Archiv | zprávy ze dne 15. března 2002

0:21

|Markéta Kaclová, Milan Kopp, Martin Drtina |Zprávy ze světa

M. Zeman na summitu EU: Benešovy dekrety na vstup nemají vliv

Evropská komise nehodlá vytahovat Benešovy dekrety při vstupních jenáních s Českou republikou. Prohlásil to český premiér Miloš Zeman během summitu v Barceloně, kde se setkal s komisařem Güntherem Verheugenem. Premiér dodal, že Verheugen si s ním sjednal schůzku, aby mu vysvětlil své úterní výroky v Evropském parlamentu. Z komisařova projevu tehdy vyplynulo, že česká vláda je ochotná zrušit Benešovy dekrety, pokud by odporovaly zákonům Evropské unie.

|Vladimír Vokál |Sport

Plzeň vede v sérii play off nad Vítkovicemi 2:1

Hokejisté Vítkovic podlehli ve třetím utkání čtvrtfinále extraligy Českého Telecomu Plzni 2:3 a v sérii prohrávají 1:2 na zápasy. Ve druhém duelu porazila Slavia Pardubice až po samostatných nájezdech a v sérii vede 2:1.

|Milan Kopp, Lenka Kabrhelová |Zprávy ze světa

A. Zinni: Izrael by se měl stáhnout

Izrael by měl stáhnout své jednotky ze všech území, která spadají pod kontrolu palestinské samosprávy. Iraelského premiéra Ariela Šarona k tomu vyzval americký zmocněnec pro Blízký východ Anthonny Zinni. Emisar se v Tel Avivu sešel také s izraelským ministrem obrany Benjaminem ben Eliezerem a šéfem diplomacie Šimonem Peresem. Izraelští představitelé jsou prý připraveni obnovit mírová jednání s Palestinci, jakmile se obě strany dohodnou na příměří.

|Markéta Kaclová, Milan Kopp, Jan Šmíd |Zprávy ze světa

Izraelská armáda se stahuje z Ramalláhu

Dva Palestinci zahynuli při výbuchu jejich automobilu u města Ramalláh poblíž židovských kolonií. Příčiny exploze nejsou zatím známé. Událost prošetřuje palestinská policie. Izraelská armáda se mezitím z Ramalláhu stahuje. Desítky izraelských tanků opouštějí město severním, východním a jižním směrem. Odchod Izraelců, kteří delší dobu okupovali palestinské město, začali Palestinci oslavovat v centru Ramalláhu mohutnou střelbou do vzduchu. Rozkaz k postupnému stažení armády vydal izraelský premiér Ariel Šaron.

0:23

|Markéta Kaclová, Milan Kopp, Dana Jaklová |Zprávy z domova

Výrobci cigaret to budou mít s propagací složitější

Senátoři schválili poslaneckou podobu novely o regulaci reklamy. Předloha určuje pravidla pro různé formy reklamy a stanovuje omezení reklamy pro některé druhy zboží. Většina stran považuje normu za vydařený kompromis mezi liberálním přístupem k reklamě a jejím nutným omezením. Sporným bodem ale bylo omezení reklamy na tabákové výrobky. Ty nesmí propagovat osoba mladší 25 let a také nesmí být na reklamě člověk s cigaretou v ústech nebo v ruce.

0:22

|Milan Kopp, Milada Richterová |Zprávy z domova

Novela Ústavy má usnadnit transfer cizích vojsk

O povolení přeletů nebo průjezdů cizích vojsk přes naší zemi by měla v budoucnu rozhodovat jen česká vláda, aniž by k tomu potřebovala posvěcení parlamentu. Umožnit to má poslanecký návrh dílčí novely Ústavy České republiky, který předložili zákonodárci ODS a ČSSD. Podle normy, která v pátek prošla ve sněmovně do druhého čtení, by měla vláda dvakrát do roka detailně informovat parlament o tom, co se v přesunech vojsk přes Českou republiku událo.

0:27

|Milan Kopp, Aleš Heřmánek |Zprávy z domova

Ministr vnitra a policejní prezident zváni na koberec

Ministr vnitra a policejní prezident by měly v úterý bezpečnostnímu výboru sněmovny vysvětlit chování policistů v parlamentu. Ti sledovali jednání poslanců, kteří projednávali návrh zákona o služebním poměru. Podle místopředsedy sněmovny a stínového ministra vnitra ODS Ivana Langra policisté mají právo kontrolovat zákonodárce, stejně jako ostatní občané, ovšem za předpokladu, že dodržují také stejná pravidla chování v parlamentu.

0:22

|Markéta Kaclová, Viktorie Hošková |Zprávy z domova

63 let od okupace Československa

Právě dnes si připomínáme 63. výročí zřízení Protektorátu Čechy a Morava. 15. března 1939 začala okupace našeho území hitlerovskými vojsky. Zřízení Protektorátu Čechy a Morava předcházelo v Berlíně jednání v noci ze 14. na 15. března mezi říšským kancléřem Adolfem Hitlerem a prezidentem republiky Emilem Háchou. Tam obě zúčastněné strany podepsaly připravené prohlášení, které rozhodlo o osudu Čechů na dalších šest let.

0:24

|Markéta Kaclová, Viktorie Hošková |Zprávy z domova

Pacienti z Vrchlabí chtějí devitalizaci

Svaz pacientů a nemocnice ve Vrchlabí se ohrazuje proti rozhodnutí ministerstva zdravotnictví nepovolit devitalizaci. Zastánci léčby rakoviny takzvaným podvázáním nádoru kvůli tomu proto svolali mimořádnou tiskovou konferenci. Ministerstvo zdravotnictví ale tuto metodu nechce povolit.

0:33

|Markéta Kaclová, Petr Voldán |Zprávy ze světa

Další část Kursku bude vyzvednuta v červnu

Další části ruské jaderné ponorky Kursk, které zůstaly na dně Barensova moře, budou vyzvednuty počátkem června. Nemají být však vyloveny úplně všechny zbytky ponorky. Experti už rozhodli, že z mořského dna budou vyzvednuty jen některé sekce přídě ponorky oddělené od zbytku Kursku. Operace, která se má uskutečnit bez zahraniční účasti, prý nebude pro potapěče nebezpečná.

|Karel Vojíř |Sport

Slavia se ve čtvrtfinále Poháru ČMFS utká s Libercem

V Praze se losovalo čtvrtfinále Poháru Českomoravského fotbalového svazu. Nejatraktivnější duel slibuje utkání pražské Slavie proti účastníkovi čtvrtfinále Poháru UEFA Slovanu Liberec. V dalších zápasech se střetne Sparta s Příbramí, Most s Teplicemi a Ostrava s Mladou Boleslaví.

|Markéta Kaclová, Hana Jurášková |Zprávy z domova

Gang vykrádající domy do vězení až na 8 a půl roku

Členové gangu, který vykrádal rodinné domy, vily a firmy, si odpykají za mřížemi tresty v délce od osmi a půl do dvou a půl roku. Před pražským městským soudem stanulo šest cizinců z bývalé Jugoslávie a jedna Češka. Ta vyvázla jen s podmínkou. Všichni odsouzení navíc musejí zaplatit pokuty od 50 tisíc do 150 tisíc korun. Obžaloba skupinu vinila z celkem 128 krádeží a dalších deliktů. Mezi poškozenými byli například i Václav Klaus nebo Karel Gott.

|Karel Vojíř |Sport

Hnilička vychytal nulu proti obhájci Stanley Cupu

Čtvrteční utkání severoamerické NHL mezi Tampou Bay a Calgary rozhodl gólem na konečných 3:2 pro domácí obránce Pavel Kubina. Nahrával mu Václav Prospal, pro kterého to byla již druhá asistence v utkání. Brankář Milan Hnilička pochytal všech třiadvacet střel Lavin a jeho Atlanta porazila Colorado 2:0. Na druhý gól Trashers nahrával Patrik Štefan. Jednou gólovou přihrávkou se na výhře Toronta v Bostonu 2:1 podíleli Tomáš Kaberle a Radek Pilař. Gól Rostislava Klesly po přihrávce Roberta Krona nepomohl Columbusu, který podlehl doma Vancouveru 1:5. V dresu hostů se gólově prosadil i Jan Hlaváč.

|Markéta Kaclová, Dušan Valenta |Ekonomika

Česko investory neláká

Česká republika je pro zahraniční investory méně atraktivní. Vyčítají nám totiž nedostek prostor pro podnikání, pomalé hodnocení vlivu na životní prostředí a malou flexibilitu pracovní síly. Zaměstnanci neznají dostatečně jazyky a infrastruktura je také relativně horší. Oproti asijské konkurenci jsme zase příliš drazí.

0:31

|Markéta Kaclová, Robert Mikoláš, Zdenka Turková |Zprávy ze světa

Mugabe se znovu stane zimbabwským prezidentem

Dosavadní zimbabwský prezident Robert Mugabe složí zítra prezidentskou přísahu a bude oficiálně jmenován do funkce na další šestileté období. Má se tak stát i přes mezinárodní kritiku víkendových prezidentských voleb. Hlasování, ve kterém zvítězil Mugabe s 56 procenty získaných hlasů před opozičním kandidátem Morganem Tsvangiraiem s 42 procenty, považuje opozice i většina států západního světa za neregulérní. USA a Británie přímo výsledky hlasování odmítly. S poukazem na nespravedlivost voleb dnes Kanada oznámila ukončení pomoci Zimbabwe, stejně jako to učinilo už Japonsko.

0:14

|Jitka Hanžlová, Marika Táborská |Ekonomika

Ekonomické informace 15. 3. 2002

Česko hodlá zavést poplatky za dovoz elektřiny. 49 procent akcií monopolního podniku Slovenský plynárenský priemysel si rozdělí plynárenské společnosti Ruhrgas, Gazprom a Gas de France. Mimořádná valná hromada a.s. Vítkovice má dnes schválit snížení jmenovité hodnoty akcií. EU se snaží zvrátit rozhodnutí USA o zavedení ochranářských cel na dovoz oceli.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru