Froome chce vyhrát i Giro. 'Pokud obětuje vše, může se to podařit,' přemýšlí trenér Konečný

Zatím se to povedlo jen legendám Merckxovi a Hinaultovi. Teď k nim může přibýt další cyklista, který zvládne vyhrát všechny tři slavné třítýdenní etapové závody za sebou, tedy Tour de France, Vueltu a Giro d'Italia. Zkompletovat výjimečný hattrick se na jaře pokusí Brit Chris Froome.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chris Froome

Chris Froome | Zdroj: Reuters

Vítězství na nejprestižnější Tour de France letos slavil keňský rodák už počtvrté, k tomu poprvé ovládl i Vueltu - už tenhle double je mimořádný. A když už se to povedlo, chce jít Chris Froome ještě dál. V květnu v Jeruzalémě se postaví na start Gira.

Regeneraci nahradil ostrý trénink. Froome ovládl Vueltu po vysokohorském soustředění

Číst článek

„Pokud si za tím půjde a bude mít sen, že Giro, chce vyhrát, bude to jeho vrchol, tak se mu to podařit může,“ dává naději Froomovým fanouškům reprezentační trenér českých cyklistů Tomáš Konečný, který sám startoval na všech třech slavných Grand Tour.

Jenže si zároveň není jistý, jestli je pro Brita triumf na Giru až tak důležitý, jestli přece jen nebude svou výkonnost směřovat víc až k Tour, která začne šest týdnů po skončení Gira.

„Pokud obětuje všechno pro Giro, věřím, že to dokáže. Pokud bude Giro jako rozjezd před Tour de France, bude to složitější,“ přemýšlí trenér.

Pro další cyklisty bude Giro d'Italia právě tím nejvýznamnějším závodem roku. Froomovi zase může nahrávat itinerář, ve kterém jsou jak časovky, tak i vysoké hory. V nich by měl mít navrch oproti letošnímu vítězi Nizozemci Dumoulinovi.

„Giro je o extrémních kopcích, tam je ve stoupáních Froome asi nepatrně lepší,“ věří Tomáš Konečný.

Pokud by se Chrisi Froomovi na příštím Giru opravdu podařilo zvítězit a třetí Grand Tour v řadě dorovnat cyklistické legendy Merckxe s Hinaultem, mohla by před ním stát ještě mnohem větší výzva. Být prvním v historii, kdo vyhraje Giro, Tour i Vueltu v jednom roce.

„Dneska se počítá každý watt, každý gram, co se udělalo na vývoji na kole, na oblečení. Rezervy už nemají kde hledat a je to na závodníkovi. Ten není schopen být tři měsíce v životní formě, aby byl schopen ty největší soupeře porazit,“ je k dalšímu posouvání cyklistických statistik pesimistický trenér české reprezentace Tomáš Konečný.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme