Fotbalový stadion v Liberci se připravuje na zvýšenou hladinu Nisy. V ohrožení je recepce, fanshop a šatna

Lidé na území celého Česka bojují s vydatnými dešti a rizikem ničivých povodní. Kvůli nepřízni počasí Ligová fotbalová asociace v předstihu odložila všechny víkendové zápasy. S velkou vodou mají historicky bohaté zkušenosti v Liberci, kde fotbalový stadion přímo sousedí s řekou Nisou, jejíž hladina se v sobotu držela kolem výchozího bodu pro první povodňový stupeň.

Liberec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalový stadion Slovanu Liberec stojí v bezprostřední blízkosti řeky Nisy a severní tribunu od řeky dělí jen úzká cyklostezka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Radiožurnálu Sport o libereckém stadionu U Nisy, který se připravuje na extrémní počasí

„V tuto chvíli nehrozí stadionu závažnější nebezpečí. I podle předpovědí by se snad vše mělo držet v takových mezích, abychom nezaznamenali žádné větší škody,“ říká Čarnogurský.

Stav nebezpečí vyhlásil už i Olomoucký kraj, v Moravskoslezském by mohli evakuovat až tisíce lidí

Číst článek

„Vzhledem ke zkušenostem z minulých let jsme hlavně dávali pytle před recepci našeho stadionu a fanshopu, tedy nejnižší místa v celém areálu. A pokud se k nám dostane voda, tak je největší ohrožení právě tam. A to ještě mnohem dříve, než by se případně vylila z koryta řeky. Ve chvíli, kdy začne stoupat hladina řeky, stoupají i spodní vody. Takže místa v ohrožení na našem stadionu jsou právě recepce, fanshop, případně šatna rezervního týmu, která je hned za recepcí,“ popisuje Čarnogurský.

„Všechny věci například ve fanshopu jsme odnášeli do vyšších míst. A samozřejmě jsme také přeparkovávali auta, která nám obvykle parkují vedle recepce, tak, abychom je případně nemuseli zachraňovat na poslední chvíli,“ pokračuje v popisování příprav ředitel komunikace.

Fanoušky na sociálních sítích pobavilo, že cyklostezku a stadion vedle severní tribuny od koryta řeky dělí celkem šest pytlů. 

„Vycházíme ze zkušeností z minulých let, kdy se k nám voda z druhé strany dostávala mnohem dříve než z řeky - a směrem k řece spíše odtékala. Jsme na to připraveni a v tu chvíli bychom přidávali další pytle,“ vysvětluje Tomáš Čarnogurský.

OBRAZEM: Pytle s pískem a protipovodňové stěny. Česko bojuje s velkou vodou

Číst článek

„Náš technický úsek má během víkendu pohotovost a pracovníci jsou na stadionu, kde sledují předpověď a zdá se, že by situace tady u nás naštěstí neměla být kritická. Pevně doufáme, že na jiných místech to nebude o tolik horší,“ doufá Čarnogurský.

Když se člověk podívá přímo na plochu libereckého stadionu, tak trávník nevypadá poškozeně. Příští domácí zápas Slovanu se hraje v neděli 22. září proti pražským Bohemians.

„Nemáme pochybnosti o tom, že by hřiště mělo být připravené. Kdo si pamatuje náš stadion z dřívějších let, tak ví, že i trávník prošel mnoha změnami, hřiště se ještě více vyvýšilo. Jsou tady nové drenáže, které dokážou perfektně zajistit odvodnění. Hřiště bude připravené a doufáme, že vše ostatní bude také připraveno na nedělní zápas,“ dodává ředitel komunikace Slovanu Tomáš Čarnogurský.

Lukáš Michalík, tpk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme