Archiv | zprávy ze dne 27. března 2003

|Milan Kopp, Kateřina Pospíšilová |Zprávy ze světa

Bagdád večer zasáhla další vlna náletů

Z centra irácké metropole se ozývaly výbuchy a slyšet bylo i protiletadlovou obranu. Irácký ministr obrany Ahmad očekává, že Bagdád bude obklíčen do 5 až 10 dnů, ale zároveň dodal, že hlavní obranné linie mají Iráčané v Bagdádu a tam dojde k bojům od ulice k ulici. Irácký prezident Saddám Husajn při schůzce se šéfy vládnoucí Socialistické strany arabské obrody vyslechl sliby, že spojencům způsobí co nejvíce škod.

|Vladimír Vokál |Sport

Hokejová Slavia kráčí k postupu do finále play off

Hokejisty pražské Slavie dělí už jen jedna výhra od historického postupu do finále extraligy, neboť vyhráli i druhý zápas na ledě Sparty a opět po samostatných nájezdech. Tentokrát zvítězili 4:3. Rozhodující pokus, jenž Slavii posunul do vedení 3:1 v sérii, proměnil proti náhradnímu brankáři Přikrylovi Hruška.

|Pavla Jazairiová, Markéta Kaclová, Milan Kopp, Jaromír Janev, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Výsadkáři připravují otevření severní fronty

Američané začali připravovat otevření severní fronty - na severu Iráku ode dneška působí tisícovka výsadkářů. Do akce se v oblasti poprvé vložili také iráčtí Kurdové. Jejich jednotka překročila demarkační linii a zaujala pozici asi čtyři kilometry hluboko v území kontrolovaném Husajnovou vládou. Na jihu Iráku se spojenci setkávají s nečekaně silným odporem vládních vojáků. Neustává ani intenzivní bombardování Bagdádu.

0:43

|Marika Táborská, František Lutonský, Vít Pohanka |Zprávy ze světa

Poplach v Kuvajtu byl jen kvůli neškodným bakteriím

Kuwait City se stalo terčem dalšího raketového útoku ze strany Iráku. Severně od kuvajtského hlavního města protiraketový systém Patriot sestřelil iráckou střelu. Nedlouho poté byl vyhlášen mimořádně ostrý poplach pro podezření z napadení zbraněmi hromadného ničení. Přístroje našich chemiků totiž signalizovaly možnou přítomnost biologických látek. Laboratorní rozbory vzorků ale potvrdily, že šlo jen o neškodné bakterie.

|Miroslav Konvalina, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Bush a Blair pro obnovení programu ropa za potraviny

Americký prezident George Bush a jeho nejbližší spojenec ve válce proti Iráku, britský premiér Tony Blair, jednali v Camp Davidu. Společně vyzvali OSN, aby okamžitě obnovila program pro Irák výměny ropy za potraviny. Britský premiér vidí důležitou roli OSN v humanitární pomoci, Spojené státy naopak mluví o limitované roli Spojených národů. Bílý dům nesouhlasí s tím, aby mělo světové společenství poválečnou situaci v Iráku přímo pod kontrolou.

|Markéta Kaclová, Petra Steinerová, Eva Hanzlová |Ekonomika

OECD: Česká ekonomika poroste

Česká ekonomika poroste letos a příští rok o více než tři procenta, a to díky oživení hospodářství v Evropské unii. Ve své zprávě o České republice to uvedla to Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Upozorňuje také na nutnost snížení daní, poklesu schodků veřejných financí a omezení výdajů vlády včetně těch, které jsou dány zákonem. Méně peněz by tak mělo jít například do zdravotnictví nebo důchodového systému.

|Markéta Kaclová, Pavla Kvapilová |Zprávy ze světa

V Amsterodamu začal proces s vrahem Fortuyna

Ostře sledovaný proces začal dnes v nizozemském Amsterodamu. Před soudem tam stanul Volkert van der Graff, muž, který je obviněný z vraždy populistického lídra Pima Fortuyna. Ke zločinu - první politické vraždě v moderních dějinách země - došlo v dubnu 2002, kdy Fortuyn i jeho strana byli na strmé politické dráze vzhůru. Smrt kontroverzního politika tehdy otřásla celou Evropou. Obžalovanému hrozí až doživotní vězení.

|Pavla Jazairiová, Markéta Kaclová, Miroslav Konvalina, Jitka Malá, Zdenka Turková, Jaromír Janev, Vít Pohanka |Zprávy ze světa

Bagdád opět pod těžkou palbou

Iráckou metropolí Bagdádem otřásly odpoledne další velmi silné výbuchy. V centru města byly exploze slyšet poblíž ministerstva informací. Podle svědků ale útok směřoval hlavně na jih a východ Bagdádu, kde jsou rozmístěny jednotky Republikánské gardy. Včerejší zásah ulice plné obchodů v irácké metropoli mohla podle spojenců způsobit irácká zbloudilá střela nebo to mohla být úmyslná sabotáž Iráku. Na katarském velitelství operace to řekl brigádní generál Vincent Brooks. Při útoku zemřelo 14 iráckých civilistů. Americké jednotky prý na tuto oblast nestřílely.

|Markéta Kaclová, Lenka Šumová, Milada Richterová |Zprávy z domova

Poslanci budou hlasovat o odvolání RRTV

Poslanecká sněmovna bude zřejmě příští týden hlasovat o odvolání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Navrhnout to chtějí na dubnové schůzi strany vládní koalice. Považují totiž mediální radu za zodpovědnou za to, že Česká republika má CME zaplatit 10,5 miliardy korun jako odškodnění za neochráněnou investici do televize NOVA. Zatímco strany vládní koalcie jsou pro odvolání rady, Kateřina Dostálová z ODS by byla pro vytvoření parlamentní vyšetřovací komise.

|Markéta Kaclová, Petr Voldán |Zprávy ze světa

Rusko považuje válku v Iráku za vojenskou okupaci

Rusko dnes označilo počínání amerických a britských ozbrojených sil v Iráku za vojenskou okupaci. Washington a Londýn okupují Irák s použitím vojenské síly, a proto takové hodnocení jejich počínání odpovídá mezinárodnímu právu, tvrdí pro dnešní vydání listu Vremja Novosti náměstek šéfa ruské diplomacie. Jurij Fedotov podotýká, že na samotné okupaci není nic špatného, pokud probíhá po dohodě, pokud probíhá po dohodě, ale v případě Iráku jde o vojenskou okupaci, a ta s sebou nese řadu povinností spojených s mezinárodním humanitárním právem a ženevskými konvencemi.

|Markéta Kaclová, Petr Doležel |Zprávy z domova

Za dvojnásobnou vraždu dvě doživotí

Za dvojnásobnou vraždu udělil plzeňský krajský soud dva doživotní tresty. 25letý Tomáš Kilhof a o dva roky mladší Pavel Novák půjdou za mříže za to, že v červnu 2001 zastřelili 16 ranami ve střelnici v Mariánských Lázních 52letého majitele areálu a třemi ranami zabili i mistryni republiky ve střelbě, 25letou Petru Keilovou. Podle spisu si odnesli deset střelných zbraní za zhruba 100 tisíc korun a 200 tisíc v hotovosti. Zbraně ani peníze se ale u nich nenašly.

|Miroslav Konvalina, Tomáš Kohout |Sport

Beránková a Dlabola se na MS nevešli do desítky

Triumfem Číňanů Süe Šen a Čao Chung skončila ve Washingtonu soutěž sportovních dvojic na mistrovství světa krasobruslařů. Tento pár se obhájil zlato z minulého šampionátu, když seslal na sříbrnou pozici Rusy Taťjanu Totmjaninovou s Maximem Marininem. Třetí jsou jejich krajané Maria Petrovová a Alexej Tichonov. Naši dvojici, kterou tvoří Kateřina Beránková a Otto Dlabola, rozhodil pád Beránkové. České duo si jednu příčku oproti krátkému programu pohoršilo a skončilo jedenácté.

|Petr Doležel, Marika Táborská, Gabriela Sahánková |Zprávy z domova

V Brně se srazily tramvaje; jeden řidič zraněn

Ke kolizi dvou tramvajových souprav došlo ráno na frekventované trati u areálu brněnského výstaviště. Řidič jedné z tramvají byl s těžkým zraněním převezen do nemocnice. Z cestujících nikdo zraněn nebyl.

|Markéta Kaclová, Zdeněk Novák |Ekonomika

KCP: Dávejte si pozor na nevýhodné odkupy akcií

V republice se rozmáhají nevýhodné odkupy akcií. Pravděpodobně organizovaná skupina dealerů už řádila v Královéhradeckém kraji a letáky anoncují stejnou akci dnes ve středních Čechách. Komise pro cenné papíry vyzývá občany, aby na podobné návrhy nereagovali. Podle mluvčí komise Radky Procházkové je totiž nabízená cena až o desítky procent nižší než ta aktuální.

|Tomáš Kohout |Sport

Hemský a Dvořák zařídili výhru Edmontonu

Aleš Hemský a Radek Dvořák významně přispěli k vítězství hokejistů Edmontonu nad Phoenixem v utkání zámořské hokejové NHL. Oba si připsali po gólu a asistenci a dohromady měli podíl na všech brankách vítězů. Po měsíci vyhrál tým Pittsburghu, když k jeho triumfu 3:1 na ledě New York Rangers přispěl gólem Martin Straka a nahrávkou Michal Rozsíval.

|Markéta Kaclová, Renáta Prátová |Zprávy z domova

Bush nabízí Česku 15 miliónů dolarů

Americký prezident George Bush se obrátil na Kongres Spojených států, aby schválil dalších 75 miliard dolarů především na výdaje spojené s válkou proti Iráku. Tato astronomická suma se ovšem nerozplyne v americkém rozpočtu, ale budou z ní profitovat i další, takzvané "partnerské a spřátelené" země. Mezi obdarovanými má být i Česká republika, která by dostala stejně jako Polsko a Maďarsko 15 miliónů dolarů.

|Miroslav Konvalina, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Powell: Do budoucnosti Iráku by měla zasáhnout OSN

Spojené státy dovolí OSN, aby se zapojily do vytváření nové irácké vlády, která nahradí režim Saddáma Husajna. Před dnešní schůzkou Tonyho Blaira a George Bushe to řekl americký ministr zahraničí Colin Powell. Podle šéfa americké diplomacie by ale měla být role světové organizace limitovaná.

|Pavla Jazairiová, Milan Kopp, Jaromír Janev, Martin Hromádka, Vít Pohanka, Martin Mrázek |Zprávy ze světa

Republikánské gardy míří z Bagdádu vstříc nepříteli

Velká kolona jednotek iráckých Republikánských gard vyjela v noci z Bagdádu a směřuje k americkým jednotkám u jihoiráckého města Nadžáf. Informaci přinesla televize CNN, podle níž konvoj čítá na 1000 vozidel. Bagdád opět zažil noc plnou explozí. Při předchozím celodenním bombardování, které bylo podle pozorovatelů nejsilnější za týden války, dopadly rakety i na rušné tržiště v centru Bagdádu. Zahynulo tam až 15 iráckých civilistů. Na severu Iráku zřejmě začaly přípravy na otevření nové fronty.

0:29

|Jaroslav Skalický, Martin Hromádka |Ekonomika

Ekonomické informace 27. 3. 2003

Ministerstvo financí dnes zveřejní pravidelnou zprávu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj o stavu české ekonomiky. GE Capital Bank vykázala loni podle českých účetních standardů čistý zisk 911 milionu korun. Počet malých podniků se u nás v posledních letech rychle snižuje.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru