Archiv | zprávy ze dne 15. března 2003

|Markéta Kaclová, Zuzana Bančanská |Zprávy ze světa

Německo, Francie a Rusko chtějí plán pro odzbrojení Iráku

Německo, Francie a Rusko svolávají schůzku Rady bezpečnosti OSN na úrovni ministrů zahraničí. Na ní by měl být vypracován harmonogram odzbrojování Iráku. Summit by se měl konat bezprostředně po stanovení pracovního programu zbrojních inspektorů OSN v Iráku, se kterým se počítá v pondělí. Už zítra se však na Azorských ostrovech schází americký prezident Bush, britský premiér Blair a jeho španělský kolega Aznar.

|Markéta Kaclová, Aleš Heřmánek, Marika Táborská, František Lutonský |Zprávy z domova

Česko musí CME zaplatit 10 miliard korun

Česká republika musí zaplatit americké společnosti CME za znehodnocení její investice do televize Nova téměř 353 a půl milionu dolarů, tedy více než deset miliard korun. Tato částka se denně zvyšuje o 74 tisíc dolarů až o úplného zaplacení. Rozhodl o tom arbitrážní tribunál v Londýně. Jeho verdikt zveřejnil mediální zástupce CME Michal Donath. Arbitři ale zcela nevyhověli požadavku investora, který si nárokoval částku 527 milionů dolarů. Přesto akcie CME se po výsledku arbitráže vyhlouply o 20 procent nahoru.

|Markéta Kaclová, Mirka Nezvalová, Radim Bártů |Zprávy z domova

Na Jindřichohradecku se ztratilo dítě - pátrá se už 24 hodin

Zatím bezúspěšně pátrá několik desítek jindřichohradeckých policistů po osmiletém chlapci. Ten včera odpoledne odešel v Malém Ratmírově z domova k sousedům. Tam ale vůbec nedošel. Po chlapci pátrali od včerejška policisté, hasiči i dobrovolníci. Dnes ráno byl nasazen také vrtulník s termovizí a potápěči. Prohledávali Ratmírovský rybník.

|Sport

Šebrle je po prvním dnu sedmiboje druhý, vede Pappas

Na halovém mistrovství světa atletů dnes největší pozornost českých fanoušků přitahovala první polovina soutěže sedmibojařů. Po čtyřech disciplínách jí kraluje překvapivé Američan Pappas ziskem 3700 bodů, druhý Roman Šebrle ztrácí 197 bodů. Tomáš Dvořák je se 3360 body na průběžné šesté pozici, naopak jeden z velkých favoritů - Estonec Erki Nool - už v soutěži nepokračuje.

|Markéta Kaclová, Miroslav Konvalina |Zprávy ze světa

Nedělní summit na Azorách rozhodne o začátku války

Ve Washingtonu, San Franciscu a Los Angeles mají eskalovat protiválečné demonstrace, které mají být možná posledním pokusem veřejnosti zabránit válce. Už na zítřejším americko-španělsko britskému summitu na Azorách by se totiž mohlo rozhodnout o tom, zda válka se z poslední možnosti nestane pro spojence možností prioritní.

|Markéta Kaclová, Dana Jaklová |Zprávy z domova

STEM: Drtivá většina lidí se o vstup do Unie zajímá

Osmdesát procent české veřejnosti se zajímá o náš vstup do Evropské unie. Podle únorového šetření agentury STEM na reprezentativním vzorku 1422 respondentů se k referendu o přičlenění chystá přijít 60 procent občanů. Zájem našich občanů o Evropskou unii je podle autorky výzkumu Jitky Uhrové z agentury STEM skutečně velký. "Ale musíme upozornit, že ten zájem je do jisté míry takový vlažný, mělký, že jen třetina populace si je tím zájmem skutečně jistá nebo uvádí, že určitě se o tuto věc zajímá."

|Markéta Kaclová, Andrea Brtníková |Zprávy z domova

Polepšovna byla podle ministerstva příliš přísná

Ministryně školství Petra Buzková rozpustila polepšovnu v Ostravě - Polance. Při neplánované inspekci tam zjistila vážné nedostatky. V ústavu vládne tvrdý režim a práva dětí jsou tam porušována. Chovanci mají například absolutní zákaz vycházek, své rodiče mohou vidět pouze hodinu měsíčně. Na tamní poměry upozornila ministerstvo kancelář ombudsmana. V polepšovně nyní vládne neklid, protože asi dvacítka zaměstnanců netuší, co s nimi bude.

|Markéta Kaclová, Robert Mikoláš |Zprávy ze světa

Tokyo posílá ke Koreji další válečné lodě

Tokyo zvyšuje počet svých válečných lodí v oblasti mezi Japonskem a Severní Koreou. Ve Východním moři tak budou celkem tři torpédoborce schopné zachytit střely mířící na území Japonska. K torpédoborci Myoku, který byl k severokorejským břehům poslán v minulých dnech, se mají připojit další dva, které budou také vybaveny radarovým systémem Aegis. Ten je schopen rozličit na dva tisíce letadel či raket na vzdálenost několika set kilometrů.

|Markéta Kaclová, Dušan Valenta, Michal Fila |Ekonomika

Termínových smluv a zlatých padáků zřejmě ubyde

Vztahy mezi podnikateli a jejich zaměstnanci se pravděpodobně změní. Předpokládá to takzvaná euronovela zákoníku práce. Minulostí by se například mělo stát nekonečné opakování termínových smlouv. Smlouvy na dobu určitou jsou většinou zneužívány. Firmy jejich prostřednictvím drží zaměstnance v šachu. To by se ale nejpozději od nového roku mělo podle odborového předáka Milana Štěcha změnit: "Pracovní poměr na dobu určitou bude možné dále sjednávat, ale pouze na dobu maximálně dvou let. A poté už bude moci se sjednat pracovní poměr jenom na dobu neurčitou."

|Vojtěch Bidrman |Sport

První den biatlonového MS nám přinesl dva bronzy

Světový šampionát biatlonistů v ruském Chanty Mansijsku začal pro českou výpravu báječně. V úvodním sprintu na 10 kilometrů vybojoval bronzovou medaili Zdeněk Vítek, kterého záhy napodobila i Kateřina Holubcová na 7,5 km dlouhé trati. Tituly mistrů světa na nejkratších tratích získali Nor Ole Einar Björndalen, a Francouzska Sylvie Becaertová.

|Vojtěch Bidrman |Sport

Prospalovy branky zastínil Dave Andreychuk

Historický milník přineslo noční utkání hokejové NHL mezi Buffalem a Tampou Bay. Hosté zvítězili 4:2, když dvakrát skóroval český útočník Václav Prospal. Fandové Lightning však oslavovali jiného hráče - Davea Andreychuka. Ten docílil shodou okolností po Prospalově přihrávce své 611. branky v zámoří, a dostal se na jedenácté místo historické tabulky střelců před Bobbyho Hulla. V dalších nočních zápasech podlehl Phoenix Chicagu 0:4, Washington Los Angeles 1:3 - domácím nepomohla ani asistence Roberta Langa, a Minnesota porazila Nashville 3:1.

|Markéta Kaclová, Milan Kopp, Marika Táborská |Zprávy z domova

Předpověď počasí na sobotu 15. března

Odpoledne bude zataženo až oblačno, objeví se i slabé občasné sněžení, postupně se však od severozápadu začne obloha vyjasňovat na polojasno. Teploty však nepřestoupí 2-6 stupňů Celsia.

|Markéta Kaclová, Martin Drtina |Zprávy ze světa

Američané budou v Iráku znovu používat ochuzený uran

V případě války v Iráku budou americké tanky a letouny znovu používat munici s ochuzeným uranem. Armáda to zdůvodňuje tím, že radioaktivní látka je nejlepší prostředek proti nepřátelské obrněné technice. Vojenští činitelé přitom ale odmítli irácká obvinění, podle kterých používání munice s ochuzeným uranem za války v Perském zálivu před 12 lety způsobilo významný přírůstek případů leukémie a dalších nádorových onemocnění u dětí v jižním Iráku.

|Markéta Kaclová, Martin Drtina |Zprávy ze světa

Čína má nového mladšího prezidenta

Čína má nového prezidenta. Za nástupce šestasedmdesátiletého Ťiang Ce-mina zvolil čínský parlament o šestnáct let mladšího šéfa komunistické strany Hu Čin-Taa. Loni v listopadu se Hu stal generálním tajemníkem komunistické strany a tím nejvýše postaveným činitelem v čínské hierarchii. Stejně jako jeho předchůdce Ťiang bude mít v rukou nejvyšší stranickou a státní funkci zároveň. Naopak rozhodující vliv na vojenskou a zahraniční politiku si Ťiang Ce-min ponechá.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru