Biker Cink dokončil mistrovství světa v cross country na 16. místě, zlato bere Jihoafričan Hatherly

Závod elitní kategorie mužů v cross country na mistrovství světa horských kol vyhrál poprvé v kariéře Alan Hatherly z Jihoafrické republiky. Druhý byl ve Vallnordu vítěz pátečního short tracku Francouz Victor Koretzky, třetí obhájce prvenství a olympijský šampion Brit Thomas Pidcock. Český biker Ondřej Cink dojel šestnáctý. Mezi ženami triumfovala Nizozemka Puck Pieterseová Češka Jitka Čábelická obsadila 27. místo.

Vallnord (Andorra) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Cink

Ondřej Cink | Foto: Iva Roháčková

Osmadvacetiletý Hatherly vybojoval pro svou zemi mezi mužskou elitou první titul v historii. Až dosud byl jediným medailistou z MS v olympijské disciplíně cross country Burry Stander, jenž v roce 2010 vybojoval bronz.

Hatherly, třetí muž z olympiády v Paříži, rozhodl o svém triumfu v posledním ze šesti okruhů. Třiatřicetiletý Cink, jenž právě v Andoře vybojoval v roce 2015 světový bronz, na něho ztratil přes tři minuty.

Do programu posledního závodního dne letošního MS výrazně promluvila nepříznivá předpověď počasí, organizátoři ho proto potřebovali zhustit a ženy elitní kategorie vyrazily na trať společně se svými mladšími kolegyněmi.

Všestranná Pieterseová, která si letos vyjela bronz na MS cyklokrosařů v Táboře, poté na biku obhájila titul evropské šampionky, ale na OH ji ze hry o medaile vyřadil defekt, ovládla závod od začátku až do konce.

V čele se jí zpočátku dokázala držet Jihoafričanka Candice Lillová, ale před polovinou závodu na celkem pět okruhů jí začala skvěle jedoucí Nizozemka ujíždět. Lillová přesto uháněla za stříbrem, ale během čtvrtého okruhu chybovala, pádem v zatáčce hodně ztratila ze svého náskoku, a i když se vrátila do sedla ještě jako druhá, šlo o osudové zaváhání.

Na druhé místo se po chvilce prodrala Terpstraová a dojela si minutu po vítězce pro stříbro. Lillová bojovala o bronz s Bertaovou, ale více sil měla Italka. Pietersová mohla při velkém náskoku projet cílem triumfálně s vlajkou nad hlavou a navázala na loňský bronz. Čábelická na vítězku ztratila přes pět a půl minuty.

Poslední závod

Poslední vystoupení skvělé kariéry na horských kolech před přechodem na silnici vůbec nevyšlo hlavní favoritce a olympijské šampionce z Paříže Pauline Ferrandové-Prévotové.

Dvaatřicetiletá Francouzka, která právě v Andoře získala v roce 2015 svůj první titul v cross country a pak přidala další čtyři v uplynulých pěti letech, dokázala držet krok jen v úvodu, pak se na trati očividně trápila. Nakonec obsadila v roli obhájkyně triumfu 14. místo.

Podobně suverénní jako Pieterseová byla ve třiadvacítce také vítězka pátečního short tracku Isabella Holmgrenová z Kanady. Stříbrná Olivia Onestiová z Francie na ni ztratila 77 sekund, třetí byla další Kanaďanka Emilly Johnstonová. Nejlepší z českých závodnic Simona Spěšná obsadila 11. místo.

V ranním závodě mužské třiadvacítky, který odstartoval již v 8:30, se radoval z titulu Francouz Luca Martin. Druhý byl Švýcar Dario Lillo, bronz vybojoval Tobias Lillelund z Dánska. Nejlepším z Čechů byl na 29. místě Jan Zatloukal. Na Martina měl v cíli manko přes čtyři a půl minuty.

Mistrovství světa horských kol ve Vallnordu (Andorra):

Cross country:

Muži elite (24 km): 1. Hatherly (JAR) 1:09:51, 2. Koretzky (Fr.) -22, 3. Pidcock -39, 4. Aldridge (oba Brit.) -54, 5. Azzaro (Fr.) -1:21, 6. Braidot (It.) -1:49, ...16. Cink (ČR) -3:10.

Ženy elite (20 km): 1. Pieterseová 1:09:41, 2. Terpstraová (obě Niz.) -59, 3. Bertaová (It.) -1:19, 4. Lillová (JAR) -1:23, 5. Lecomteová (Fr.) -1:43, 6. Richardsová (Brit.) -1:51, ...27. Čábelická (ČR) -5:35.

Muži do 23 let (20 km): 1. Martin (Fr.) 59:48, 2. Lillo (Švýc.) -21, 3. Lillelund (Dán.) -52, ...29. Zatloukal -4:37, 37. Sáska -5:20, 47. Novotný -6:06, 53. Černý -7:43, 57. Hojka (všichni ČR) -8:22.

Ženy do 23 let (20 km): 1. I. Holmgrenová (Kan.) 1:11:12, 2. Onestiová (Fr.) -1:17, 3. Johnstonová (Kan.) -2:31, ...11. Spěšná -5:11, 25. Viktorová -9:03, 36. Hanáková (všechny ČR) -2 kola.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme