Byl asi nejlepším gólmanem celého Eura, říká o Gruzínci Mamardašvilim český kapitán Souček

Česká fotbalová reprezentace v sobotu vstoupí do nového ročníku Ligy národů. V úvodním utkání se představí v Gruzii, se kterou v červnu remizovala 1:1 na mistrovství Evropy. V domácí sestavě by neměl chybět hrdina posledního vzájemného souboje, gólman Giorgi Mamardašvili.

Tbilisi Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brankář Giorgi Mamardašvili v dresu Gruzie

Brankář Giorgi Mamardašvili v dresu Gruzie | Foto: Carmen Jaspersen | Zdroj: Reuters

Brankář španělské Valencie si na Euro do Německa přivezl parádní formu. Ve všech zápasech na šampionátu tým svými zákroky držel a výrazně tak outsiderovi pomohl k senzačnímu postupu do elitní šestnáctky. Mamardašviliho kvality naplno poznali i češti fotbalisté, kterým bezmála dvoumetrový gólman chytil několik velkých šancí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co o gruzínském brankáři Giorgi Mamardašvilim říkají reprezentační kapitán Tomáš Souček a gólman Tomáš Vaclík

„Gólman Gruzie ukázal své kvality. Byl asi nejlepším gólmanem celého Eura, proti nám měl asi jeden z nejlepších zápasů. Ale my věříme, že si vytvoříme takové šance, které proměníme. A to povede ke třem bodům, které všichni chceme,“ přeje si Tomáš Souček, kapitán českých fotbalistů.

Ti na rozdíl od Gruzínců na evropském šampionátu skončili už ve skupině. Výkony na Euru Mamardašvili zaujal ty nejlepší evropské kluby, a na konci srpna se dočkal přestupu do Anglie.

Třiadvacetiletého brankáře získal Liverpool, který za něj podle BBC nebo Skysports zaplatil v přepočtu zhruba 860 miliónů korun. Do konce této sezony ale Mamardašvili zůstává na hostování ve Valencii.

1:33

Věřím, že od první minuty budeme aktivnější, říká před zápasem s Gruzií reprezentační kapitán Souček

Číst článek

„Španělskou ligu sleduji, věděl jsem, že chytá velice dobře. Překvapili mě komentáře, že Mamardašvili vyskočil na Euru. S tím jsem úplně nesouhlasil, že by to byl gólman, který se najednou objevil na mistrovství Evropy,“ říká bývalá reprezentační jednička a někdejší gólman španělské Sevilly Tomáš Vaclík.

Na uplynulém Euru byl Mamardašvili suverénně nejzaměstnanějším brankářem. Ve čtyřech utkáních si připsal hned devětadvacet zákroků.

„Je pravda, že už z dálky vypadá obrovsky. Výkony měl dobré, ale kolikrát je to o tom, jak na toho gólmana přitlačíte, nejen o té postavě,“ dodává další bývalý gólman národního týmu a vicemistr Evropy z roku 1996 Ladislav Maier.

Utkání fotbalové Ligy národů mezi Gruzií a Českem začne v 18 hodin, přímý přenos z něj nabídne Radiožurnál Sport.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme