jeho přihrávka na třetí rozhodující gól. Minnesota poprvé v historii postoupila do play off, když porazila na svém ledě Detroit 4:0 - jednou přihrával Filip Kuba. Asistenci si připsal u jediného gólu St. Louis Petr Čajánek - Blues prohráli v Dallasu 1:3.

|Milada Richterová |Zprávy z domova

Volba prezidenta republiky

Jakub Železný: Ano, teď přímá linka z Pražského hradu a Milada Richterová. Milado, jaké pro nás máš pro odpolední radiožurnál informace?

|Zprávy ze světa

Zahraniční tisk o protiamerické koalici a válce v Iráku

The Washington Post se věnují takzvané ose Paříž - Berlín - Moskva. Máme tady další nevítanou německo-ruskou koalici, píše list. Mírový pakt, který tyto země podepsaly ve Francii za přítomnosti Jacquesa Chiraka, nápadně připomíná mnichovskou dohodu. A stejně jako tehdy představuje spojenectví evropských mocností reálnou hrozbu pro světovou bezpečnost, domnívá se deník.

|Martin Hromádka, Michal Fila |Ekonomika

Ekonomické informace 24. 3. 2003

Ministr financí Bohuslav Sobotka bude přesvědčovat zástupce společnosti CME, aby počkali s požadavkem na odškodnění za jejich investici v televizi Nova. Dnes budou oznámeny výsledky únorové bilance zahraničního obchodu. Válka v Iráku nastartovala růst severoamerických i evropských trhů.

|Miroslav Konvalina, Jaromír Janev, Marika Táborská, Daniela Hornová, Martin Hromádka, Vít Pohanka |Zprávy ze světa

Spojenci svedli tvrdé boje o město Násiríja

Americké a britské pozemní jednotky postupují na Bagdád, od cíle je dělí 160 kilometrů. Na některých místech ale narážejí na tvrdý odpor irácké armády. Prudké boje jsou hlášeny z okolí města Násiríja. Podle iráckého vojenského komuniké tam prý bylo zabito 25 spojeneckých vojáků. Spojené státy přiznávají 12 pohřešovaných mužů. Iráčané také tvrdí, že se jim podařilo dopadnout jednoho ze dvou spojeneckých letců, kteří se údajně museli katapultovat nad Bagdádem. Pentagon to důrazně popřel. Britové přišli o jeden letoun, který nad Kuvajtem omylem sestřelila americká střela Patriot.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru