Svátek francouzské kuchyně. Do světového projektu Gout de France se zapojilo i 22 českých podniků
Pět kontinentů, 150 zemí a 5000 šéfkuchařů. Restaurace po celém světě ve čtvrtek oslavují francouzskou kuchyni a gastronomii, která se v roce 2010 dostala i na seznam UNESCO. Do projektu s názvem Gout de France neboli „Chuť Francie“ se zapojilo i přes dvacet podniků v České republice, které nabízejí jídla z Provence na jihovýchodě Francie.
Francouzský kuchař Jonathan loupe a krájí zeleninu. Ta neodmyslitelně patří k provensálské kuchyni asi tak jako halušky k té slovenské.
„Budu dělat krevety po marseillsku s bylinkami, česnekem, olivovým olejem a flambované v pastisu. Dá se ale použít i jiný alkohol, třeba whisky. Je to poměrně jednoduchý recept, který se může měnit podle chuti anebo ročního období,“ popsal Radiožurnálu kuchař.
Jonathan jídlo k akci Gout de France připravuje na francouzské ambasádě v Praze. Uvařit typický francouzský pokrm v Česku podle něj není vždy snadné. Některé suroviny jsou tu totiž těžko k dostání.
„Jsme v České republice. Některé věci je tu těžší sehnat. Mám na mysli třeba jehněčí z města Sisteron. Ovce se tam chovají podle místních zvyků a tradicí. Je to produkt, který podobně jako francouzská vína, má kontrolovaný původ.“
Mladý francouzský kuchař přijel do Prahy v roce 2014 na Erasmus. Pak měl ještě několik stáží, ale protože se mu tu zalíbilo, tak se do českého hlavního města vrátil. „Praha mi trochu připomíná Lyon. Je tak akorát velká. Taková větší vesnice,“ říká.
Zabýval se počítači, teď pěstuje mikrovýhonky. Anglický pěstitel zásobuje přední francouzské šéfkuchaře
Číst článek
Jonathan si v Praze našel kamarády i práci. Učí lidi vařit a pracuje taky jako someliér. V kuchyni mu dělá společnost Čech Jan Baťka.
„Vařil jsem šest let v Paříži, kde jsem žil. Potom jsem sem napsal dopis, abych si mohl udržovat jazyk a francouzskou kuchyni. Takže sem docházím už asi osmým rokem.“
Jan Baťka i Jonathan Bouchon v kuchyni poslouchají pokyny jednoho muže - tím je šéfkuchař francouzského velvyslanectví Sébastian Pichereau.
„Akce se zúčastní několik tisíc restaurací ve světě. Jídelníček je poměrně volný. Hlavním tématem je letos Provensálsko. To jsou rajčata, cukety, česnek. Tedy zelenina, která ještě nevyrostla. Právě začalo jaro. Snažíme se s tím ale nějak vyrovnat,“ vysvětluje Pichereau.
Rekordní ročník
Letos jde už o pátý ročník akce Gout de France. Do projektu se zapojí tisícovky restaurací ve světě a přes dvacet podniků z České republiky.
Francouzi si zvykli na burgery. Nabízí je i nejlepší restaurace, prodá se jich miliarda a půl za rok
Číst článek
„Letos se nám zapojilo 22 restaurací, a to v Praze samozřejmě, ale potom je tam i Zlín, Plzeň, Ostrava, České Budějovice, Brno, Hradec Králové, Tábor, Karlovy Vary a dokonce i Horní Dubenky. Ten výběr je letos velký, pro nás je to rekord - 22 restaurací jsme ještě neměli,“ popisuje mluvčí francouzské ambasády v Praze Kateřina Etrychová.
Cílem projektu je ukázat francouzskou kuchyni. Do akce se zapojí i 26 studentů z Hotelové školy v Poděbradech, říká dlouholetý zaměstnanec francouzského velvyslanectví Patrick Garcon.
„Ten projekt dával dohromady bývalý ministr zahraničí a hvězdičkový kuchař. Společně se dohodli na tom, že 21. březen bude oslavou francouzské kuchyně ve světě.“
Patronkou letošního ročníku je herečka a šansoniérka Chantal Poullain, která právě z jihovýchodní Francie, z Provensálska pochází.