Anglické fotbalové kluby bojkotují sociální sítě, kvůli rasismu vypnou na tři dny všechny účty

Anglické fotbalové kluby chystají od pátku 30. dubna do pondělí 3. května hromadný bojkot svých účtů na sociálních sítích. Představitelé týmů z Premier League i nižších soutěží tak reagují na pokračující šíření rasistických a nenávistných komentářů v online prostředí směrem k hráčům.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ikony sociálních sítích

Ikony sociálních sítích | Zdroj: Reuters

Že je rasismus v Anglii velmi citlivé téma, se v posledních týdnech přesvědčili i čeští fotbaloví fanoušci v souvislosti s kauzou slávisty Ondřeje Kúdely.

‚Nepoklekneme před vámi.‘ Kancléř Mynář zaslal UEFA dopis, stěžuje si v něm na trest pro Kúdelu

Číst článek

Ostrovní týmy se dohodly, že před nadcházejícím víkendem vypnou účty na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram.

Internetový bojkot v podání všech klubů z Premier League, ale i nižších soutěží včetně těch ženských potrvá v Anglii od pátku 30. dubna od 15.00 až do pondělní půlnoci 3. května.

Fotbalová Premier Leaguje informuje o bojkotu sociálních sítí:

In response to the sustained discriminatory abuse received online by players and others connected to the game, English football will unite for a social media boycott from 15:00 BST on Fri 30 April to 23:59 BST on Mon 3 May

Full story ➡️ preml.ge/9hjhz7

#NoRoomForRacism

22:59 – 24. 04. 2021

1647 8588

V praxi to znamená, že fotbaloví fanoušci nedostanou prostřednictvím sociálních sítích žádné informace například o 35. kole Premier League, které se během avizovaného víkendu odehraje.

Reakce na dopis

A důvod? Kluby se tak rozhodly proto, že podle nich hráči trvale čelí diskriminaci v online prostředí, a navazují tak na svůj dopis, který prostřednictvím Football Asociation (Anglická fotbalová asociace) zaslaly představitelům sociálních médiím, aby filtrovaly, blokovaly a zastavily jejich šíření.

„Anglický fotbal chce společně zdůraznit, že sociální sítě, jako je Facebook a Twitter, musí učinit víc pro to, aby z nich vymizela nenávist v online prostředí a zaměřit se na vzdělávání lidí, kteří budou pokračovat v boji proti diskriminaci,“ stojí mimo jiné v dopise.

Už na začátku měsíce dubna zaujal podobný postoj i druholigový klub Swansea, který své účty na sociálních sítích vypnul na týden.

Thierry Henry jako asistent u belgického národního týmu | Zdroj: Reuters

Bývalý útočník francouzské reprezentace Thierry Henry zašel ve svém bojkotu ještě dál. Legenda Arsenalu vypnula své účty na facebooku, twitteru a instagramu do té doby, dokud  nebudou jejich provozovatelé zabývat rasismem stejně tak, jako se zabývají porušováním autorských práv.

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme