Archiv | zprávy ze dne 15. června 2003

|Markéta Kaclová, Štěpánka Čechová |Zprávy z domova

Klaus: Občané byli rozhodnuti už před kampaní

Prezident republiky ani na okamžik nepochyboval o tom, že lidé řeknou ano našemu vstupu do Evropské unie. Je také přesvědčen, že občané byli rozhodnuti už dávno před referendem a jejich názor neovlivnila žádná kampaň v posledních dnech. To, že lidé řekli ano Evropské unii, neznamená, že by za nás někdo řešil naše vnitrostátní, nebo vnitropolitické problémy. Václav Klaus to řekl v exkluzivním rozhovoru pro Radiožurnál.

|Markéta Kaclová, Naděžda Hávová, Petr Doležel |Ekonomika

I nadále hrozí úterní stávka pilotů ČSA

Na mrtvém bodě jsou stále jednání o samostatné kolektivní smlouvě pro piloty ČSA. Ve vzduchu tedy stále visí hrozba úterní stávky pilotů. Odpoledne se vedení Českých aerolinií znovu sešlo s předáky odborového sdružení pilotů CZ ALPA, ale žádný výsledek prozatím není. Podle mluvčího firmy Daniela Plovajka budou rozhovory ještě pokračovat.

|Markéta Kaclová, Robert Mikoláš |Zprávy ze světa

Severní Korea se neúčastní summitu jihovýchodní Asie

Severní Korea se odmítla zúčastnit asijsko-pacifického summitu, který v pondělí začíná v Kambodži. Důvodem je údajné zaneprázdnění Pchjongjangu. Do Kambodži míří ministři zahraničí 23 zemí včetně šéfa americké diplomacie Collina Powella. Severní Korea a její nukleární program měly být přitom hlavním tématem schůzky. Rozhodnutí Severní Koreje překvapilo jak představitele srudžení zemí Jihovýchodní Asie ASEAN, tak i spojence Pchjongjangu Čínu. Schůzky ASEANu jsou přitom pro totalitní režim jednou z mála příležitostí, kdy může vystoupit z mezinárodní izolace.

|Markéta Kaclová, Věra Hotařová |Zprávy z domova

Na Zlínsku umírají ryby

V řece Dřevnici, která protéká Zlínem, hynou ryby. Rybáři už vylovili přes tunu ryb. K zásahu povolali rybáři i hasiče, kteří postavili nornou stěnu v šest kilometrů vzdálených Tečovicích, další vybudují i v centru Zlína. V řece hynou jen některé druhy ryb: ostroretky, jelci a parmy. Rybí potěr, kapři i sumci ve vodě přežili.

|Markéta Kaclová, Josef Suk, Helena Šulcová |Zprávy z domova

Chřibská byla poslední kvůli tiskárně

Česko je sedmou kandidátskou zemí, která přistoupení k unii schválila. Ze všech zemí, kde se podobné hlasování v nynější i předchozích vlnách rozšiřování unie konaly, je to ale třetí nejnižší účast hned po Maďarsku a Slovensku. Nejmenší účast byla v obci Měkynec na Strakonicku, kde se z 24 oprávněných voličů dostavili k urnám pouze tři. Jen tři obce se zase mohou pyšnit stoprocentní volební účastí, a to Chlistov na Klatovsku, Zadní Vydří na Jihlavsku a Čilá na Rokycansku.

|Markéta Kaclová, Petr Doležel, Jaroslav Plašil |Zprávy z domova

Na Mostecku spadlo rogalo

Pád rogala si na libkovickém letišti na Mostecku vyžádal jeden život a jedno těžké zranění. Dvojmístný motorový stroj spadl dnes ráno. Nehodu nepřežil pilot, o druhého člena posádky pečují lékaři v ústecké Masarykově nemocnici. Jeho stav je velmi vážný, leží na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Na místě neštěstí byl inspektor Ústavu pro odborně technické zjišťování příčin leteckých nehod. Havárii vyšetřuje i policie.

|Markéta Kaclová, Petr Doležel |Zprávy z domova

Pro vstup do EU hlasovali i důchodci a nezaměstnaní

Česko míří do Evropské unie. O našem přidružení rozhodly výsledky referenda. V referendu podpořilo naše členství v EU více než 77 procent voličů, proti se postavilo necelých 23 procent. Historicky prvního plebiscitu v Česku se zúčastnilo něco přes 55 procent voličů. 1. května 2004 bychom se tak měli stát členy společenství. Spíš pro vstup byla podle průzkumů také většina seniorů a nezaměstnaných.

|Alena Benešová |Sport

Volejbalisté pokračují ve vítězném tažení

Čeští volejbalisté prodloužili vítěznou sérii ve Světové lize na sedm zápasů. V Japonsku vyhráli 3:2 na sety a navázali tak na včerejší vítězství se stejným soupeřem. Dramatický pátý set získali naši hráči poměrem 17:15, když mečbol proměnil Jakub Novotný. Národní tým tak stále vede skupinu D o dva body před Řeckem, které má o jedno utkání méně. Pokud dnes večer nad Francií zvítězí, mají Češi jisté nejhůře druhé postupové místo do červencového finále v Madridu. Poslední dva duely čekají český tým příští víkend v Ostravě s Řeckem.

|Markéta Kaclová, Eva Hanzlová |Zprávy ze světa

V Chorvatsku vzniká další konzulát

Ministerstvo zahraničních věcí zítra otevírá nové konzulární jednatelství v chorvatské Rijece. Nejoblíbenější destinace Čechů tak bude pro naše turisty přístupnější v případech nečekaných potíží. Pokud na dovolené ztratíte doklady nebo vám vzniknou jiné nepříjemnosti, budete se o pomoc moci obrátit na třech místech - v Záhřebu, Splitu a nově v Rijece na poloostrově Istria. Od července ještě začnou pracovat úřady i v Benátkách, Barceloně, a Marseille.

|Markéta Kaclová, David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

Německo je nadšeno výsledky českého referenda

Německo jednoznačný výsledek českého referenda o přistoupení k Evropské unii nadchl. Po počátečním vlažném přístupu k českému hlasování oslavují české evropanství nejen němečtí politici, ale i jinak kritická německá média. Češi se chopili historické šance, tvrdí v tiskovém prohlášení německý kancléř. Schröder má radost z toho, že se vyplatilo osobní nasazení české vlády, kterou nazval spolkem evropských přátel.

|Markéta Kaclová, Dušan Valenta, Milada Richterová, Helena Šulcová, Marika Táborská |Zprávy z domova

Tři čtvrtiny občanů jsou pro vstup

Češi chtějí do Evropské unie. V referendu podpořilo naše členství v EU více než 77 procent voličů, proti se postavilo necelých 23 procent. Historicky prvního plebiscitu v Česku se zúčastnilo něco přes 55 procent voličů. Konečné výsledky hlasování krátce před 18. hodinou zveřejnil Český statistický úřad. Politici, s výjimkou komunistů, výsledek referenda vítají. Členy Unie bychom se měli stát 1. května 2004.

|Markéta Kaclová, Petr Doležel |Ekonomika

Ústecká chemička začala uklízet vyhořelou výrobnu

Spolchemie Ústí nad Labem zahájila práce na likvidaci výrobny umělých pryskyřic, která loni v listopadu kompletně vyhořela. Samotná demolice budovy by měla začít v červenci a skončit do zimy. Náklady na likvidaci provozu by se měly pohybovat v desítkách milionů korun. Jeden z nejdůležitějších provozů firmy kompletně shořel loni v listopadu. Příčinou požáru bylo nedodržení technologického postupu. Tři lidé byli obviněni.

|Markéta Kaclová, Blanka Černá |Zprávy ze světa

Izraelci a Palestinci jednají o konci násilí

Izraelci a Palestinci se snaží obnovit vzájemný kontakt. Zástupci obou stran se večer sešli na jednání. Podle agentury AP Izraelci nabídli stažení své armády z pásma Gazy a Palestinci vyjádřili ochotu převzít kontrolu bezpečnosti na svém území. Jednání o eventuálním ukončení útoků v oblasti přišla po krvavém týdnu, během kterého zemřelo víc než 50 osob.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru