Korupční víceboj není disciplína. Transparency International satirickým videem volá po změně ve sportu

Nerovné financování, manipulování s výsledky i velké mezinárodní kauzy. To všechno trápí české i světové prostředí. Transparency International proto rozjíždí „Korupční víceboj,“ pomocí kterého chce prosadit systémové změny ve sportu. Kampaň podporují známí sportovci i herci.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Neudělejme z korupce sportovní disciplínu, vyzvala Transparency International

Neudělejme z korupce sportovní disciplínu, vyzvala Transparency International | Zdroj: Transparency International

„Když jsme hledali lokaci pro natáčení, tak nás jako první napadl Stadion přátelství na Strahově. Zpočátku se k tomu stavěli velice kladně. V momentě, kdy padlo slovo Transparency, okamžitě to zatrhli a museli jsme hledat jinou lokaci. Bylo to v době, kdy tam probíhala ta razie, tak se jim do toho asi úplně nechtělo,“ vzpomíná s úsměvem Jakub Štáfek, herec a režisér klipu, který stojí za klipem ke kampani Korupční víceboj.

Štafeta se stále se zmenšujícím kolíkem peněz, odhazování plných kufříků a „vyčůranost,“ jak je představují Jiří Lábus a Petr Čtvrtníček nejsou sportovní disciplíny, přesto český sport mohou v lecčems připomínat. Nezávislá agentura proto volá po změně.

„Pořád je spousta peněz, které končí tam, kde nemají. Kdyby systém fungoval lépe, tak i s tím málem, co je, by se dalo hrát mnohem víc muziky,“ říká právnička Sylvie Kloboučková z Transparency International. „Systém nejdřív musí projít reformou, protože pokud do něj teď nalejeme víc peněz, nebude to mít efekt,“ dodává další právník Petr Leyer.

Kromě manipulace s výsledky se Transparency International chce zaměřit hlavně na změnu financování českého sportu, kde podle agentury nepanují rovné podmínky. Velký problém může v přerozdělování dotací jednotlivým svazům podle počtu jejich členů, v současné době vzniká prostor pro vykazování vyšších členských základen.

'Klientelismus je součástí systému'

Kampaň podporují i velké sportovní osobnosti. Štafetu si předávají beachvolejbalistka Kristýna Hoidarová Kolocová, badmintonista Petr Koukal či hvězdy NHL David Pastrňák či Martin Hanzal. Hokejista Dallasu nyní vyzval k zapojení i fotbalovou hvězdu, záložníka Sparty Lukáše Váchu.

Právě u fotbalu se totiž může zdát, že je k nekalému jednání tolerantní. „Pan Blatter říkal, že je to je velká rodina a oni si je tam řeší sami. Tím pádem je problém do prostředí vstoupit a změnit ho. Tady můžeme hrát roli i my nebo veřejnost, mladí sportovci, kteří do systému vstupují, aby se vychovala generace, která nebude zapojena do přátelských a klientelistických vazeb, které jsou ve fotbale obrovskou součástí systému,“ upozorňuje právnička Kloboučková.

Problém existuje, ukázala dotační kauza

Změny ve financování českého sportu může urychlit i aktuální kauza s přerozdělováním dotací z ministerstva školství. Právě MŠMT je hlavním partnerem Transparency International v oblasti, zatímco sportovní postoj jednotlivých sportovních svazů je často vlažný.

„Když jsme téma otevírali před kauzou, potkávali jsme se s názorem, ať to vůbec neřešíme, že ve sportu problém není, že je spousta témat, kterým bychom se měli věnovat. Kauza ukázala, že problém je a s financemi se nenakládá, jak má,“ odpovídá na dotaz serveru iROZHLAS právnička.

Přispět ke zlepšení českého sportovního prostředí může každý. Transparency International prověřuje každý podnět na nakalé, neetické nebo korupční jednání, které na stránkách www.korupcniviceboj.cz obdrží.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme