Muchová hraje jako Novotná. Když Lehečka zůstane zdravý, dostane se do první desítky, říká Courier

Dva čeští tenisté si v pondělí zahrají na US Open o postup do čtvrtfinále dvouhry. Mezi muži bude o další vylepšení kariérního grandslamového maxima usilovat Tomáš Macháč, v ženském pavouku se představí Karolína Muchová. Jejich výkonů si nevšímají jen čeští fanoušci, ale i zahraniční tenisové hvězdy. Třeba někdejší světová jednička a čtyřnásobný grandslamový šampion Jim Courier.

Exkluzivně New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jim Courier

Jim Courier | Foto: Victor Joly / Victor Joly / DPPI via AFP | Zdroj: Profimedia

Jakub Menšík je v tuhle chvíli nejmladším tenistou v první stovce. Sám jste ve velmi mladém věku dosáhl na velké úspěchy na grand slamech. Jak náročné je to v tomhle věku zvládat? Může být Menšík i trochu pod tlakem?
Nemyslím si, že je vyloženě pod tlakem. Naopak by si měl naplno užívat tyhle momenty. Má úžasný začátek kariéry a je enormně talentovaný. Nebýt zranění, byl by už v tomhle roce na žebříčku hodně vysoko. Menšík hraje skvěle a zaslouží si naši pozornost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co říká o českých tenistech čtyřnásobný grandslamový šampion Jim Courier

V tomhle ohledu není sám. Tomáš Macháč je na US Open v osmifinále, Jiří Lehečka byl loni v Melbourne mezi nejlepší osmičkou. Jak se vám líbí jejich výkony? 
Je obdivuhodné, co Lehečka na kurtu dokáže. I jeho trápilo letos zranění, ale to, co předváděl předtím v Indian Wells, bylo senzační. Moc se mi líbí jeho hra. Pokud vydrží zdravý, věřím, že se dostane do první desítky. A v tu chvíli se může stát cokoliv, nepřekvapil by mě ani grandslamový titul.

A Macháč je taky skvělý, podívejte se na jeho sezonu, korunovanou olympijským zlatem ve smíšené čtyřhře. Je vlastně jedno, jestli vyhrajete v deblu, nebo v mixu. Sebevědomí si pak přenesete i do singlu a u něj je znát, že v New Yorku se veze na vlně.

Je to skvělé, vyrůstal jsem s úžasnou generací českých nebo československých tenistů, od Ivana Lendla přes Miloslava Mečíře až po Petra Kordu. A teď je tady nová generace, to je fajn.

Když se ještě vrátím k Lehečkovi. Vidíte v jeho hře trochu Tomáše Berdycha, který patří do jeho trenérského týmu?
Ano. Jejich nohy jsou podobné, oba mají obrovské stehenní svaly. Jirka sice není tak velký jako Tomáš, ale jinak hraje podobně. Dokonce bych řekl, že má o trochu lepší forhend. Trefuje míče zpříma a velmi tvrdě. Berdych byl skvělý hráč a měl úžasnou kariéru, a pokud ho Lehečka napodobí, ještě mnohokrát si o něm popovídáme.

Na závěr bych se ještě zeptal na Karolínu Muchovou, která tady opět hraje skvělý tenis, a pokud není zraněná, patří k absolutní špičce. Jak se vám líbí její výkony?
Připomíná mi svým stylem skvělé české tenistky minulosti. Hanu Mandlíkovou, Janu Novotnou. Má skvělou celodvorcovou hru a je to neskutečně osvěžující vidět tohle na ženském okruhu.

Přesně tohle jako fanoušek chcete. Úderovou rozmanitost. Moc rád se dívám na její zápasy, protože jsou zábavné a Karolína je úžasná, elegantní sportovkyně. Ale jak jste zmínil, hodně ji brzdí zranění. Když bude zdravá, budou mít čeští novináři pořád o čem mluvit a psát.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme